Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių automobilių sporto klubas pirko auksinius automobilius ir pylė stebuklingus degalus

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apygardos valdyba ir Šiaulių apygardos prokuratūra baigė baudžiamąją bylą, kurioje automobilių sporto klubo vadovas kaltinamas daugiau nei 750 tūkstančių litų gautos paramos panaudojimu ne pagal paskirtį, apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu ir dokumentų klastojimu.
Giedriaus Notkaus avarija
Lenktyninis automobilis. / Kaur Jasson nuotr.

Tyrimo metu paskaičiuota, kad netikslingai panaudojęs paaukotas lėšas automobilių sporto klubas į valstybės biudžetą nesumokėjo daugiau kaip 110 tūkstančių litų mokesčių.

Pagal kėbulo numerį paaiškėjo, kad šis automobilis buvo  paprastas dyzelinis automobilis „Toyota Corolla“, netinkamas dalyvauti ralio varžybose.

Per ketverius metus 44-erių metų šiauliečio vadovaujamas automobilių sporto klubas šiam sportui vystyti ir Lietuvai garsinti iš rėmėjų gavo tikslinę daugiau nei 1,6 mln. litų paramą, iš kurių beveik pusę – daugiau nei 750 tūkstančių litų – panaudojo ne pagal paskirtį.

Nustatyta, kad į automobilių sporto klubo buhalterinę apskaitą  buvo įtraukti  už šias lėšas įsigyti 9 sportiniai automobiliai. Tačiau tyrėjai išsiaiškino, kad brangių sportinių automobilių reali kaina tesiekdavo 50 tūkstančių litų.

Pavyzdžiui, tirdami automobilio „Toyota Corolla WRC“ įsigijimo už 169 tūkstančius litų aplinkybes, FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai nustatė, kad lenktyninio automobilio pirkimo–pardavimo sutartis buvo suklastota.

Automobilių sporto klubo vadovo suklastotoje pirkimo–pardavimo sutartyje buvo įrašyta, kad automobilis „Toyota Corolla WRC“, pirktas iš Italijos Respublikos piliečio, yra lenktyninis.

Tačiau pagal kėbulo numerį paaiškėjo, kad šis automobilis buvo eismo įvykio metu apgadintas paprastas dyzelinis automobilis „Toyota Corolla“, netinkamas dalyvauti ralio varžybose.

Gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki ketverių metų. 

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad automobilių sporto klubo buhalterijoje buvo nurodomi apgaulingi duomenys apie automobilių nuvažiuotus atstumus ir sunaudotus degalus. Išaiškinta, kad tikrovės neatitinka duomenys apie automobilio „VW Golf SDI“ sunaudotus degalus už 10 tūkstančių litų.

Automobilis jau buvo parduotas, kai automobilio sporto klubo buhalterijai buvo pateikti kelionės lapai apie nuvažiuotus kilometrus ir sunaudotus degalus. Kitas sportinis automobilis „Honda Civic“, pagal automobilių sporto klubo apskaitoje buvusius kelionės lapus, taip pat sunaudojo degalų už 10 tūkstančių litų, nors tuo metu policija buvo paskelbusi jo paiešką kaip pavogto.

Automobilio sporto klubo vadovui už šimtatūkstantinės gautos paramos panaudojimą ne pagal paskirtį, apgaulingai tvarkytą buhalterinę apskaitą ir dokumentų klastojimą gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki ketverių metų. Baigta baudžiamoji byla perduota Šiaulių apylinkės teismui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius