-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Atgal į 1990-uosius: Marijampolės policija atskleidė tamsius gaujos darbelius

Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo atliktas tyrimas, kuris geriausių Lietuvos policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnų konkurse, remiamame Alvydo Sadecko, laimėjo 3-iąją vietą.  Pristatome šį tyrimą, kuris marijampoliečiams primins, kas vyko pastaruosius keletą metų tamsiojoje miesto erdvėje.
Konfiskuoti įkalčiai
Konfiskuoti įkalčiai / Marijampolės apskrities VPK nuotr.

Balandžio mėnesį Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus (toliau – ONTS) pareigūnai po dvejus metus trukusio ikiteisminio tyrimo į teismą perdavė baudžiamąją bylą. 4 asmenys, susibūrę į organizuotą grupę, kaltinami įvykdę 19 nusikalstamų veikų.

Ši organizuota grupė keletą metų Marijampolės apskrityje vykdė didelės vertės svetimo turto pagrobimus, naikino svetimą turtą, grobė ginklus, vykdė plėšimus. Per porą metų jie pagrobė įvairaus turto už beveik 250 tūkstančių eurų.

Makabriškumo viršūnė – kai vagys įsibrovė vogti tuo metu, kai namų šeimininkai laidojo artimą žmogų. Apie laidotuves jie sužinojo iš feisbuko. Tačiau čia jie buvo sulaikyti.

2013-2014 metai

Marijampolės policija gavo informacijos, kad vienas pareigūnams gerai žinomas vagis, (vadinamasis profesionalas), ir keletas Marijampolėje veikusios „Jakšto“ organizuotos nusikalstamos grupuotės (toliau – ONG) narių užsiima vagystėmis, todėl buvo pradėtas tyrimas. Minėti asmenys buvo ne kartą teisti, jiems ne kartą taikytos prevencinio poveikio priemonės.

Vykdydami tyrimą, pareigūnai nustatė, kad ONG nariai buvo pasiskirstę vaidmenimis, nusikaltimams ruošdavosi labai atsakingai – rinko informaciją apie turtingus asmenis, turto laikymo vietas, sekdavo šiuos asmenis.

Visi grupės narai buvo labai atsargūs, nesinaudojo telefonais, kitomis ryšio priemonėmis.

Nemažai lėšų nusikaltėliai buvo investavę nusikaltimų vykdymui skirtoms priemonėms – įsigijo automobilį, kurį naudojo tik nusikaltimų vykdymui, turėjo specialius spynų atrakinimui ir laužimui skirtus įrankius. Visuomet nusikaltimus vykdydavo su kaukėmis, nešdavosi dujų balionėlius. Informaciją apie galimas nusikaltimo vykdymo vietas daugiausia gaudavo iš artimos aplinkos žmonių, pažįstamų, giminaičių arba patys stebėdavo prabangesnius namus, automobilius.

Nusikaltėlių taikiniu tapusi parduotuvė apvogta taip pat po ilgo stebėjimo – išsiaiškinus, kurios zonos yra filmuojamos, kur saugomi pinigai, kurioje vietoje stovi seifas. Nusikaltėliai jį išlupo ir išsinešė, vėliau jis buvo atidarytas vieno ONG nario garaže, paimti pinigai, o seifas paskandintas Šešupėje.

Marijampolės apskrities VPK nuotr./Konfiskuoti įkalčiai
Marijampolės apskrities VPK nuotr./Konfiskuoti įkalčiai

Pačią pelningiausią vagystę (nukentėjusiojo įmonei buvo padaryta 86 017 eurų žala) nusikaltėliai įvykdė gavę informacijos iš vieno buvusio „Jakšto“ ONG nario. Jiems buvo žinoma, kad nukentėjusysis (vieno ONG nario tėvo draugas) yra turtingas, turi ginklų. Tyrimo metu dalis pavogtų ginklų buvo rasta ir grąžinta šeimininkui.

Į vieną iš privačių namų buvo įsibrauta pasitelkus nukentėjusiojo anūką, kuris bendravo su nusikalsti linkusiais asmenimis, buvo nufotografavęs seifą su jame esančiais pinigais. Iš anūko buvo pavogtas garažo vartų pakėlimo pultelis, patekta į vidų, nukentėjusysis sumuštas, pagrobtas seifas su pinigais.

Paskutinė vagystė, kurios metu buvo sulaikyta dalis organizuotos grupės narių, buvo įvykdyta po to, kai vienas iš ONG narių socialiniame tinkle „Facebook“ pamatė, kad mirė jam žinomo asmens motina. Vagystė įvykdyta laidotuvių metu.

Psichinės ligos simuliacija negelbėjo

Po dalies narių sulaikymo, M. S. ir R. G., įtardami, kad gali būti sulaikyti, ketino išvykti į užsienį. Tačiau Marijampolės apskr. VPK ONTS pareigūnai gavę tokią informaciją operatyviai sulaikė minėtus asmenis. A. M. kurį laiką dar slapstėsi, tačiau netrukus buvo sulaikytas ir jis.

ONG lyderis ir įkūrėjas M. S., siekdamas išvengti atsakomybės, simuliavo psichinę ligą. Buvo paskirta stacionarinė psichiatrijos – psichologijos ekspertizė. Gauta išvada, jog M. S. nusikalstamų veikų padarymo metu nesirgo lėtiniu psichikos susirgimu, galėjo (visiškai) suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

2016-ieji

Vasario 26 dieną Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kuriuo pripažino M. S. (g. 1979 m.) kaltu padarius nusikaltimus ir skyrė laisvės atėmimą 8 metams, bausmę atliekant pataisos namuose. A. B. (g. 1982 m.) skyrė laisvės atėmimą 7 metams, bausmę atliekant pataisos namuose. R. G. (g. 1977 m.) pripažino kaltu padarius nusikaltimus ir skyrė laisvės atėmimo bausmę 6 metams 6 mėnesiams, bausmę atliekant pataisos namuose. A. M. (g. 1992 m.) pripažino kaltu padarius nusikaltimus ir skyrė laisvės atėmimą 4 metams, bausmės vykdymą atidedant 2 metams, tačiau kaltinamieji šį nuosprendį apskundė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius