Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su mafija sietas vilnietis bando atpratinti pareigūnus jį nuolat suiminėti

Legendinio nusikaltėlio įvaizdį pelnęs Mantas Petryla padavė į teismą Lietuvos valstybę ir siekia prisiteisti šimtatūkstantinę moralinę kompensaciją.
Inkasatorių byla, 3 posedis.
Praėjusią savaitę M.Petryla liudijo byloje dėl inkasatorių apiplėšimo, kurioje jis taip pat buvo paskelbtas įtariamuoju ir keturis mėnesius laikomas už grotų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

35 metų vilniečio M.Petrylos pavardę teisėsauga ir žiniasklaida jau seniai mini kaip sostinės Naujosios Vilnios mikrorajone veikusio nusikalstamo „malyšų“ susivienijimo nario.

Tačiau realiai prigriebti šį žmogų pareigūnams yra pavykę vos už vieną nusikaltimą – M.Petryla teistas už šaltojo ginklo (peilio) laikymą.

Tuo tarpu ant M.Petrylos kritusių įtarimų sąrašas – įspūdingas: ir dėl vieno nužudymo, ir dėl vieno buvusio ministro namo vagystės, ir dėl amžiaus nusikaltimu tapusio inkasatorių apiplėšimo Salininkuose.

Reikalauja 100 tūkstančių

Pirmadienį Lietuvos apeliaciniame teisme (LAT) M.Petryla bandė daryti tai, ką jau seniai grasino padaryti – atvėsinti policininkų ir prokurorų norą kaskart jį suimti, vos kas nors padaro kokį nusikaltimą.

M.Petryla kreipėsi į LAT teisėjus, mat žemesnės instancijos teismas už vieną iš nepagrįstų jo suėmimų buvo priteisęs tik 9 tūkst. litų. M.Petryla reikalauja rimtesnių sumų: 100 000 litų neturtinės žalos ir 6000 litų turtinės žalos atlyginimo.

Lietuvai, kaip atsakovei, šioje byloje atstovauja Teisingumo ministerijos, Policijos departamento bei Generalinės prokuratūros atstovai.

Atsakovai savo ruožtu mano, jog M.Petrylai priteista per daug, todėl LAT teisėjams siūlo sumažinti kompensaciją iki 5000 litų.

Įkliuvo per brolį

Galima spėti, jog ant teisėsaugininkų ne juokais įpykęs M.Petryla mėgins prisiteisti solidžią kompensaciją ir už tai, kad 2007 metų gruodį buvo įveltas į garsiojo inkasatorių apiplėšimo istoriją, kai Salininkuose, prie parduotuvės „Maxima“, buvo pagrobtas mikroautobusas su 1,8 mln. litų.

Įtarus M.Petrylą dalyvavus inkasatorių apiplėšime, jis buvo 4 mėnesius laikomas už grotų, tačiau vėliau paleistas, o jo statusas iš įtariamojo pakeistas į liudytojo.

Tačiau kol kas M.Petrylai tenka aiškintis dėl gerokai senesnių skriaudų. Dar 2004 metų gruodžio 10 dieną jis buvo suimtas, kai savo noru atėjo į policiją pasiaiškinti, už ką sulaikytas jo brolis Darius.

D.Petryla vėliau buvo nuteistas už tai, kad dalyvavo vagystėje iš buvusio ūkio ministro bei LRT generalinio direktoriaus Valentino Milaknio namo, kurios metu dingo vertybių už beveik 70 tūkst. Lt.

Tačiau ir M.Petryla išlaikytas už grotų iki 2005 metų kovo 10 dienos – keturis mėnesius.

Pareigūnai nemano, kad persistengė

Teisme ieškovui atstovaujanti advokatė Laura Juozumaitė aiškino, jog tokie motyvai kaip „galimai slapstysis“, „galimai darys naujus nusikaltimus“ yra hipotetiniai, todėl buvo nepagrįsti.

„Visos pastangos parodyti, kad asmuo pasikeitė ir nėra linkęs į nusikalstamų veikų padarymą, buvo sugriautos“, – pabrėžė M.Petrylos gynėja.

Ieškovas teigia, kad „dėl neteisėto suėmimo iš jo buvo atimta galimybė bendrauti ir rūpintis vaikais.“

M.Petryla turi du vaikus, vienas jų po skyrybų su žmona išvyko į Klaipėdą, kitas buvo likęs su tėvu Vilniuje. M.Petrylai atsidūrus už grotų, berniukas, kuriam tuo metu buvo 11 metų, irgi išvežtas pas motiną.

Atsakovų atstovai pirmadienį LAT posėdyje teigė, jog M.Petrylos sulaikymas nebuvo neteisėtas. Jei teismas įtariamąjį išteisina, tai nereiškia, kad visas ikiteisminis tyrimas bei asmens atžvilgiu taikytos kardomosios priemonės irgi buvo neteisėtos. Anot pareigūnų, tyrimo metu buvo pakankamai duomenų, dėl ko M.Petryla galėjo būti įtartas nusikalstamos veikos padarymu.

Sprendimą šioje byloje LAT teisėjų kolegija skelbs po poros savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius