Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Santariškių gyventojai: namuose žudomą sostinės verslininką dar buvo galima išgelbėti

Redakcija elektroniniu paštu gavo Santariškių gyventojais prisistačiusių skaitytojų laišką, kuriame teigiama, kad pirmadienį sostinės pakraštyje žudomą verslininką Ernestą Mejerį buvo galima išgelbėti, jei savo darbą tinkamai būtų atlikęs Bendrasis pagalbos centras.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

15min.lt jau skelbė apie žiaurų nusikaltimą sostinės pakraštyje. Pirmadienio vakarą savo namuose buvo užpultas ir nužudytas 43 metų verslininkas Ernestas Mejeris. Jo žmonai pavyko ištrūkti iš užpuoliko nagų. Kai į įvykio vietą atvažiavo policijos patruliai ir greitosios pagalbos medikai, verslininkas jau buvo negyvas, žudikas buvo pasprukęs. Jis iki šiol nerastas.

Redakciją trečiadienį pasiekusiame elektroniniame laiške, kurį pasirašė „Santariškių gyventojai“, greta nusikaltimo vietos gyvenantys žmonės teigia, jog dėl verslininko mirties iš dalies gali būti kaltas ir Bendrasis pagalbos centras.

Pateikiame savo skaitytojams šį laišką (kalba netaisyta):

Galiu labai atsakingai pasakyti, kad reaguota buvo iš karto po pirmo skambučio. Pirmas skambinęs žmogus neprisistatė, iš dabar turimų duomenų galima tik įtarti, kad tai galėjo būti pats užpultas verslininkas. Skambutis registruotas 20.06 val. Tuo pat metu informacija nedelsiant buvo perduota ir policijai. Operatoriai skambinusiems klausimus uždavė tikslindami su įvykiu susijusias detales.Norime pranešti keletą nepaviešintų, bet labai svarbių faktų. Užpuolikams surišus E.Mejerį ir bandant sutramdyti jo žmoną, verslininkas išsilaisvino ir įbėgęs į savo namą užsidarė viename iš kambarių. Kambaryje E.Mejeris skambino į bendrąjį pagalbos centrą ir bandė išsikviesti pagalbą. Verslininkui aiškinant užpuolimo aplinkybes bendrojo pagalbos centro budėtojui, plėšikai išlaužė duris ir pradėjo badyti verslininką. Bendrojo pagalbos centro budėtojas girdėjo, kaip verslininkas grūmėsi su plėšiku, bet nesiėmė jokių veiksmų (šiuo metu Bendrasis pagalbos centras yra įdiegęs vietos nustatymo sistemą, kuri leidžia nustatyti skambinusiojo vietą). Tuo metu, kai verslininką žudė plėšikas, jo žmona, nubėgusi pas kaimyną, puolė skambinti tam pačiam pagalbos centrui, bet atsiliepęs į skambutį budėtojas, uždavęs daug klausimų ir nesulaukęs tik jam reikalingų atsakymų, įsižeidė ir numetė ragelį. Išsikviesti pagalbą pavyko tik iš trečio karto.

Galime drąsiai teigti, kad dėl Bendrojo pagalbos centro neveiksnumo specialiosios tarnybos (policija ir greitoji pagalba) laiku negavo informacijos apie įvykį ir laiku nenuvyko į įvykio vietą (greitoji pagalba yra vos už kilometro nuo įvykio vietos), ko pasekoje nužudytas žmogus, o nusikaltėliai laisvėje.

Gerbiamieji žurnalistai, kreipiamės į Jus, kaip į paskutinę viltį, prašydami paviešinti šias aplinkybes bei faktus dėl Bendrojo pagalbos centro nusikalstamo neveiksnumo, kuris vyksta kiekvieną dieną. Nejaugi turi būti žudomi žmonės, kad būtų atsakingos tarnybos ir atsakingi asmenys (Vidaus reikalų ministerija ir ministras Raimundas Palaitis, Bendrasis pagalbos centras ir direktorius Artūras Kedavičius) užsiimtų savo darbu, o ne 10 metų diegtų „naujoves“, kurios visame pasaulyje jau seniai yra įdiegtos ir sėkmingai veikia.

Bendrasis pagalbos centras yra įkurtas jau 1997–07–27. Nuo to laiko per kelis etapus šiam projektui įgyvendinti iš Lietuvos Respublikos biudžeto bei ES fondų buvo skirta dešimtys milijonų litų, tačiau šiandien galime konstatuoti, kad šis projektas ne tik neveikia, bet dar ir trukdo specialioms tarnyboms tinkamai atlikti savo darbą.

Visi šie faktai, kurie yra labai svarbūs ir greičiausiai prisidengiant bylos tyrimu bus nuslėpti nuo visuomenės. Viską galėtų patvirtinti 112 padaryti garso įrašai, kurie, tikimės, dar neištrinti slepiant nusikalstamą neveikimą. Prašome išsireikalauti iš Bendrojo pagalbos centro garso įrašus ir juos paviešinti.

BPC: reaguota buvo iš karto

Bendrojo pagalbos centro atstovė Auksė Čibirė, iš 15min.lt žurnalisto išgirdusi apie jos atstovaujamai tarnybai metamus kaltinimus, sakė, kad žmonės dažnai žarsto kaltinimus, nežinodami BPC darbo užkulisių.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Namas, kuriame įvykdytas nusikaltimas
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Namas, kuriame įvykdytas nusikaltimas

„Mūsų niekas nemato, todėl labai lengva kaltinti viskuo. Žmonės juk nežino, kada ir kaip, reaguojant į skambutį, buvo išsiųstos pajėgos“, – sakė A.Čibirė.

Pasak BPC atstovės, į skambučius buvo reaguota. Pasak moters, skambučius registruoja kompiuterinė sistema, apie juos informacija iš karto pasiekia ir policiją.

„Jei nebūtų buvę reaguojama, tai mažų mažiausiai jau vyktų tarnybinis patikrinimas. Šiuo atveju pareigūnams padėjo ir mūsų vietos nustatymo sistema. Nusikaltimas įvykdytas nuošalioje vietoje, soduose. Naktį ten klaidu. Policija turi mūsų kompiuterinius žemėlapius ir šį kartą jais buvo pasinaudota vykstant į iškvietimą, pareigūnai savo ekranuose matė vietą, iš kurios skambinta. Jei tai būtų nutikę prieš dešimt metų, viskas būtų užtrukę dar ilgiau“, – tvirtina Bendrojo pagalbos centro darbuotoja.

A.Čibirė sako asmeniškai išklausiusi su verslininko užpuolimu susijusius telefoninių skambučių įrašus, peržiūrėjusi operatorių užpildytus dokumentus.

„Galiu labai atsakingai pasakyti, kad reaguota buvo iš karto po pirmo skambučio. Pirmas skambinęs žmogus neprisistatė, bet iš dabar turimų duomenų galima įtarti, kad tai galėjo būti pats užpultas verslininkas. Skambutis registruotas 20.06 val. Tuo pat metu informacija nedelsiant buvo perduota ir policijai. Vėliau Bendrasis pagalbos centras sulaukė ir daugiau skambučių. Tiesa, kad operatoriai uždavė klausimus skambinusiems žmonėms. Tačiau reikia pažymėti, kad tuo metu policijos pajėgos jau buvo išsiųstos į įvykio vietą, o operatoriai skambinusiems klausimus uždavė tikslindami su įvykiu susijusias detales. Jus pasiekusiame skaitytojų laiške yra gana daug netikslumų“, – sakė BPC atstovė.

Policija: tokia informacija visada įvertinama

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Įvykio vietoje
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Įvykio vietoje

15min.lt šaltiniai policijoje teigia, kad nužudymą tiriantys pareigūnai kol kas smulkiai nesidomėjo, kada ir kaip į verslininko namus buvo išsiųsti policijos patruliai bei medikai. Tai esą bus daroma iš BPC gavus atsakymus į jau pateiktus paklausimus ir skambučių garso įrašus. Pateikti tokius duomenis Bendrojo pagalbos centro policija prašo tirdama kiekvieną rimtą nusikaltimą.

„Paklausimai dėl skambučių ir prašymai pateikti skambučių garso įrašus buvo išsiųsti pačioje tyrimo pradžioje. Tai standartinė procedūra. Gauti duomenys yra padėję išaiškinti ne vieną nusikaltimą. Ir iki šiol nėra buvę, kad negautume atsakymų į savo prašymus. Kas skambino, kada skambino, kaip buvo išsiųstos pajėgos... Į šiuos klausimus konkrečiu atveju dabar labai sunku atsakyti. Tačiau per kiekvieną tyrimą jie irgi visada nagrinėjami“, – tvirtina pareigūnai.

Pasak pareigūnų, jei Santariškių gyventojų laiške išdėstyti faktai yra tiesa, juos turėtų vertinti prokuratūra.

„Visa tai tikrai bus sudėta į bylą. O jau prokuratūra turėtų nuspręsti, kaip vertinti. Bet kol kas galima dar kartą pakartoti, kas jau buvo sakyta: kol kas byloje tokių duomenų nėra. Juk nuo nusikaltimo dar nepraėjo ir dvi paros. Gausime atsakymus iš BPC, tada viskas bus aiškiau“, – teigia pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius