Aukščiausiasis Teismas: D.Balčytis galės dirbti valstybės tarnyboje

Buvusio finansų ministro, dabartinio europarlamentaro socialdemokrato Zigmanto Balčyčio sūnus Donatas Balčytis galės dirbti valstybės tarnyboje.
Donatas Balčytis teisme (dešinėje)
Donatas Balčytis teisme (dešinėje) / „Scanpix“ nuotr.

Taip antradienį nusprendė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), iš dalies patenkinęs D.Balčyčio kasacinį skundą dėl kovo viduryje paskelbto Vilniaus apygardos teismo (VAT) nuosprendžio, BNS patvirtino LAT atstovas spaudai Alvydas Jancevičius.

Vis dėlto buvusios finansų ministro sūnui teks sumokėti 10 tūkst. litų baudą.

Teismų teigimu, D.Balčyčio ir jų kolegų P.Kairio ir T.Ulinausko pakeistas „Panevėžio melioracijos“ vertinimas tuomet dar nebuvo dokumentas, todėl šią veiką teismas įvertino ne kaip nusikaltimą, o kaip drausminį nusižengimą.Kovo viduryje VAT visiškai patenkino prokuroro Sauliaus Versecko apeliacinį skundą ir nuteisė D.Balčytį už dokumentų klastojimą ir piktnaudžiavimą tarnyba.

Eksministro sūnui tuomet teismas skyrė 10 tūkst. litų baudą ir ketveriems metams atėmė iš jo teisę dirbti valstybės tarnyboje.

Kitiems dviems kaltinamiesiems Tomui Ulinauskui ir Pauliui Kairiui teismas skyrė 7,5 tūkst. ir 8,75 tūkst. litų baudas.

Vienintelis apeliacinio skundo nepadavęs Mindaugas Vilčinskas nubaustas 5 tūkst. litų bauda ir jam 2 metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

VAT nagrinėti D.Balčyčio bylą vėl turėjo pradėti po to, kai pernai spalio pabaigoje LAT priėmė sprendimą ją grąžinti.

LAT teigė, kad nagrinėjimas apeliacine tvarka būtinas dėl baudžiamojo proceso pažeidimų, padarytų vertinant bylos duomenis.

D.Balčytis buvo kaltinamas pakeitęs bendrovės „Panevėžio melioracija“ vertinimus, kad ši bendrovė gautų Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą. Anot prokuroro, pakeitimų daryti tuomet Lietuvos verslo paramos agentūroje dirbęs eksministro sūnus neturėjo teisės, o jų keitimas laikomas klastojimu.

Kitus kaltinamuosius – T.Ulinauską ir P.Kairį – jis įvardijo kaip organizatorius, atlikusius parengiamuosius veiksmus.

Anksčiau Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas ir VAT nerado eksministro sūnaus kaltės įrodymų bei jį išteisino. Teismų teigimu, D.Balčyčio ir jų kolegų P.Kairio ir T.Ulinausko pakeistas „Panevėžio melioracijos“ vertinimas tuomet dar nebuvo dokumentas, todėl šią veiką teismas įvertino ne kaip nusikaltimą, o kaip drausminį nusižengimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius