-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Atskleista prieš 12 metų įvykdyto nužudymo mįslė

Gruodžio pabaigoje Šiaulių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą pasiekė Rusijos Federacijoje, Tambovo sityje, Žerdevkos miestelyje, gyvenančios Aleksandros Ratnikovos laiškas, kuriuo ji pasveikino Šiaulių policijos pareigūnus su Šv. Kalėdomis ir padėkojo jiems už nepailstamą ir kruopštų darbą, atskleidžiant prieš 12 metų įvykdytą Šiauliuose gyvenusios jos sesers nužudymą.
Teismo nuosprendis
Teismo nuosprendis / Photos.com nuotr.
Temos: 2 Nužudymas Policija

Kraupus nužudymas vainikavo 1998 m. pabaigą – gruodžio 29 d. Šiauliuose, Tilžės g. esančiame bendrabučio tipo name, savo kambaryje, buvo rasta išniekinta ir žiauriai nužudyta  Aleftina Bulašova. 56–erių metų moteris rasta nuoga sėdinti fotelyje, ant jos kaklo – užvyniotas lygintuvo laidas, galvoje matėsi kirstos žaizdos. Krauju aptaškytas kambarys buvo sujauktas, išvartyti baldai, daiktai. Atliekant ikiteisminį tyrimą, nustatyta, kad dingo moters ausyse buvę auskarai, nuo piršto numautas vestuvinis žiedas, taip pat pasigesta kitų kambaryje buvusių papuošalų, aukso dirbinių.

Moteris  bendrabutyje apsigyveno, palikusi savo butą suaugusiam sūnui. Naująjį būstą ji jaukiai susitvarkė, gyveno tvarkingai. Aleftina buvo žvali ir energinga, kas rytą skubėdavo į darbą „Lietuvos geležinkelių“ Finansų skyriuje. Kaip ir kiekviena moteris, ji troško turėti gyvenimo draugą. Apie savo norą surasti gyvenimo pakeleivį buvo pasiskelbusi spaudoje. Prieš pat Naujuosius metus kaimynai Aleftinos pasigedo. Kažkas prisiminė, kad ji, būdama apdairi, atsarginį raktą yra palikusi kaimynei. Tam atvejui, kad turėtų, kuo atsirakinti kambario duris, jei pamestų savąjį. Vaizdas, kurį pamatė kaimynė, atsirakinusi duris, ją sukrėtė. Šis vaizdas sukrėtė ir daug ko mačiusius pareigūnus. Kriminalistai suko galvą: kam gi galėjo užkliūti rami ir  tvarkinga moteris?

Tyrimo  metu nustatyta, kad A. Bulašovai buvo suduoti smūgiai aštriu, kertančiu įrankiu į galvą ir  kaklą, ji mirė nuo kirstų galvos žaizdų ir kaukolės skliauto daugybinių lūžių, smegenų sužalojimo ir sumušimo.

Kriminalistai dėjo daug pastangų, bet žmogžudžio surasti nepavyko daug metų. Tik atsiradus naujoms biologinių mėginių tyrimo technologijoms, sukūrus DNR duomenų banką, atsirado galimybė šiai bylai pajudėti iš mirties taško. 2009 metais, revizuojant senus neatskleistus nužudymus, buvo paskirtas A. Balašovos nužudymo  vietoje rastų spermos mėginių DNR tyrimas. Gauta specialistų išvada ir  įminė moters nužudymo mįslę. Nuo paklodės paimtos spermos DNR  profilis  sutapo su 2008 metais už vagystę nuteisto Arūno Paliušio DNR profiliu. Šiuo metu jau 35–erių tris kartus teistas vyras pastaruoju metu  su šeima gyveno Šiauliuose.

Prieš 12 metų, būdamas jaunuolis, Arūnas Paliušis grįžo iš įkalinimo vietos (atlikęs bausmę už sukčiavimą) ir ieškojo nuotykių, norėdamas atsigriebti už įkalinimo įstaigoje praleistą laiką. Na, ir gyvenimo keliai suvedė jį su Aleftina Balašova.

Šių metų balandžio 15 d. Arūnas Paliušis buvo sulaikytas ir uždarytas į Tardymo izoliatorių. Iš pradžių jis išsisukinėjo, kūrė įvairias gynybines versijas, pareigūnams teko daryti papildomus tyrimus. Tik jų išvadų priremtas vyras pradėjo kalbėti apie tragiškai pasibaigusį apsilankymą pas mažai pažįstamą moterį.

Gruodžio 16 d. Arūnas Paliušis stojo prieš teismą. Už moters nužudymą jam skirta 11 metų nelaisvės.        

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius