Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus rajone skriedamas parašiutu žuvo perspektyvus sportininkas (nuotraukos, video, papildyta 16.40)

Dvidešimtmetis jaunuolis žuvo sekmadienį Vilniaus rajone, jo pilotuojamam parasparniui įsirėžus į žemę.
Įvykio vietoje
Įvykio vieta / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Nelaimė įvyko sekmadienį, 11.52 val., Grigaičių kaime. Pirminiais duomenimis, parasparniu paskraidyti nusprendė du Naujosios Vilnios gyventojai. Vieno jaunuolio skrydis buvo sėkmingas. Kai jis nusileido, parasparniu pakilo 1988 metais gimęs draugas Oskaras Agafonovas.

Parasparnis į žemę rėžėsi vos pakilęs, prie pat kapinių. Jaunuolis iš karto žuvo. Vilniaus rajono policija pradėjo nelaimės tyrimą, tačiau įtariama, kad tragedijos priežastimi galėjo tapti stiprus vėjas.

15min.lt žiniomis, žuvęs jaunuolis – vienas perspektyviausių Lietuvos motokrosininkų. Sportinę karjerą pradėjęs 1998-aisias vaikinas buvo daugkartinis tarptautinių motokroso varžybų nugalėtojas bei prizininkas, "Kids Welt Cup 2003" taurės 4-osios vietos laimėtojas. Kelis kartus tapęs šalies motokroso čempionato prizininku 2005 m. O.Agafonovas tapo šalies motokroso čempionu. Vaikinas priklausė Lietuvos motokroso rinktinei, buvo Baltijos motoklubo lyderis.

Papildyta 14.16 val. Orlaivių incidentų tyrimo skyriaus viršininkas Kęstutis Povilionis 15min.lt teigė negalintis plačiau pakomentuoti tragedijos priežasčių.

„Plačiau pakomentuoti negaliu, nes mes netiriame parasparnių avarijų. Tokius incidentus paprastai tiria policija, tačiau galiu pasakyti, kad, be abejo, žmogus privalo turėti kažkokių įgūdžių, skrisdamas parasparniu“, - sakė K.Povilionis.

Skraidymą parasparniais K.Povilionis pavadino parašiutistų sporto dalimi.

„O parašiutistai, pradėdami savo šuolius, praeina teorinį pasirengimą, tai ir parasparnių mėgėjai turėtų mokėtii“, – teigė pašnekovas. Jo teigimu, skraidymas parasparniais nėra paprastas užsiėmimas ir malonumas, kuriam nereikia ruoštis.

„Parasparniai turi savo specifiką – jie yra buksyruojami valu, būna motorizuoti, kai kurie su varikliais, tokiu būdu sukuria keliamąją jėgą. Be abejo, skraidantieji parasparniais privalo mokytis teorijos bei praktikos ir taip pasirengti skraidymui“, – aiškino K.Povilionis.

Jei pasirengta nepakankamai, galima ir neišvengti klaidų. Avarijoms įtaką daro ir oro sąlygos.

„Visiems skraidymo aparatams oro sąlygos turi įtakos. Jei yra smarkus vėjas, posūkio metu parasparnį gali apversti.  Bet šiandien lyg ir vėjo nesijaučia, kiek pastebiu dabar, važiuodamas. Tai gal avarijos priežastys yra kitos“, – sakė K.Povilionis.

Papildyta 16.40 val.: Tyrimą dėl nelaimės pradėję Vilniaus rajono policijos pareigūnai apie tragediją jau informavo žuvusiojo mamą. Jo tėvas šiuo metu yra išvykęs į komandiruotę. O. Agafonovas buvo vienturtis.

Pareigūnai teigia, kad sparną, kuriuo skriedamas žuvo jaunuolis, ne visai tikslu vadinti parasparniu. „Tai greičiau yra parašiutas, kuriuo pakylama nuo žemės ir sklandoma. Vienas žmogus laiko parašiuto galą, kitas - gaudo vėją ir kylą“, - teigia pareigūnai.

Pasak žuvusiojo draugo, jis kaip tik ir laikė parašiuto galą, kai O.Agafonovas kilo į orą. „Dorai net nemačiau, kaip viskas įvyko. Laikiau parašiutą, jis pakilo, nusisukau ir išgirdau, kad rėžėsi į žemę", - sunkiai rinkdamas žodžius policijai pasakojo žuvusiojo draugas.

Jis teigia manantis, kad draugą į žemę iš 5-10 metrų aukščio bloškė stiprus vėjo gūsis. Jaunuolis O.Agafonovui dar bandė daryti dirbtinį kvėpavimą, tačiau visos pastangos buvo bevaisės. Tragediją matė ir greta nelaimės vietos savo įmonę turintis O.Agafonovo draugo tėvas.

Su perspektyviu sportininku skraidęs vaikinas tvirtina, kad parašiutą su O.Agafonovu jie visai neseniai pirko kartu. Jaunuoliai kelis kartus greta Grigaičių jau skraidė juo, tąkart skrydžiai buvo sėkmingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius