Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 06 /16:24

Amžiaus apiplėšimu vadinamų milijoninės vertės ikonų vagystės ir realizavimo bylose – teismų verdiktai

Panevėžio apygardos teismas penktadienį paskelbė verdiktus didžiausio kada nors Lietuvoje įvykdyto plėšimo, per kurį 2008 metais pavogtos itin brangios, milijonais vertinamos ikonos, bylose.
Leonidas Epelbaumas
Leonidas Epelbaumas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Byla dėl šio nusikaltimo ir toliau sekusio ikonų gabenimo buvo išskaidyta į dvi atskiras, iš viso buvo teisiama 10 asmenų: Saulius Navickas, Saulius Jankūnas, Artūras Barasa, Nikolajus Glotko, Aleksandras Bespalovas, Remigijus Byčius, Leonidas Epelbaumas, Arturas Skurka, Jevgenijus Malimenkovas ir Erikas Griškevičius.

Penktadienį prieš pietus teismas paskelbė nuosprendį pagrobtų ikonų kontrabandos ir pardavimo byloje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Erikas Griškevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Erikas Griškevičius buvo išteisintas

Kaltinamasis E.Griškevičius buvo išteisintas, Arturui Skurkai skirta piniginė bauda, o Jevgenijus Malimenkovas nuteistas 9 mėnesių laisvės atėmimu.

Bylos tyrimą kontroliavęs Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis BNS sakė, kad po plėšimo dalis ikonų buvo parduotos kitiems asmenis ir gabentos per valstybės sieną į Baltarusiją.

Dalis – iki 20 – ikonų buvo sulaikyta Baltarusijoje, apie 18 – Lietuvoje. Lietuva rašė teisinės pagalbos prašymą Baltarusijai, tačiau meno vertybės taip ir nebuvo grąžintos.

Byla, kurioje yra septyni kaltinamieji – Artūras Barasa, Saulius Jankūnas, Nikolajus Glotko, Aleksandras Bespalovas, Remigijus Byčius, Saulius Navickas ir Leonidas Epelbaumas – nuosprendis paskelbtas penktadienį po pietų.

Penki nuteistieji laisvės atėmimo bausmėmis buvo suimti teismo salėje ir išvežti konvojaus, vienas į nuosprendžio paskelbimą neatvyko, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Jolita Gudelienė.

Leonidas Epelbaumas ir Nikolajus Glotko kalės šešerius metus, Artūras Barasa – šešerius metus ir mėnesį. Pastarasis į nuosprendžio paskelbimą neatvyko.

Saulius Navickas kalės penkerius metus, Saulius Jankūnas – šešerius metus ir tris mėnesius, Aleksandras Bespalovas – septynerius metus ir šešis mėnesius. R.B. išteisintas dėl visų kaltinimų.

Iš L.Epelbaumo, S.Navicko, S.Jankūno, N.Glotko, A.Bespalovo ir A.Barasos nukentėjusiam kolekcininkui, vilniečiui Andrejui Balykui teismas priteisė 9 mln. 161 tūkst. litų turtinės žalos, jo sutuoktinei Janinai Balyko – beveik 75 tūkst. litų.

Nuteistiesiems taip pat teks atlyginti neturtinę žalą – 20 tūkst. A.Balykui, 30 tūkst. litų jo žmonai, dviem jų sūnums iš viso priteista 80 tūkst. litų.

Byloje buvo nagrinėjami kaltinimai dėl valstybės tarnautojo vardo pasisavinimo, neteisėto žmogaus laisvės atėmimo, plėšimo panaudojant šaunamąjį ginklą, svetimo turto pagrobimo ir kt.

Teisėsaugos vertinimu, nusikaltėliai A.Balyko šeimai padarė beveik 10 mln. litų turtinę žalą. Tuo metu kolekcininkas teigia, kad padaryta kur kas didesnė – 52 mln. litų žala.

Kaltinamajame akte rašoma, kad 2008-ųjų spalio 10-osios naktį minėti asmenys, prisistatę policijos pareigūnais, sustabdė vieno turtingiausių Lietuvos kolekcininko Andrejaus Balyko vyresniojo sūnaus vairuojamą automobilį. Jaunuolis buvo sumuštas, apipiltas skysčiu grasinant nužudyti, jeigu nepasakys, kaip patekti į namus.

Pagrobę namo garažo durų pultą užpuolikai įsibrovė į namą, kur, grasindami kolekcionieriaus žmonai bei jaunesniajam septyniolikmečiui sūnui, juos sumušė ir surišo.

Pistoletais ginkluoti vyrai pagrobė itin vertingą 272 ikonų kolekciją, kitus vertingus antikvarinius daiktus. A.Balykas tuo metu buvo išvykęs į Paryžių.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrejus Balykas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrejus Balykas

Pagrobtą automobilį „Volvo“ po nusikaltimo padarymo kaltinamieji sudegino. Teisėsaugos vertinimu, jie kolekcininko šeimai padarė beveik 10 mln. litų turtinę žalą. Tuo metu kolekcininkas teigia, kad padaryta kur kas didesnė – 52 mln. litų žala, jis teismui pareiškė tokio dydžio civilinį ieškinį.

Iš namų pagrobtos ne tik ikonos, bet ir daugiau kaip 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų), sidabriniai antikvariniai daiktai, savigynai išduotas pistoletas „Beretta 84F“, laikrodžiai ir visi kolekcininko žmonos papuošalai iš aukso, sidabro, perlų.

Tyrimo duomenimis, kaltinamieji apiplėšti garsų Vilniaus kolekcininką A.Balyką planavo jau 2008 metų pavasarį. Jie įsigijo policijos pareigūno uniformą, radijo stoteles, kaukes, mikroautobusą, šaunamuosius ginklus ir kitas nusikaltimo padarymui būtinas priemones.

2010-ųjų sausį pareigūnai paskelbė, kad nusikaltimas išaiškintas, sulaikyti įtariamieji. Per atliktas kratas pareigūnams pavyko rasti dalį pagrobtų meno vertybių Lietuvoje ir užsienyje. Dalis jų buvo gerai paslėptos, kita dalis – jau parduotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius