Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrasis teismo bandymas atversti bylą dėl riaušių prie Seimo: vėl – nė iš vietos (atnaujinta 10.37 val.)

Neatvykus trims kaltinamiesiems ir trims advokatams, procesas ir vėl nepasistūmėjo, tačiau teisėjai suderino net 11-os būsimų posėdžių datas!
Antrasis bandymas atversti vadinamąją riaušininkų bylą: į didžiąją teismo renginių salę susirinko gausybė proceso dalyvių ir žiūrovų, tačiau pasirodė ne visi.
Antrasis bandymas atversti vadinamąją riaušininkų bylą: į didžiąją teismo renginių salę susirinko gausybė proceso dalyvių ir žiūrovų, tačiau pasirodė ne visi. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„O dabar tyliai!“ – pareikalavo teismo posėdžių sekretorė, kai atėjo laikas paskelbti kaltinamųjų bei jų gynėjų sąrašą ir patikrinti, kas atvyko, o kas ne.

Nors teismo darbuotoja buvo nusiteikusi itin pareigingai, garsiosios bylos dėl riaušių prie Seimo antradienį ir vėl nepavyko atversti.

Sekretorė teisėjų kolegijai apibendrino rezultatus: neatvyko trys kaltinamieji ir trys advokatai. Ir teisėjai, ir prokuroras konstatavo, jog nagrinėti bylos nėra jokių galimybių.

Dėl tų pačių priežasčių teismui šios bylos nebuvo pavykę atversti ir spalio mėnesį.

Netrukus paaiškėjo, kad antradienio posėdyje nedalyvauja ir vienas nukentėjusiųjų (dėl ligos), nagrinėti bylą be jos raštu iš anksto paprašė ir sostinės policijos atstovė (dėl didelio užimtumo).

Teismui šiandien teko išspręsti keletą galvosūkių. Bylą kuruojantis prokuroras Paulius Jablonskas atkreipė dėmesį, jog vieno įtariamojo riaušininko atvokatas Rimas Andrikis nedalyvauja ne tik šiame posėdyje, bet ir praneša nedalyvausiąs kituose dviejuose, kurie turėjo būti rytoj ir poryt.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Antrasis bandymas atversti vadinamąją riaušininkų bylą.
Antrasis bandymas atversti vadinamąją riaušininkų bylą.

Anot prokuroro, vertėtų „pasiūlyti jo ginamajam pasirinkti kitą gynėją, kuris galėtų pareigingiau dalyvauti teismo posėdžiuose“.

„Jūs kitą susirasit?“ – teismas teiravosi įtariamojo.

„Nežinau, pažiūrėsim...“ – klausimo aktualumo, matyt, nelabai suprato vilnietis ir galų gale paprasčiausiai sutiko, kad jam būtų skirtas valstybinis advokatas.

Be to, prokuratūros atstovas pažymėjo, jog du įtariamieji – Skomantas Pakalka bei Tomas Virbickas – nepasirodo posėdžiuose jau antrą sykį iš eilės. Prokuroras siūlė tokį elgesį vertinti kaip slapstymąsi nuo teismo ir baudžiamąją bylą jų atžvilgiu išskirti, kad netrukdytų dirbti kitiems. Tuo tarpu dviem minėtiems veikėjams būtų galima taikyti griežtesnę kardomąją priemonę.

T.Virbicko interesams atstovavusi advokatė teismą bandė įtikinti, jog kliento nedalyvavimo priežastys nėra žinomos, todėl nėra pagrindo jo suimti. „Tos priežastys gali būti labai svarbios“, – aiškino gynėja, nors žinoma, kad dėl svarbių priežasčių negalint dalyvauti posėdyje, teismą apie tai privaloma informuoti iš anksto.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Seimo langas
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Seimo langas

Teismas pasiūlė susirinkusiesiems išnaudoti progą ir suderinti būsimų posėdžių datas. Teisėjas Valdas Petraitis kantriai vardijo datas, o sėdintieji salėje šūkavo, galės ar negalės tądien dalyvauti.

Trys posėdžiai numatyti dar šįmet – gruodžio 14–16 dienomis. Kitų posėdžių datos – net iki  balandžio 13-osios.

Kaip jau pasakojo 15min.lt, kaltinamiesiems gresia baudžiamoji atsakomybė pagal Baudžiamojo kodekso 283 str. 2 dalį, kuri numato riaušių organizatoriams, provokatoriams, smurtautojams ar turtą niokojusiems ar kitaip šiurkščiai viešąją tvarką pažeidusiems asmenims, kurie priešinosi policininkams arba naudojo šaunamąjį ginklą ar sprogmenis, laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Sausio 16-ąją Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, vykęs profesinių sąjungų organizuotas mitingas prieš Vyriausybės padidintus mokesčius baigėsi riaušėmis. Per jas nukentėjo apie 30 žmonių, išdaužyti Seimo langai, apgadinti aplinkiniai pastatai, bandyta įsiveržti į Seimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius