Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aplinkosaugininkai maloniai suglumę: Vokės draustinį užteršusi įmonė puolė atgailauti ir kuopti

Šią savaitę 15min skelbė apie ekologinę bombą Vokės draustinyje: į lašišų neršto vietą tekėjo neaiškūs žali riebūs teršalai. Įmonė, į kurią nuo pat pradžių krypo akys, sąmoningai nebuvo viešai įvardinta, kol įtarimai nebuvo patvirtinti, o paimti mėginiai – ištirti. Tačiau nei laukti laborantų išvadų, nei kviestis į pagalbą seklių neprireikė – įtartoji įmonė pati pranešė aplinkosaugininkams apie įvykusią avariją ir pareiškė dėsianti visas pastangas likviduoti jos padarinius.
Įtariama, kad Vokės vandenį cheminėmis medžiagomis teršė viena įmonė
Įtariama, kad Vokės vandenį cheminėmis medžiagomis teršė viena įmonė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Vilniaus miesto agentūros vyriausiasis specialistas Justinas Jurčiukonis 15min penktadienį pranešė, kad įmonė „Biomotorai“ atsiuntė oficialų pranešimą, jog įvyko avarija ir nuotėkos iš jos teritorijos pateko į aplinką.

„Įmonė mums pateikė visą išsamią informaciją, o pati nedelsiant ėmėsi priemonių, kad likviduotų avarijos padarinius. Jie bendradarbiauja, konsultuojasi ir su Vilniaus miesto savivaldybe, ir su mumis. Dabar jau beveik viskas išvalyta, liko tik paskutiniai štrichai. Iš pakrantės yra iškasta viena tona užteršto grunto, jis perduotas atliekų tvarkytojui“, – pasakojo J.Jurčiukonis.

VIDEO: Aplinkosaugininkai apžiūri įmonės, kuri įtariama leidusi chemines atliekas į Vokės draustinio teritoriją

Aplinkosaugininkas dar pridūrė: „Čia mes susidūrėme su visiškai kitokia situacija, nei buvo Vilniaus rajone.“

Apie nusikalstamą aplinkos teršimą Vilniaus rajono Vanaginės gyvenvietėje 15min pasakojo kovą. Ten įmonė „Biovaliuta“ įtariama į tvenkinį išpylusi pavojingas atliekas ir užteršusi kelis šimtus tonų vandens. „Biovaliutos“ įmonė pardavinėjo panaudoto aliejaus ir alkoholio gamybos produkto mišinį kaip skystą kurą šildymo katilams. Įtariama, kad po patikrinimo įmonės atstovai bandė atsikratyti įkalčiais, todėl visą šią bjaurastį supylė į tvenkinį. Vanaginės kaime netgi teko skelbti ekstremalią padėtį. Tyrimo ėmėsi ir prokurorai.

Tuo metu Vokės hidrografiniam draustiniui pakenkę „Biomotorai“ laikosi priešingos taktikos.

Aplinkosaugininkas J.Jurčiukonis minėjo, kad įmonės atstovai net pasiryžę aplinkai nepavojingomis bakterijomis išvalyti visą kelių šimtų metrų ilgio vamzdyną. „Tai padėtų suskaidyti to aliejaus liekanas“, – aiškino jis.

Pašnekovas pabrėžė, kad įmonė visus darbus atlieka iš savo lėšų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aplinkosaugininkai aptiko į Vokės draustinį tekančias chemines medžiagas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aplinkosaugininkai aptiko į Vokės draustinį tekančias chemines medžiagas

Ar esama duomenų, kiek teršalų galėjo pasiekti Vokės upes vandenį? „Šiandien to konkrečiai dar negaliu pasakyti. Kai įmonė pateiks visą detalesnę dokumentaciją, kokie kiekiai nešvarumų tą dieną buvo apdorojami, mes galėsime spręsti apie galimo užteršimo mastus“, – sakė Vilniaus RAAD Vilniaus miesto agentūros vyriausiasis specialistas.

„Biomotorai“ yra panaudoto aliejaus perdirbimo kompanija, kuri skelbiasi siūlanti aplinkosaugos sprendimus. Iš maitinimo įstaigų, parduotuvių, viešbučių, maisto gamybos įmonių ir kepyklų surenkamas panaudotas aliejus ir, pasitelkiant specialias technologijas, paruošiama žaliava biokuro gamybai.

Talpos, kuriose atvežamas naudotas aliejus, įmonėje yra plaunamas. Pasak specialistų, žalias skystis, telkšojęs Vokės upės pakrantėje, buvo būtent riebaluotų talpų plovimo priemonė (ploviklis). Į aplinką patekusi riebaluota tiršta masė – nuplauti seno aliejaus likučiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius