-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Algiui Kašėtai, važinėjusiam 170 km/val. greičiu, neteisėtai jau po mėnesio leista grįžti prie vairo

Aukštesnės instancijos teismas panaikino skandalingą Seimo nariui Algiui Kašėtai palankią žemesnio rango teisėjo nutartį.
Policija
Policija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas rašytinio proceso būdu išnagrinėjo pareiškėjo Lietuvos kelių policijos tarnybos skundą dėl Trakų rajono apylinkės teismo 2011 rugpjūčio 31 d. nutarimo sutrumpinti atimtos teisės vairuoti transporto priemonę terminą.

Penktadienį A.Kašėtai iš teismo skrieja blogos žinios.

Policijos atstovai buvo įsitikinę, kad Trakų teisėjai Seimo nariui A.Kašėtai per greitai leido vėl vairuoti, todėl ir kreipėsi į teismą sostinėje dėl neteisėtos nutarties panaikinimo. Pareigūnai tikslą pasiekė.

Kaip skelbta anksčiau, 2011 liepos 25 d. išnagrinėjus A.Kašėtos administracinio teisės pažeidimo (ATP) bylą Trakų rajono apylinkės teisme nustatyta, kad politikas kelio Vilnius–Varėna–Gardinas 19-ame kilometre, vairuodamas transporto priemonę „Škoda Octavia“, važiavo 170,6 kilometrų per valandą greičiu ir viršijo nustatytą 90 kilometrų per valandą greitį daugiau nei 50 kilometrų per valandą, tuo pažeisdamas kelių eismo taisyklių 133 punkto reikalavimus, t.y. padarė administracinį teisės pažeidimą, numatytą ATP kodekso 124 str. 6 d.

Teismas, atsižvelgdamas į tai, kad A.Kašėta prisipažino padaręs pažeidimą ir gailėjosi dėl jo bei įvertinęs tai, kad pažeidėjas administracine tvarka už leistino greičio viršijimą baudžiamas pakartotinai ir turi vieną galiojančią nuobaudą, skyrė A.Kašėtai didesnę nei įstatymo nustatytas vidurkis administracinę nuobaudą – 1300 Lt baudą su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu dviem mėnesiams.

Skirdamas nuobaudą teismas pažymėjo, kad A.Kašėta leistiną greitį viršijo beveik du kartus, t.y. net 80,2 kilometro per valandą, dienos metu, kai kelyje yra intensyvus kitų transporto priemonių judėjimas ir galimas pėsčiųjų judėjimas, todėl tokius jo veiksmus pripažino labai pavojingais visuomenės saugomiems gėriams (turtui, žmogaus sveikatai ir gyvybei), tiek paties vairuotojo, tiek kitų asmenų atžvilgiu.

Kelių ereliu tapęs politikas su teismo verdiktu sutiko ir formaliai tesėjo viešai duotą pažadą – nutarimo neskundė.

Tačiau praėjus vos mėnesiui pažeidėjas pasinaudojo kita įstatymų numatyta galimybe – iš naujo kreiptis į teismą dėl specialiosios teisės atėmimo termino sutrumpinimo. Kaip žinoma, kiekvienas kelių erelis, sumokėjęs baudą ir pakentėjęs pusę nuobaudos termino, gali motyvuoti prašyti teismo pirma laiko grąžinti vairuotojo pažymėjimą.

Parlamentaras tą patį Trakų rajono apylinkės teismą įtikino, kad rugsėjį teisės jam bus gyvybiškai reikalingos. Paskutinę vasaros dieną, kaip minėta, vairuotojo dokumentas A.Kašėtai grąžintas.

Tačiau pareigūnai tokį įvykių posūkį įvertino kaip šiurkščią apylinkės teismo klaidą.

Mat terminą, kai A.Kašėta nevairavo, reikia skaičiuoti ne nuo teismo nutarimo paskelbimo liepos 25 dieną, o nuo jo įsiteisėjimo suėjus apskundimo terminui (t.y. po 20 dienų). Vadinasi, dėl nuobaudos termino sutrumpinimo A.Kašėta galėjo kreiptis į teismą tik rugsėjo viduryje, o ne rugpjūčio pabaigoje.

Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovų argumentams pritaręs ir neteisėtą A.Kašėtai palankią nutartį panaikinęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Viktoras Dovidaitis penktadienį grąžino šią bylą iš naujo nagrinėti Trakų rajono apylinkės teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius