-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Apie galimai neteisėtą viršininkų veiklą prabilęs Kalvarijos pareigūnas teigia kovojąs su antisistema

Kalvarijos policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Gintaras Čekanavičius tvirtina kartu su kolegomis kovojantis su antisistema policijos struktūroje.
87 milijonus litų kainavęs prokuratūros pastatas.
87 milijonus litų kainavęs prokuratūros pastatas. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Jis yra vienas iš septynių Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų, besikreipusių į Generalinę prokuratūrą ir teismus dėl aukštų teisėsaugos pareigūnų galimai neteisėtų veiksmų.

„Policijos sistemoje yra sukurta antisistema, mes su ta antisistema kovosime“, – antradienį žurnalistams po Vilniaus apygardos teismo (VAT) posėdžio sakė pareigūnas.

Šiame teisme nagrinėjamas Generalinės prokuratūros apeliacinis skundas, kuriuo skųstas gegužės 29 dieną Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo sprendimas. Šiuo panaikintas tuomečio generalinio prokuroro Raimondo Petrausko sprendimas nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) vadovų, tuomečio Kauno apygardos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio, policijos generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko veiksmų.

Kalvarijos pareigūnai tuometinį Marijampolės apskrities VPK viršininko pavaduotoją Edvardą Bukotą įtarė dangsčius cigarečių kontrabandininkus, t.y. slėpus, iš kur pas šiuos atsirado policijai priklausantys naktinio matymo akiniai, bei galimai dalyvavus ir dangsčius miško vagystę. Pasak pareigūnų, to paties komisariato viršininkas Kęstutis Kalinauskas galėjo dangstyti neteisėtus pavaldinio veiksmus, trukdė tyrimui.Policijos sistemoje yra sukurta antisistema, mes su ta antisistema kovosime.

Kalvarijos pareigūnams pradėjus tirti šias istorijas, bylos išsireikalavo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras K.Betingis. Jį ir V.Račkauską policininkai įtarė dangstant minėtus Marijampolės apskrities VPK vadovus.

R.Petrauskas balandžio pabaigoje priėmė nutarimą atmesti Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą.

Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nuomone, neištyrus pareiškimo, negalima iš anksto daryti išvados, kad aukšti pareigūnai nepagrįstai kaltinami vertę nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos ir vagysčių.

G.Čekanavičius stebėjosi, kodėl prokurorai nenori, kad situacija dėl galimų neteisėtų veiksmų išaiškėtų.

„Mes prašome, kad būtų nustatyta visa tiesa, kadangi ši situacija, kuri dabar yra, dėl kurios prokurorai taip bijo pradėti ikiteisminį tyrimą, mums yra nesuprantama, todėl toliau reikalausime, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas (...) Dėl kiekvieno įvykio turi būti pradėtas ikiteisminis tyrimas, tik ikiteisminio tyrimo metu galima nustatyti įvykio aplinkybes. Kodėl jie atsisako, kodėl jie nepradeda ikiteisminio tyrimo, aš paaiškinti tikrai negaliu“, – tikino pareigūnas.Mes prašome, kad būtų nustatyta visa tiesa.

Teismo posėdyje paaiškėjo, kad septynetas neva turi papildomos operatyvinės medžiagos apie galimas keturių pareigūnų nusikalstamas veikas. Pasak Kalvarijos pareigūnų, reikia pradėti ikiteisminį tyrimą, kad šie duomenys būtų išslaptinti ir juos būtų galima naudoti.
G.Čekanavičius tvirtino, kad pati Generalinė prokuratūra su minėtąja papildoma medžiaga susipažino.

Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis neigė, kad buvo pateikta kokia nors papildoma informacija.

„Šiuo atveju jokia papildoma informacija pateikta prokurorams nebuvo. Tiek, kiek buvo pateikta medžiagos, atliekant tarnybinius patikrinimus, atliekant tyrimo veiksmus dvejose baudžiamosiose bylose, tiek informacijos prokurorai ir turi. Daugiau mes papildomos informacijos iš pareigūnų nesame gavę“, – tvirtino prokuroras.

Jis neigė Kalvarijos pareigūnų advokato Kęstučio Čilinsko teismo posėdyje pasakytus žodžius, esą dar nepradėję ikiteisminio tyrimo Generalinės prokuratūros prokurorai jau atliko tam tikrus ikiteisminio tyrimo veiksmus.

„Iš tikrųjų Lietuvoje veikia ne vien Baudžiamasis kodeksas ir Baudžiamojo proceso kodeksas. Lietuvoje dar yra ir kiti įstatymai, pagal kuriuos galima rinkti informaciją apie tam tikrus įvykius (...) Visus sprendimus, kuriuos priima prokuroras, šalys gali apskųsti teismų valdžiai, tai yra ikiteisminio tyrimo teisėjui arba aukštesnio lygmens teisėjui, tai reiškia, kad teisminė valdžia gali patikrinti, ar prokurorų sprendimai yra teisėti ir pagrįsti, ir šiuo atveju prokuroras tikrai nesprendžia jokio kaltės klausimo“, – kalbėjo G.Jasaitis.

Advokatas K.Čilinskas žurnalistams pakartojo, kad ikiteisminis tyrimas turėjo būti pradėtas, ir apylinkės teismo sprendimas turėtų būti paliktas galioti.

„Šiuo atveju stebina prokuratūra, kad visuose etapuose elgiasi būtent prieš įstatymą (...) Šioji situacija rodo, kad Generalinė prokuratūra bijo pradėti kovą prieš finansinių nusikaltimų dangstymą“, – kalbėjo advokatas.Šiuo atveju stebina prokuratūra, kad visuose etapuose elgiasi būtent prieš įstatymą.

Jis sakė, kad Generalinės prokuratūros prokurorai iš Kalvarijų pareigūnų įtartų teisėsaugininkų surinko paaiškinimus, kuriuose šie esą pasakė, kad yra nekalti. Pasak advokato, tik šiais paaiškinimais R.Petrauskas ir rėmėsi.

Pirmadienį Policijos departamento atestacinė komisija nusprendė, jog E.Bukota nėra tinkamas eiti pareigas.

Birželio viduryje atestacinė komisija nusprendė palikti K.Kalinauską eiti Marijampolės apskrities VPK viršininko pareigų. Jam buvo pareikštas papeikimas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius