Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdo Paleckio bylą nagrinėjantis teismas nutarė prašyti medžiagos iš Sausio 13-osios bylos (papildyta 11.31 val.)

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas, antradienį pradėjęs nagrinėti Socialistinio liaudies fronto lyderio Algirdo Paleckio baudžiamąją bylą dėl Sovietų Sąjungos įvykdytos agresijos neigimo, nutarė susipažinti su dalimi medžiagos iš Sausio 13-osios bylos.
Algirdas Paleckis
Algirdas Paleckis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas, antradienį pradėjęs nagrinėti Socialistinio liaudies fronto lyderio Algirdo Paleckio baudžiamąją bylą dėl Sovietų Sąjungos įvykdytos agresijos neigimo, nutarė susipažinti su dalimi medžiagos iš Sausio 13-osios bylos.

Teismas patenkino A.Paleckio gynėjo prašymą išsireikalauti vieną tomą iš Sausio 13-osios bylos, kuri saugoma Vilniaus apygardos teismo archyve.

Advokato teigimu, šioje medžiagoje esą trys liudytojai pasakoja, kad per 1991 metų sausio įvykius šaudyta iš netoli Vilniaus televizijos bokšto esančių namų pusės.

Politikas taip pat siekia, kad būtų panaikinta jam skirta kardomoji priemonė pasižadėjimas neišvykti. Kaltinamasis tikina, kad kviečiamas visada atvykdavo į apklausas prokuratūroje, todėl mano, kad kardomoji priemonė jam nereikalinga.

Bylą nagrinėjantis teisėjas A.Paleckiui pasiūlė pagalvoti apie piniginį užstatą. Nutartį dėl kardomosios priemonės teismas skelbs antradienio pavakarę.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas antradienį atvertė pirmą kartą nagrinėjamą bylą dėl Sovietų Sąjungos įvykdytos agresijos neigimo.

A.Paleckis baudžiamojon atsakomybėn patrauktas, kai žiniasklaidai pareiškė, jog 1991 metų sausio 13 dieną „saviškiai šaudė į savus“.

Politikui gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Pasibaigus teismo posėdžiui A.Paleckis pareiškė, kad antradienį kreipsis į generalinį prokurorą Darių Valį, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl 20 metų trukusio, jo manymu, aplaidaus prokurorų darbo tiriant Sausio 13-sios bylą.

„Vieną žmogų suvažinėjo “moskvičius„, kodėl neišaiškinta, kodėl neištirta kiekviena konkreti mirtis“, – sakė politikas.

Jis tikino neneigiantis tuometinio SSRS vadovo Michailo Gorbačiovo vykdytos agresijos, tankų siuntimo, tačiau jis norintis įrodyti, kad buvo šaudymo ne tik iš sovietų pusės.
Socialistinio liaudies fronto lyderį į teismą atlydėjo didelis būrys bendraminčių. Jie vos tilpo posėdžių salėje. Taip pat buvo atvykę du žmogaus teisių gynėjai iš Latvijos ir JAV. Jie piktinosi, kad A.Paleckį norima nuteisti už nuomonę. Esą šis procesas parodys, ar Lietuva nueis demokratijos keliu.

Procesą stebėjo ir keli rusiškų televizijos kanalų žurnalistai.

Kaip liudytojas teisme pasirodė politologas Alvydas Medalinskas bei Seimo narys Kęstutis Masiulis. Pastarasis labai piktinosi A.Paleckio pasisakymais, nes kruvinieji Sausio 13-sios įvykiai paliko gilų pėdsaką jo gyvenime.

Šie liudytojai teisme apklausti nebuvo. Tai tikimasi padaryti kitame posėdyje, kuris vyks birželio 7 dieną. Į posėdį antradienį buvo pakviestas ir parlamento gynėjas, buvęs krašto apsaugos ministras Audrius Butkevičius. Jis atsiuntė prašymą teismui atleisti jį nuo pareigos liudyti teisme.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip 1000 beginklių žmonių. Kariai tada neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo, kuri 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbė apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius