Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Narkomanų mirtys Vilniuje gali būti susijusios su nauju sintetiniu narkotiku

Sostinės kriminalinės žvalgybos pareigūnai turi žinių apie naują heroino rūšį, kurią gali būti prekiaujama Vilniaus čigonų tabore. Sintetinis narkotikas – viena iš versijų, kodėl per praėjusią savaitę mirė devyni narkomanai.
Reidas čigonų tabore
Reidas čigonų tabore / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Prieš kelias savaites darbovietės kieme vienas narkomanas stovėjo įsikibęs į kolegės mašiną. Jis lingavo, vos pastovėjo ant kojų, atrodė, kad tuoj parvirs“, – 15min.lt pasakojo vilnietis Juozas. 

Vyras dirba inžinerinių sprendimų bendrovėje, kuri įsikūrusi sostinės Dariaus ir Girėno gatvėje, prie pat Vilniaus čigonų taboro.

Kiekvieną dieną darbuotojai per langus mato dešimtis narkomanų, slenkančių palei geležinkelio liniją. 

„Nueina iki taboro ir po kelių minučių pareina atgal, linguodami ir įsikibę vienas į kitą“, – pasakojo Juozas. 

Tačiau narkomanas, kuris tą kartą stovėjo bendrovės kieme ir laikėsi įsikibęs į automobilį, atrodė apsvaigęs labiau nei įprastai, todėl Juozas pranešė policijai.

Po kelių minučių pareigūnai sulaikė ant kojų nepastovintį narkomaną, o automobilių stovėjimo aikštelėje rado dar du smarkiai apkvaišusius vyriškius.

Tuo metu dar nebuvo žinoma, kad išaugo Vilniaus čigonų tabore parduodamo heroino koncentracija. Per savaitę dėl šios priežasties mirė devyni narkomanai. 

Kokie pokyčiai įvyko narkotikų rinkoje, kad taip smarkiai išaugo heroino koncentracija? Tai bando atsakyti Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariato pareigūnai, kurie vykdo reidus, kratas ir kriminalinę žvalgybą. 

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 svarbiausios priežastys, kodėl Vilniaus čigonų taboras vis dar nėra išvalytas

Heroiną veža iš Afganistano

Pagrindinė versija, kuri iki šiol nėra atmesta – sumažėjo tarpininkų kiekis narkotikų platinimo grandinėje. Ką tai reiškia?

Heroinas į Vilniaus čigonų taborą atkeliauja iš Afganistano. Dažniausiai narkotikų siuntas gabena trečiųjų šalių organizuotų nusikalstamų grupuočių nariai, tarkime, Rusijos ar Tadžikistano.

Tokie tarpininkai perka heroiną dideliais kiekiais tiesiai iš gamintojų, organizuoja narkotikų kontrabandą per Aziją ir Europą. Narkotikų siunta į Vilniaus čigonų taborą atkeliauja mažiausiai per 2-3 tarpininkų rankas.

Kadras iš LNK žinių/Komildžanas Umarovas
Kadras iš LNK žinių/Komildžonas Umarovas

Pavyzdžiui, 2013 metų lapkritį sostinės policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimų valdybos pareigūnai sulaikė 44 metų tadžiką Komildžoną Umarovą, kuris buvo vienas iš svarbiausių Vilniaus čigonų taboro heroino tiekėjų. Nusikaltėlis su savimi turėjo apie 10 kg heroino ir 150 tūkst. JAV dolerių.

Kiekvienas toks tarpininkas atsiriekia dalį pelno.

Viena iš būdų, kaip galima užsidirbti iš narkotikų perpardavinėjimo – skiesti heroiną.

Kai narkotikų siunta patenka į Vilniaus čigonų taborą, jis būna atskiedžiamas dar kartą. 

Įprasta sostinėje parduodamo heroino koncentracija vienoje dozėje siekdavo nuo 8 iki 12 proc. Tačiau praeitą savaitę, kai mirė devyni narkomanai, koncentracija siekė nuo 23 iki 50 proc.

Įprasta sostinėje parduodamo heroino koncentracija vienoje dozėje siekdavo nuo 8 iki 12 proc. Tačiau praeitą savaitę, kai mirė devyni narkomanai, koncentracija siekė nuo 23 iki 50 proc.

„Pagrindinė mūsų versija, kad sumažėjo tarpininkų grandinėje“, – kalbėjo Arūnas Paulauskas, Vilniaus miesto 2-ojo policijos komisariato viršininkas.

Gali būti, kad Vilniaus čigonai patys pabandė nuskristi į Afganistaną ir parsivežti narkotikų. Arba susirado tarpininką, kuris tiekia heroiną ne tiesiogiai jiems, o per kitų šalių organizuotas nusikalstamas grupuotes.

Kol kas nerado naujojo heroino

Egzistuoja ir versija, kad sostinėje atsirado nauja narkotikų rūšis, kuri yra vadinama „baltuoju heroinu“. Tai – sintetinis narkotikas, kuris yra baltos, o ne rudos spalvos. 

Žinoma, kad šis narkotikas yra stipresnis, be to, kriminalinės žvalgybos pareigūnai turi duomenų, kad „baltuoju heroinu“ buvo prekiaujama Vilniaus čigonų tabore. 

Žinoma, kad šis narkotikas yra stipresnis, be to, kriminalinės žvalgybos pareigūnai turi duomenų, kad „baltuoju heroinu“ buvo prekiaujama Vilniaus čigonų tabore. 

Tačiau nėra jokių įrodymų, kad būtent tai yra devynių narkomanų mirties priežastis. 

„Kol kas mūsų pareigūnai nerado tokio heroino pas sulaikytus asmenis. Tai nereiškia, kad jis neegzistuoja, tiesiog, mes neradome“, – sakė pareigūnas A.Paulauskas.

Tiksliai žinoma, kad sintetinio heroino nebuvo ir dalies mirusių narkomanų kraujyje.

VIDEO: Narkomanės išpažintis: svarbiausia, kad dozė būtų, o ne pavalgyti
VIDEO: Vilniaus tabore policija gaudė narkomanus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius