-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atmestas Kedžio sesers Venckienės skundas dėl motinystės teisių Stankūnaitei apribojimo

Panevėžio apygardos teismas pirmadienį paskelbė, kad netenkino Neringos Venckienės atskirojo skundo.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Panevėžio apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija, išnagrinėjusi trečiojo asmens N.Venckienės atskirąjį skundą dėl Kėdainių rajono apylinkės teismo š.m. liepos 16 d. nutarties, atmetė N.Venckienės skundą ir paliko galioti Kėdainių rajono apylinkės teismo 2010-07-16 nutarties dalį, kuria civilinė byla pagal ieškovo D.Kedžio ieškinį dėl laikinojo motinos valdžios apribojimo yra nutraukta.

2008 m. gruodžio 22 d. D.Kedys kreipėsi į teismą ir nurodė, kad 2008 m. kovo 19 dieną Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas patvirtino taikos sutartį tarp jo ir L.Stankūnaitės dėl jų dukters gyvenamosios vietos ir bendravimo tvarkos nustatymo. Taikos sutartimi šalys susitarė, kad mergaitė gyvens su tėvu, o su motina galės bendrauti sutartu laiku.

Ieškinyje D.Kedys nurodė, kad po apsilankymo pas motiną 2008 m. lapkričio 11–23 dienomis mergaitė pasakojo apie motinos ir pas ją ateinančių vyrų nederamą elgesį. Dėl to jis kreipėsi į Kauno apskrities VPK prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą ir ieškiniu prašė teismo laikinai apriboti L.Stankūnaitės motinos valdžią dukters atžvilgiu.

2009 m. gruodžio 23 d. į teismą su ieškiniu kreipėsi L.Stankūnaitė, kuri teigė, kad dukters tėvo D.Kedžio gyvenamoji vieta nežinoma, jis slapstosi, nes yra įtariamas dviejų asmenų nužudymu, todėl nesirūpina dukra, ir prašė teismą nustatyti nuolatinę dukters gyvenamąją vietą su ja.

Kėdainių rajono apylinkės teismas civilines bylas dėl laikino motinos valdžios apribojimo (Kedžio ieškinys) ir vaiko gyvenamosios vietos nustatymo (Stankūnaitės ieškinys) sujungė. Pasirengimo nagrinėti civilinę bylą stadijoje D.Kedys mirė. 2010-07-16 nutartimi teismas nutraukė bylos dalį, kuria ieškovas D.Kedys prašė laikinai apriboti motinos valdžią, o kitoje dalyje (dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo) atsakove įtraukė mergaitės globėją N.Venckienę.Ieškinyje teismui D.Kedys buvo nurodęs, kad po apsilankymo pas L.Stankūnaitę 2008 m. lapkričio 11-23 dienomis mergaitė pasakojo apie motinos ir pas ją ateinančių vyrų nederamą elgesį.

Atskiruoju skundu N.Venckienė prašė panaikinti teismo nutarties dalį, kuria civilinės bylos dalis pagal ieškovo D.Kedžio ieškinį L.Stankūnaitei dėl laikino motinos valdžios apribojimo nutraukta.

Panevėžio apygardos teismo kolegija, susidedanti iš teisėjų Birutės Valiulienės (pirm., pran.), Ramunės Čeknienės ir Birutės Jonaitienės, išnagrinėjusi bylą savo nutartyje konstatavo, kad vieno iš tėvų teisė kreiptis į teismą dėl kito iš tėvų valdžios apribojimo dėl netinkamo tėvų valdžios įgyvendinimo ar piktnaudžiavimo ja yra asmeninio pobūdžio ir negali pereiti kitiems asmenims. Civilinio kodekso 3.182 straipsnio 2 dalyje yra nustatyti ir kiti turintys teisę kreiptis į teismą dėl tėvų valdžios apribojimo subjektai, tarp kurių nurodytas ir vaiko globėjas (rūpintojas), kuris turi teisę pareikšti savarankišką reikalavimą dėl tėvų valdžios apribojimo.

Apeliacinės instancijos teismas kritiškai vertino N.Venckienės teiginį, kad ji, gindama mažametės interesus, gali perimti ne tik mergaitės tėvo pareigas, bet ir teises.

Teismas nurodė, kad laikinoji mažametės globėja N.Venckienė, byloje dalyvaujanti kaip tretysis asmuo be savarankiškų reikalavimų, nėra pareiškusi ieškinio, todėl ji turi teisę paduoti ieškinį teismui, rašoma pirmadienį Panevėžio apygardos teismo atstovės spaudai Jolitos Gudelienės išplatintame pranešime.

Turiningas pirmadienis

Šis pirmadienis gausus įvykių, susijusių su pedofilijos skandalu (žr. susijusius straipsnius).

Popietę tas pats Panevėžio apygardos teismas turėjo paskelbti verdiktą dėl įtarimų L.Stankūnaitei, tačiau dėl teisėjo ligos nutarties paskelbimas atidėtas neribotam laikui.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu pranešė, kad gauta Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialistų komisijos išvada, kurioje atsakyta į nukentėjusiosios Laimutės Kedienės šių metų rugsėjo 16 d. pateiktus papildomus 20 klausimų dėl jos sūnaus D.Kedžio mirties aplinkybių –atsakymai tik patvirtino ir patikslino ankstesnės ekspertizės, darytos liepos 14 d. išvadą, kurioje nurodyta, kad D.Kedys mirė nuo uždusimo, užkimšus kvėpavimo takus svetimkūniais.

Maža to, Kauno apygardos administracinis teismas pirmadienį atmetė Kedžių rėmėjo Andrejaus Lobovo skundą ir paliko galioti jam skirtą piniginę baudą už trukdymą į pasimatymą su motina nuvežti L.Stankūnaitės ir velionio D.Kedžio dukrą.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos administracinis teismas netikėtai atnaujino įrodymų tyrimą byloje, kurioje pedofilijos skandalo įkarštyje posto neteko buvęs Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis. Pirmadienį sprendimą skelbti žadėję teisėjai nutarė dar išsikviesti į teismą tuometinį laikinąjį generalinį prokurorą Raimondą Petrauską ir jo pasiteirauti, už ką buvo atleistas K.Betingis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius