-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balsų pirkėjas neįtikino teisėjų kolegijos Vilniuje, jam palikta galioti Ukmergės teismo bausmė

Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija atmetė Vytauto Martišiaus apeliacinį skundą dėl Ukmergės rajono apylinkės teismo 2013 m. balandžio 26 d. priimto nuosprendžio, kuriuo jis buvo nuteistas už tai, kad papirkimu trukdė rinkėjams realizuoti jų teisę rinkti.
Vilniaus apygardos teismas
Vilniaus apygardos teismas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip pranešė prokuratūra, pirmos instancijos teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, kurioje valstybinį kaltinimą palaikė bylą tyręs Vilniaus apygardos Vilniaus apylinkės prokuroras Šarūnas Šimonis, pripažino, kad 2011 m., vykstant rinkimams į savivaldybių tarybas, V.Martišius per bendrininkus siekė papirkti rinkėjus, kad jie balsuotų už vienos politinės partijos kandidatų į Ukmergės rajono savivaldybę sąrašą ir juos reitinguotų nurodyta eilės tvarka. Sutikusiems balsuoti už nurodytą kandidatų sąrašą asmenims buvo atsilyginama pinigais ir alkoholiniais gėrimais. 

Siekdamas išteisinimo V.Martišius apeliaciniame skunde teigė, kad, jo manymu, pasinaudoti rinkimų teise jis netrukdęs, be to, tokiais veiksmais nebuvo sukelta sunkių padarinių, kadangi papirkta tik keliolika rinkėjų, todėl ši veika turėtų būti vertinama tik kaip administracinės teisės pažeidimas. 

Su tokiu požiūriu Vilniaus apygardos teismas nesutiko ir pripažino, kad byloje pakanka svarių įrodymų, kad veika įvykdyta veikiant bendrininkų grupėje, kurioje V.Martišius atliko organizatoriaus vaidmenį, planuojant nusikaltimą iš anksto, pasitelkiant veikos įvykdymui kitus žmones, todėl vertinti tai tik kaip administracinį pažeidimą nėra galimybės ir pagrindo.

Be to, priešingai nei teigė V.Martišius, teismas mano, kad byloje sėkmingai įrodyta, kad V.Martišius, o taip pat ir kiti du nuteistieji (Virginijus Sekmokas ir Saulius Rašickas), trukdė rinkėjams realizuoti savo teisę rinkti. Anot liudytojo K.D., jis balsavo pagal V.Sekmoko pageidavimą dėl to, kad jam trūko pinigų, priešingu atveju jis teigė nežinąs, ar būtų ėjęs balsuoti. Liudytoja N.N. nurodė, kad ji paprastai balsuoja savo galva, tačiau šiuo atveju ji balsavo už pinigus, nes jų trūko. Liudytoja R.S. taip pat nurodė, kad paprastai balsuoja už kitą partiją. Panašiai savo elgesį aiškino ir kiti liudytojai. 

Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, nutarusi atmesti nuteistojo V.Martišiaus apeliacinį skundą, paliko galioti ir Ukmergės rajono apylinkės teismo jam skirtą bausmę – 60 MGL dydžio baudą, kuriai sumokėti nustatytas 3 mėnesių terminas. Į bausmę įskaitytas V.M. laikino sulaikymo nuo 2011 m. vasario 27 d. iki 2011 m. kovo 1 d. laikotarpis – 1 sulaikymo diena prilyginta 2 MGL dydžio baudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius