-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milžiniškas gaisras: Širvintų rajone sprogo dujotiekis (nuotraukos, video, atnaujinta 19.00 val.)

Širvintų rajone Jauniūnų seniūnijoje sprogo magistralinio dujotiekio vamzdis. Kilo milžiniškas gaisras, ugnies pašvaistės buvo matyti net sostinėje. Apie 11 val. pranešta, kad avarija lokalizuota.
Širvintų rajone sprogo dujotiekio vamzdis
Širvintų rajone sprogo dujotiekio vamzdis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
15min.lt skaitytojo Tautvydo Laukio nuotr./Gaisras `irvintų rajone
15min.lt skaitytojo Tautvydo Laukio nuotr./Gaisras Širvintų rajone

Sprogimas greičiausiai kilo dėl didelio spaudimo. Dujotiekis yra atokiau nuo visų namų, kol kas duomenų apie žuvusius ar nukentėjusius negauta. Kaip naujienų portalui 15min.lt pranešė ugniagesių atstovai, pats gaisras pavojaus nekelia.

Dujininkai užsukinėja vamzdį, bet gesinti gaisro kol kas neturi galimybių. Įvykio vietoje dirba gausios ugniagesių pajėgos.

Prie pat įvykio vietos atsidūrė 15min.lt skaitytojas Nerijus Vitkauskas. Jo filmuotą medžiagą galite pamatyti čia.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Gaisro vietoje dirba specialistai
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Gaisro vietoje dirba specialistai

Atnaujinta 07.53 val. Policija uždarinėja kelius Jauniūnų seniūnijoje, žiūrima, kad nei viena mašina nevažiuotų net senuoju Ukmergės keliu, automobiliai nukreipiami į aplinkkelius. Šito dujotiekio atšaka kerta senąjį Ukmergės plentą, ugniagesiai baiminasi sprogimo kitoje dujotekio vietoje, todėl kelias šiuo metu ir uždarinėjamas.

Atnaujinta 08.26 val. Ugniagesiai teigia, kad galingas sprogimas įvyko pelkėje. Šiuo metu dar dega dujų likučiai, vamzdžiai išmėtyti 100 metrų spinduliu. Įvykio vietoje budi ne tik policija, ugniagesiai, bet ir greitosios pagalbos medikai, rajono vadovai, aplinkosaugininkai.

Už kelių kilometrų nuo sprogimo vietos į Širvintų pusę yra įsikūrusi sodų bendrija. Iš jos, kilus gaisrui, masiškai evakavosi žmonės.

VIDEO: Širvintų r. sprogo dujotiekis

Atnaujinta 09.17 val. Į nelaimės vietą atvyksta vis daugiau specialistų. Šiuo metu čia atvyko sunkiasvoriai dujininkų automobiliai. Pranešama, kad nuo liepsnų užsidegė ir netoliese esantis miškas.

Atnaujinta 09.53 val. Su naujienų portalu 15min.lt savo įspūdžiais dalinasi ir skaitytojai. Štai Irmanto A. pasakojimas: "Buvome netoli gaisro vietos, buvo šviesu kaip dieną. Nuo ūžimo net automobilis siūbavo, susikalbėti net nebuvo įmanoma, stovint už 30 metrų nuo gaisro židinio buvo labai karšta. Vėliau atvažiavo gaisrinės ir uždarė kelią. Smalsuolių buvo daug."


Žiūrėti Širvintų rajone sprogo dujotiekis didesniame žemėlapyje

Papildyta 10.06 val. Bendrovės „Lietuvos dujos“ dispečerinės inžinierius Jurijus Lubinskis Lietuvos radijui teigė, kad dėl dujotiekio sprogimo gyventojai dujų tiekimo sutrikimų nepajus. Jo teigimu, galima žala dar skaičuojama.

Papildyta 11.20 val. Pranešimą apie šio ryto incidentą išplatino ir bendrovė „Lietuvos dujos“.

„Avarija Širvintų rajone lokalizuota. Saugus dujų tiekimas užtikrintas ir visas reikalingas dujų kiekis vartotojams tiekiamas. Dujų tiekimas nebuvo ribojamas“, – informuoja atstovė spaudai Sigita Petrikonytė-Jurkūnienė.

Kaip teigiama bendrovės pranešime, avarija lokalizuota operatyviai: „Šio dujotiekio skersmuo 700 mm, paraleliai paklota kita linija, kuria šiuo metu dujos ir tiekiamos vartotojams.“

Kaip praneša įvykio vietoje esantys bendrovės „Lietuvos dujos“ specialistai, sprogimas įvyko pelkėtoje vietoje, sudegė iš abiejų dujotiekio pusių pelkėje augę reti medžiai.

Avarijos priežastys aiškinamos. Kai tik bus žinoma, kodėl įvyko sprogimas, bus apie tai informuota

Papildyta 14.55 val. Šeštadienio popietę Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento budėtojai pranešė, kad incidento vietoje pavojaus jau nebėra. Dujų likučiams sąmoningai leidžiama degti, nes jos keltų grėsmę patekusios į atmosferą nesudegusios.

Ugniagesių duomenimis, sprogimo vietoje atsirado maždaug 15 metrų skersmens ir 3 metrų gylio duobė. Sugadinta apie 75 metrų ilgio dujotiekio atkarpa, išdegė maždaug du hektarai miško.

Papildyta 16.23 val.  Lietuvos kariuomenės vado Arvydo Pociaus nurodymu į avarijos vietą, sprogus magistraliniam dujotiekiui Širvintų savivaldybėje, buvo išsiųsti Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono kariai. Kariai įvertis situaciją ir spręs, kokiomis techninėmis priemonėmis kariuomenė galėtų padėti šalinti avarijos sukeltą gaisrą, nes sprogimo vieta yra pelkėtoje vietovėje. „Ekstremaliose situacijose Lietuvos kariuomenė privalo padėti Civilinės valdžios institucijoms kaip tai nustato galiojantys teisės aktai,“ – sakė gen A. Pocius. Prašymą padėti šalinti gaisrą, kilusį po dujotiekio sprogimo, kariuomenės gavo iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos.

Papildyta 19.00 val. Dujotiekio avarija: ko verta diversijos versija?

„Lietuvos dujų“ atstovas teigia, kad vamzdžiai galėjo būti sugadinti tyčia. Tačiau 15min.lt šaltiniai tikina, kad tirti jokios kitos versijos, išskyrus techninių nesklandumų, nėra pagrindo.

Kaip LNK žinioms sakė bendrovės „Lietuvos dujos“ direktoriaus pavaduotojas Jonas Janulionis, po dujotiekio avarijos verta patikrinti ir piktybiško akto versiją.

„Yra kelios vietos labai įtartinos, kad galėjo būti padaryti skysčio užpylimai“, – apie tai, kad vamzdžius esą galėjo pragraužti kažkokie chemikalai, kalbėjo J.Janulionis.

Aistras dėl galimos diversijos galėjo pakurstyti ir tai, tai netrukus po sprogimo įvykio apylinkėse buvo įvestas planas „Skydas“. Teritorija tokiu būdu apsaugoma tada, kai aptinkama sprogmenų bei kai kyla sprogimo grėsmė.

Šiuo atveju „Skydo“ reikėjo todėl, kad iš pradžių tiesiog nebuvo žinoma, nes kas, nei kodėl sprogo.

15min.lt iš patikimų šaltinių sužinojo, kad įvykio vietoje šeštadienį dirbę ekspertai nerado jokių sprogmenų pėdsakų ar kitokių su galima diversija susijusių įkalčių.

Tyrimui artimi šaltiniai patikino, kad diversijos, teroristinio akto ar kitokio piktavališko išpuolio versijoms nėra pagrindo.

 


 

VIDEO: Dujotiekio gaisras

Jeigu turite šio įvykio nuotraukų ar video, siųskite juos adresu 15min@15min.lt.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius