-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aukso beveik už milijoną litų pavogusiems latviams – sprangi Lietuvos belangės duona

Klaipėdos apylinkės teisme pradėta nagrinėti latvių nusikalstamos grupuotės byla. Šutvė prasigyveno plėšdama juvelyrines parduotuves Vakarų Europoje, o įkliuvo Lietuvoje. Kai kuriems gaujos nariams lietuviškos belangės duoną teks krimsti net dešimt metų.
Iš juvelyrinių parduotuvių plėšimo prasigyventi bandę latviai teisiami Klaipėdos apylinkės teisme
Iš juvelyrinių parduotuvių plėšimo prasigyventi bandę latviai teisiami Klaipėdos apylinkės teisme / L. Sėleniėnės nuotr.

Į teisiamųjų suolą Klaipėdos apylinkės teisme atvesdinti tik trys latvių gaujos nariai: Denisas Vilesovas, Dmitrijus Rumba, Aleksandras Ražkovas. Dar dviejų likimas atiduotas į Latvijos teisėsaugininkų rankas. Pareigūnų duomenimis, vienas Latvijoje jau kali už juvelyrinių parduotuvių plėšimą, kitas laukia bausmės.

O štai sausį Lietuvos teisėsaugininkams įkliuvusiems trims bendrams į tėviškę grįžti pavyks gal tik po gero dešimtmečio. Nelaisvę iki dešimties metų jiems gali užtraukti siautėjimas juvelyrinėse parduotuvėse. Bylos medžiagoje užfiksuotas ilgas juodų grupuotės darbų sąrašas.

Apskaičiuota, kad latvių gaujos pagrobtų papuošalų vertė – bemaž milijonas litų. 

2012 m. rugpjūtį dienos metu trys ginkluoti plėšikai iš parduotuvės Klaipėdoje pagrobė daugiau nei 290 000 litų vertės aukso dirbinių.

2013 m. lapkritį plėšimas įvykdytas Mažeikiuose – pavakary į juvelyrinių dirbinių parduotuvę įsiveržė du ginkluoti ir kaukėti vyrai. Vienas jų, ginkluotas pistoletu, liepė pardavėjai nejudėti, o kitas, kirviu išdaužęs vitrinų stiklus, pagrobė aukso dirbinių už beveik 410 000 litų.

2013 m. Kūčių išvakarėse, panaudojant šaunamuosius ginklus, įžūliai apiplėšta juvelyrinių dirbinių parduotuvė Palangos miesto centre. Į parduotuvę įbėgo du kaukėti plėšikai, vienas jų liepė pardavėjoms nejudėti ir iššovė iš ginklo, o antrasis tuo metu plaktuku sudaužė stiklines vitrinas bei pagrobė apie 260 000 litų įvertintus juvelyrinius dirbinius.

VIDEO: Ginkluotas juvelyrinės apiplėšimas

Nusikaltimų tyrimo metu Lietuvos pareigūnai glaudžiai bendradarbiavo su Liepojos policijos komisariato pareigūnais. Užsienio kolegų pateikti duomenys rodė, kad stambi nusikaltėlių grupuotė vykdė ginkluotus plėšimus Latvijoje, Lietuvoje bei kitose Vakarų Europos šalyse. Gaujai sutramdyti buvo surengtos pasalos, pasitelktos Lietuvos policijos Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ ir gausios kriminalinės policijos pareigūnų pajėgos.

Už ginkluotą didelės vertės svetimo turto pagrobimą dalyvaujant organizuotoje grupėje numatomas  laisvės atėmimas nuo 2 iki 10 metų.

Šutvę pareigūnai pergudravo maždaug prieš metus. Bandymas apiplėšti juvelyrinę Klaipėdoje, Tiltų gatvėje gaujai buvo paskutinis. Sutemus du kaukėti vyrai įsiveržė į juvelyrinę. Vienas jų rankose turėjo radijo stotelę ir pistoletą, kurį nukreipė į pardavėjas, kitas – plaktuką ir maišą.

Užpuolikų nuostabai pardavėjos nesutriko, paspaudė saugos tarnybos pavojaus signalo mygtuką bei aktyviai pasipriešino. Abu plėšikai spruko į senamiesčio gatves ir pateko į policijos pareigūnų surengtą pasalą. Plaktuko netekęs plėšikas buvo sulaikytas iš karto, o pistoletu ginkluotas jo sėbras pasikėsino iššauti į policijos pareigūną, tačiau buvo nokautuotas ir sulaikytas. Už kelių šimtų metrų buvo sulaikyti ir užpuolikų bendrininkai – nusikaltimų organizatorius ir vieno užpuoliko sugyventinė. Sprukdami visureigiu, jie taranavo atsitiktinį automobilį, tačiau netrukus buvo surakinti antrankiais.

Liepojoje per kratas pas sulaikytuosius buvo rasti ir paimti Palangoje apiplėšimo metu pagrobti žiedai, vieno įtariamojo vardu užregistruotas dujinis pistoletas, panaudotas juvelyrinių dirbinių parduotuvių Palangoje ir Klaipėdoje apiplėšimui, dokumentai ir dėklas.

Grupuotei nukentėjusios parduotuvės pareiškė 900 000 litų civilinį ieškinį. Teismo sprendimu areštuoti teisiamųjų automobiliai, įvertinti 40 000 litų.

Už ginkluotą didelės vertės svetimo turto pagrobimą dalyvaujant organizuotoje grupėje numatomas  laisvės atėmimas nuo 2 iki 10 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius