Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos nusikaltėliai paaugliams pardavinėja „purkštą žolę“, kuri gali nužudyti

Lietuvos gatvėse plinta cheminis narkotikas, kuris išvaizda ir kvapu primena kanapes, tačiau yra gerokai pavojingesnis. Prekeiviai neįspėja savo klientų paauglių, kad parduoda „žolės“ pakaitalą, kurio vartojimas gali baigtis mirtimi. Nusikaltėliai eksperimentuoja su cheminėmis medžiagomis, bandydami išauginti pelną, todėl tokių nuodų Lietuvoje daugėja.

Prekeiviai šitą narkotiką vadina chymke arba „purkšta žole“. 

Dažniausiai, nuo savo klientų jie nuslepia, kad parduoda cheminį kanapių pakaitalą arba bando įtikinti, kad tai – tradicinė marihuana, nupurkšta papildomais narkotikais, kurie tik sustiprina poveikį. 

Tačiau iš tikrųjų yra kitaip.

Sintetiniai kanabinoidai yra ne augalinės, o cheminės kilmės narkotikas, Lietuvoje įtrauktas į naujų psichoaktyvių medžiagų sąrašą. 

„Baisiausia, kad narkotikų prekeiviai jauniems žmonėms bando aiškinti, kad tai esą legalus produktas. Neva jis yra naujas, todėl neuždraustas. Tai yra visiškas melas. Sintetiniai kanabinoidai yra pavojinga medžiaga, pakelta į aukščiausią kontrolės lygį“, – 15min pasakojo Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) vyriausiasis tyrėjas Audrius Petrauskas.

Kriminalistai sako, kad vadinamoji „purkšta žolė“ gali sukelti mirtį.

Nuodus perka internetu

Kriminalistai sako, kad dažniausiai sintetiniai kanabinoidai į Lietuvą atkeliauja iš Indijos arba Kinijos.

Narkotikų prekeiviai internetu nusiperka tam tikrą miltelių kiekį. Įsigyta prekė paštu būna išsiunčiama į pasirinktą Europos šalį. 

Kriminalistai sako, kad dažniausiai sintetiniai kanabinoidai į Lietuvą atkeliauja iš Indijos arba Kinijos. Narkotikų prekeiviai internetu nusiperka tam tikrą miltelių kiekį ir parsisiunčia į Europą.

Nusikaltėliai bando nuslėpti tikrąjį siuntinio turinį, todėl galima sakyti, kad sintetiniai kanabinoidai į Senąjį žemyną atkeliauja kaip kontrabanda.

Kartais milteliai keliauja tiesiai į Lietuvą, kur slėptuvėse būna sumaišomi su vandeniu ir virsta purškalu.

Tuo mišiniu prekeiviai nupurškia, pavyzdžiui, lietuviškas kanapes arba paprastą tabaką – bet ką, ką tik vartotojai galėtų surūkyti. 

Kartais lietuviai nusikaltėliai Ispanijoje ir kitose Europos šalyse perka ne miltelių, bet vartojimui jau paruoštų narkotikų.

Eksperimentuoja su jaunimu

Sudėtinga tiksliai pasakyti, kaip smarkiai Lietuvoje yra paplitusi „purkšta žolė“, nes tai priklauso nuo cheminės medžiagos stiprumo, produkto formos ir kitų ypatybių. Tačiau šio narkotiko kiekiai skaičiuojami kilogramais.

Kriminalistai sako, kad 2014 metais sintetiniai kanabinoidai sudarė apie 5 proc. visų Lietuvoje konfiskuotų narkotikų.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Vilniuje sulaikyti įtariami „purkštos žolės“ platintojai
V.Balkūno nuotr./Chymkės platintojai

Tai nėra didelis skaičius, tačiau LKPB teigia, kad naujųjų psichoaktyvių medžiagų paplitimas kiekvienais metais auga.

„Nusikaltėliai išbando vis naujas narkotikų formules, eksperimentuoja su jaunimu, parduodami jiems neaiškias medžiagas ir stebėdami poveikį“, – aiškino A.Petrauskas.

Vadinamosios chymkės paplitimą nulemia ir tai, kad narkotiko pagaminimas iš dalies yra pigesnis nei marihuanos, o kaina šešėlinėje rinkoje – tokia pati arba netgi keliais eurais didesnė.

„Kanapių kainą nulemia jų kokybė. Paprastai tariant, kuo smarkiau veža, tuo jos brangesnės. O chymkė yra cheminis narkotikas, jos poveikis visada yra stiprus, todėl prekeiviai sako, kad parduoda geros kokybės prekę ir paima keliais eurais brangiau“, – pasakojo kriminalistas.

Skaičiuojama, kad gramas chymkės Lietuvos gatvėse gali kainuoti nuo 10 iki 13 eurų.

Sintetiniai kanabinodai Lietuvoje
Sintetiniai kanabinodai Lietuvoje

Chemija sukelia vėmimą ir mirties baimę

23 metų vilnietis Tomas, dirbantis komunikacijos srityje, pasakojo, kad kelis kartus per metus su draugais parūko „žolės“, todėl jam teko paragauti ir vadinamosios chymkės.

„Dažniausiai ant chemijos gali užsirauti, kai perki „žolę“ iš visokių nepažįstamų gatvės barygų (narkotikų prekeivių, – 15min pastaba), kurie parduoda neaišku ką. Dažnai jie patys mirko kanapes neaiškiuose skysčiuose, girdėjau, net heroine ir acte, kad būtų stipresnė „žolė“. Taip jie kuria savo vartotojų ratą“, – kalbėjo Tomas.

Jis pasakojo, kad „purkšta žolė“ nuo tradicinių kanapių skiriasi gerokai stipresniu poveikiu.

„Įprastos marihuanos gali surūkyti pusgramį ir jausi tik tingumą ar norą valgyti daug šokolado, o su chemija yra taip, kad dviese surūkius 0,2 gramo gali taip nusidaužyti, kad nepajudinsi nei rankų, nei kojų“, – tikino Tomas.

Darosi labai bloga, sunku kvėpuoti, judėti. Kadangi šalia visų cheminių padarinių veikia ir THC, apima paranoja, baimė, atrodo, kad visas kūnas atsisako veikti ir stoja širdis, – kalbėjo Tomas.

Jaunas vyras aiškino, kad neįmanoma prognozuoti chymkės poveikio, nes yra daugybė rūšių ir daugybė galimų potyrių.

„Chemijos galima persirūkyti. Tada pradeda pykinti, darosi labai bloga, sunku kvėpuoti, judėti. Kadangi veikia ir THC (kanapėse randamos psichoaktyviosios medžiagos tetrahidrokanabinoliai, – 15min pastaba), apima paranoja, baimė, atrodo, kad visas kūnas atsisako veikti ir stoja širdis“, – kalbėjo Tomas.

Vaikinas sakė, kad savo akimis yra matęs, kaip „purkštos žolės“ prisirūkę jaunuoliai vemia ir alpsta. Bet kriminalistai įspėja, kad pasekmės gali būti gerokai baisesnės. 

Gali sukelti mirtį

2013 metais Europolas įspėjo, kad jau užfiksuoti pirmieji atvejai, kai sintetiniai kanabinoidai sukėlė mirtį. 

„Ilgalaikis sintetinių kanabinoidų poveikis sveikatai nėra iki galo ištirtas. Tai labai sunku padaryti, nes viskas priklauso nuo cheminės formulės, medžiagos stiprumo ir kiekio. Tačiau jau dabar aišku, kad stiprios koncentracijos sintetiniai kanabinoidai gali sukelti mirtį“, – sakė LKPB kriminalistas A.Petrauskas.

Lietuvoje tokių nelaimių kol kas nebuvo užfiksuota.

VIDEO: Paviešinta, kaip Vilniaus centre netikėtai sulaikomi „purkštos žolės“ platintojai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius