Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Agurkinių“ vadeivos Sauliaus Velečkos motina teigia padovanojusi sūnui 100 tūkst. litų

Kauno apylinkės teismas penktadienį baigė nagrinėti bylą, kurioje Kauno nusikalstamos „Agurkinių“ gaujos lyderiu vadinamas Saulius Velečka, pravarde Agurkas, ir jo žmona Lina Velečkienė kaltinami nelegaliai įgyto turto legalizavimu.
Saulius Velečka
Saulius Velečka teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prokurorai kaltina sutuoktinius, kad jie įsigijo pirkinių už beveik 400 tūkst. litų, neturėdami tam pakankamai pajamų.

Paskutiniame bylos posėdyje buvo apklausiamos Velečkų šeimos drauge prisistačiusi Dainora Skarelienė ir S.Velečkos motina Jadvyga Velečkienė.

150 tūkst. litų atgauti nė nebando

D.Skarelienė teigė 2006 m. paskolinusi Velečkoms 50 tūkst. litų, 2007 m. – 60 tūkst. litų, 2008 m. – 40 tūkst. litų. „Bėda buvo ir paskolinau, žadėjo skolą greitai grąžinti, bet atsitiko, kaip atsitiko“, – aiškino D.Skarelienė teisme.

„Bėda buvo ir paskolinau, pernai skolą turėjo grąžinti, bet atsitiko, kaip atsitiko“, – aiškino D.Skarelienė teisme.

Ji sakė pasirašiusi su Velečkomis skolos raštelį, bet tvirtino dabar nereikalaujanti grąžinti pinigų. „Negražu spausti, kai tiek visko atsitiko“, – tikino ji.

Į klausimus, kaip, D.Skarelienės nuomone, gyveno įtariamieji, ji atsakė: „Gražiai gyvena, gražų namą turi. Jie verslininkai“.

D.Skarelienė tvirtino, kad Velečkoms skolino iš uždirbto pelno, kai vasaromis nuomojo poilsiautojams Šventojoje 27 namelius. „Tada dirbau nekilnojamojo turto agentūroje, jo vadovas išnuomojo man namelius pagal panaudos sutartį, investavau į jų remontą ir nuomojau. Per vasarą uždirbdavau iki 100 tūkst. litų“, – pasakojo D.Skarelienė.

Jos teigimu, visos gautos iš verslo pajamos deklaruotos Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, bet Velečkoms suteiktos paskolos moteris nedeklaravo.

Dosnios motinos dovanos

Teisme liudijusi S.Velečkos motina J.Velečkienė teigė padovanojusi sūnui 100 tūkst. litų. „Dovanojau per kelis kartus nuo 2006 iki 2008 m.“, – sakė ji.

Su kitu sūnumi moteris sakė bendraujanti mažai, todėl padėti nusprendusi būtent S.Velečkai. „Dirbome, stengėmės ir sukaupėme su vyru“, – paaiškino šių lėšų kilmę J.Velečkienė, kuri užsiminė, kad pati gyvenanti mažame butelyje.

„Dirbome, stengėmės ir sukaupėme su vyru“, – paaiškino šių lėšų kilmę J.Velečkienė, kuri užsiminė, kad pati gyvenanti mažame butelyje.

J.Velečkienė taip pat minėjo dovanojusi marčiai, Linai Velečkienei, žiedą, kurį jaunystėje jai irgi yra dovanojusi anyta.

Byloje minima, kad S.Velečkos tėvai dovanoję jam ir žmonai juvelyrinių dirbinių už 28 tūkst. litų.

J.Velečkienė atsisakė pareikšti savo nuomonę apie sūnaus gyvenimo sąlygas. „Nesikišau į jų gyvenimą, nežinau, kuo jis užsiėmė. Mokėsi, paskui dirbo, gyvena name. Namas kaip namas, daugiau nieko nenoriu sakyti“, – kalbėjo moteris.

Ankstesniuose teismo posėdžiuose liudiję žmonės teigę, kad skolindavosi iš S.Velečkos pinigus ir grąžindavo juos su didelėmis palūkanomis.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per 2001 – 2011 m. laikotarpį S.Velečkos išlaidos viršijo pajamas 560 tūkst. litų, o jo žmonos – 220 tūkst. litų.

Įtarimai Velečkoms pareikšti už tai, kad neteisėtai legalizavo 396 tūkst. litų. Už juos pora pirko du BMW X5 ir BMW 750. Taip pat S.Velečka įsigijo 74 tūkst. litų kainuojantį balto aukso laikrodį su deimantais „Harry Winston Premier“ bei įvairių juvelyrinių dirbinių.

Teismas sprendimą skelbs birželio 19 d.

Vadovavo vienai pavojingiausių grupuočių

Neseniai baigtas ikiteisminis tyrimas, kuriame S.Velečkai ir dar penkiems „Agurkinių“ lyderiams pareikšti įtarimai sukūrus nusikalstamą susivienijimą ir jam vadovavus. Taip pat pareikšti įtarimai organizavus labai didelio kiekio pirmos kategorijos narkotinių medžiagų pirmtako ir kvaišalų kontrabandą iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungos šalis per Lietuvą.

Manoma, kad „Agurkiniai“ buvo viena stambiausių ir pavojingiausių Lietuvoje ir užsienyje veikusių nusikalstamų grupuočių. 

Iš viso įtarimai pareikšti 14 asmenų.

Manoma, kad „Agurkiniai“ buvo viena stambiausių ir pavojingiausių Lietuvoje ir užsienyje veikusių nusikalstamų grupuočių.

2013 m. lapkritį Lietuvos policijos vadovas Saulius Skvernelis ir Rusijos Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos (FSKN) direktorius Viktoras Ivanovas pranešė, kad Lietuvos ir Rusijos teisėsaugininkams pavyko uždaryti didžiulį narkotinių medžiagų tranzito iš Rusijos į Europos Sąjungos šalis kanalą. Pasak Rusijos FSKN direktoriaus V.Ivanovo, sutriuškinta grupuotė per visą savo gyvavimo laikotarpį galėjo uždirbti apie 1,5 milijardo JAV dolerių (apie 3,8 milijardo litų). 

Teigiama, kad tokią milžinišką sumą Europoje iš narkotikų uždirbusios grupuotės vietininkas Lietuvoje – S.Velečka, pravarde Agurkas. 

Per penkerius metus iš viso sulaikyti 73 asmenys, iš jų – 21 Rusijoje, 52 – ES šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius