Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukščiausiasis Teismas padėjo tašką „Samanėlės“ byloje: Stasė Jokšienė ir Algirdas Šilinas lieka kalti

Lietuvos Aukščiausiasis teismas (LAT) ketvirtadienį padėjo tašką ilgai trukusioje „Samanėlės“ byloje – teisėjų kolegija atmetė buvusios bendrovės buhalterės, buvusio generalinio prokuroro, dabar teisėjo Algimanto Valantino sesers Stasės Jokšienės kasacinį skundą. LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.
Eurai
Eurai / „Shuterstock“ nuotr.

2014 metų liepą Joniškio rajono apylinkės teismas po trejus metus trukusio proceso paskelbė, kad buvęs bendrovės direktorius Algirdas Šilinas ir buvusi buhalterė Stasė Jokšienė turi sumokėti 3 388 eurų baudas. Tuo metu bankrutavusiai įmonei „Samanėlė“ skirta 7 530 eurų bauda.

S.Jokšienė, A.Šilinas ir bendrovė buvo nuteisti už apgaulingas apskaitos tvarkymą. Tuo metu dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo byla visiems jiems nutraukta suėjus senaties terminui.

Tuo metu bylą apeliacine tvarka peržiūrėjęs Šiaulių apygardos teismas nuosprendį pakeitė – bankrutavusi įmonė buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės. Tenkintas buvo Telšių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos civilinis ieškinys – iš nuteistųjų A.Šilino ir S.Jokšienės bei bankrutavusios bendrovės „Samanėlė“ valstybės naudai priteisti 44 tūkst. 276 eurai turtinei žalai atlyginti.

LAT Šiaulių apygardos teismo nuosprendžio nekeitė ir su jo argumentais sutiko.

Nuo galimų nusikalstamų veikų iki teismo verdikto praėjo beveik dešimtmetis.

2010 metų rudenį Telšių rajono apylinkės teismui perduota byla keletą mėnesių gulėjo nejudinama, nes vienas po kito nusišalino trys teisėjai. Galiausiai visas Telšių teismas nusišalino nuo šios bylos nagrinėjimo. 2011 metų sausį byla perduota Joniškio rajono apylinkės teismui. Tačiau ir šiame teisme ji ilgai buvo neatversta, nes posėdžiai buvo atidėti dėl A.Šilino ligos.

„Samanėlės“ byla pradėta tirti 2006-ųjų gruodžio mėnesį, pareigūnams gavus pranešimą apie algas vokeliuose bei įtariamą juodąją buhalteriją „Samanėlėje“, Telšių mokesčių inspekcijoje atlikus neplanuotą patikrinimą ir nustačius, kad 2006 metais bendrovė išmokėjo 347 tūkst. 544 eurų atlyginimų „vokeliuose“.

2009 metų rugpjūtį Telšių rajono apylinkės prokuratūra ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Netrukus byla tuometinio generalinio prokuroro pavaduotojo Vytauto Barkausko sprendimu atnaujinta ir toliau tirta Šiauliuose. 2010 metais S.Jokšienei ir A.Šilinui buvo pateikti įtarimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingo duomenų apie pajamas ar turtą pateikimo siekiant išvengti mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius