Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukščiausiasis Teismas paskelbė galutinį nuosprendį vienos žiauriausių per Lietuvos istoriją gaujų lyderiams

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) patvirtino griežtus nuosprendžius „Tulpinių“ nusikalstamos gaujos vadeivų baudžiamojoje byloje.
Apeliacinio teismo posėdis.
Algimantas Vertelka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas kasacine tvarka išnagrinėjo nusikalstamos „Tulpinių“ gaujos vadeivų skundus baudžiamojoje byloje, kurioje Algimantas Vertelka (gim. 1961 m.), Audrius Andrušaitis (gim. 1968 m.), Virginijus Baltušis (gim. 1966 m.) ir Darius Blinkevičius (gim. 1967 m.) yra nuteisti itin griežtomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Trys nuteistieji aiškino, kad jų, kaip nekaltų asmenų, pasiuntimas už grotų – baisi teisinė ir žmogiška klaida, tačiau LAT teisėjų jie neįtikino.

Kolegija, kurią sudaro Gintaras Goda (pirmininkas), Alvydas Pikelis (pranešėjas) ir Albinas Sirvydis, antradienio popietę paskelbė, kad įsiteisėjusiais nuosprendžiais visi keturi „tulpiniai“ nuteisti pagrįstai.

LAT nutarties motyvuose pažymima, kad dalis klausimų, kurie buvo keliami kasaciniuose skunduose, priskirtini pirmosios ir apeliacinės instancijos teismų kompetencijai. LAT šioje byloje tikrino tik teisės taikymo tikslumo ir Baudžiamojo proceso kodekso normų paisymo aspektus.

Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad žemesni teismai šią bylą ištyrė tinkamai, nusikalstamas veikas kvalifikavo teisingai, nuteistiesiems skyrė nors ir itin griežtas, bet pelnytas bausmes.

15min.lt primena, kad „Tulpinių“ gaujos vadeivos yra nuteisti kalėti iki gyvos galvos už buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo Gedemino Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino, taip pat Panevėžio apygardos prokurorės Vidos Kazlauskaitės ir Pasvalio policininko Sergejaus Piskunovo nužudymus.

Lietuvos apeliacinio teismo kolegija praėjusį balandį paskelbė, kad pirmosios instancijos teismo priimtas apkaltinamasis nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas, nuteistųjų kaltė įrodyta, nusikaltimų padarymo aplinkybės nustatytos ir bausmės paskirtos teisingai. Teismas negavo duomenų, kad pirmosios instancijos teisme bylą būtų nagrinėjęs šališkas teismas ar būtų padaryta esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų. Visi įrodymai yra gauti teisėtais būdais, yra patikrinti, sugretinti su kitais įrodymais ir patikimi.

Todėl V.Baltušis, A.Vertelka, A.Andrušaitis, kaip buvo nuspręsta anksčiau, kalėjime kalės iki gyvos galvos, o D.Blinkevičius pataisos namuose praleis 8 metus. Pirminiu nuosprendžiu V.Baltušis, A.Vertelka ir A.Andrušaitis laisvės atėmimu iki gyvos galvos buvo nuteisti jau ne pirmą kartą. Vilniaus apygardos teismo 2009 m. gegužės 29 d. nuosprendžiu buvo nuteistas ir Dainius Skačkauskas, tačiau dėl jo apeliacinių skundų nebuvo paduota.

Kaip rašė 15min.lt, kad iki gyvos galvos nuteistas „tulpinis“ A.Vertelka Aukščiausiajame Teisme buvo pateikęs prašymą nušalinti šią bylą kuruojantį prokurorą Artūrą Urbelį: „Jis pasakė, kad man galvą nukirs!“. Teisėjai tuo nepatikėjo, o prokuroras paneigė.

Antradienį po nuosprendžio paskelbimo A.Urbelis išėjo triumfuodamas dėl įvykdyto teisingumo. „Pagaliau pabaiga. 14 metų aš gyvenau su šia byla...“ – prokuroras priminė, kad policininkas S.Piskunovas nužudytas būtent sausio mėnesį 1999 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius