Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant atostogoms pasieniečiai ragina pasirūpinti keliaujančių nepilnamečių dokumentais

Baigiantis mokslo metams ir artėjant mokinių vasaros atostogoms gali padaugėti dėl netvarkingų dokumentų į užsienį neišleistų nepilnamečių skaičius, teigia Vilniaus oro uoste dirbantys Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai.
Vilniaus tarptautinis oro uostas
Vilniaus tarptautinis oro uostas / VSAT archyvo nuotr.

Pernai dėl netvarkingų dokumentų keliones pasienyje teko atidėti 58 nepilnamečiams. Net 55 iš jų į užsienį vyko lėktuvų reisais.

Šiemet tinkamais dokumentais ir leidimais nepasirūpino 11-os vaikų tėvai ar globėjai.

Pagrindinė nepilnamečių neišleidimo iš šalies priežastis – raštiško ir notaro patvirtinto vieno iš tėvų ar globėjų sutikimo neturėjimas.

Tokį dokumentą nepilnametis privalo pateikti VSAT pareigūnams, jei jis vienas savarankiškai ar su lydinčiu asmeniu, kuris nėra vienas iš tėvų ar globėjų, vyksta į Šengeno erdvei nepriklausančią valstybę, pavyzdžiui, Rusiją, Turkiją, Egiptą, Baltarusiją ir kitas. Tiesa, jei į ją nepilnametis Lietuvos pilietis vyksta su vienu iš tėvų ar globėjų, tokio sutikimo nereikia.

Pastebima, jog vis dar pasitaiko atvejų, kuomet suaugusieji, ruošdamiesi išleisti vieną nepilnametį į užsienį, apie leidimo išvykti būtinumą klaidingai sprendžia pagal kitos šalies narystę Europos Sąjungoje.

Pasieniečiai primena, jog tokiais atvejais privalu pasidomėti, ar valstybė, į kurią nelydimas ketina vykti vaikas, priklauso Šengeno erdvei.

VSAT atkreipia dėmesį, kad tėvų sutikimas ir toliau yra privalomas bei pasieniečių tikrinamas, jei nepilnametis iš Lietuvos tiesioginiu reisu išvyksta į Jungtinę Karalystę bei Airiją. Šiose šalyse nepilnai galioja Šengeno teisyno nuostatos, todėl nepilnametis, vienas ar su lydinčiu asmeniu, kuris nėra vienas iš tėvų ar globėjų, susiruošęs skristi į Londoną ar Dubliną, privalo pasieniečiams ne tik pateikti galiojantį kelionės dokumentą, bet ir turėti vieno iš tėvų ar globėjų sutikimą laikinai išvykti į užsienį.

Tokie pat reikalavimai taikomi ir vykstant į daugelio lietuvių turistų pamėgtas Kroatiją ir Bulgariją. Šios valstybės yra pilnateisės Europos Sąjungos narės, tačiau nepriklauso Šengeno erdvei, todėl, pavyzdžiui, jei nepilnametis be jį lydinčio vieno iš tėvų skrenda tiesioginiu reisu iš Vilniaus į Burgasą ar Varną, privaloma iš anksto pasirūpinti notaro patvirtintu raštišku leidimu laikinai išvykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius