Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 30 /14:10

Baltarusijos karininkui Sergejui Kurulenkai informaciją teikė ir Romualdas Lipskis, ir Andrejus Ošurkovas

Baltarusijos gynybos ministerijos Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) karininkas Sergejus Kurulenka Lietuvoje buvo užverbavęs du agentus, pirmadienį pranešė Valstybės saugumo departamentas.
Romualdas Lipskis kaltinamas šnipinėjęs Baltarusijai.
Romualdas Lipskis kaltinamas šnipinėjęs Baltarusijai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip teigiama VSD praėjusių metų saugumo grėsmių ataskaitoje, informaciją jam teikė buvęs valstybinės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas Romualdas Lipskis ir Lietuvos kariuomenės paramedikas Andrejus Ošurkovas.

Remdamasi šia informacija Generalinė prokuratūra abiem agentams pateikė kaltinimus šnipinėjus prieš Lietuvą. Bylos teisme, jiems gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

R.Lipskio byloje teismui perduoti septyni bylos tomai, juose yra 1,3 tūkst. dokumentų ir 26 laikmenos su įvairiais vaizdo bei garso įrašais.

Bylos duomenimis, įtariamasis savo kabinete esą slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybai (GRU).

R.Lipskis  kaltę neigia. Per pirmą teismo posėdį jis sakė baltarusiui perdavęs viešai prieinamą informaciją, kad jį verbavęs pareigūnas „atsikabintų“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Romualdas Lipskis kaltinamas šnipinėjęs Baltarusijai.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Romualdas Lipskis kaltinamas šnipinėjęs Baltarusijai.

Kaltę pripažino 

Tuo tarpu šnipinėjimu Baltarusijai įtariamas buvęs kariuomenės paramedikas A.Ošurkovas  pripažįsta savo kaltę, žurnalistams yra patvirtinęs kaltinamojo advokatas.

Kaltinamasis A.Ošurkovas, kuris tarnavo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione, buvo sulaikytas pernai sausį. VSD yra pranešęs, jog nustatė, kad A.Ošurkovą  Baltarusijos GRU užverbavo Baltarusijoje ir tikslingai infiltravo į Lietuvos kariuomenę atlikti specialioms užduotims.

Įtariama, kad duomenys Baltarusijai buvo perduodami penkerius metus, už perduotą informaciją kaltinamasis gaudavo pinigų.

A.Kurulenka taip pat ieškojo verbavimui tinkamų kandidatų Lietuvos karinėse pajėgose.

Ataskaitoje apie A.Kurulenką teigiama, jog GRU karininką Lietuvoje domino Lietuvos karinių dalinių dislokavimo vietos, juose tarnaujančių karių skaičius ir personalo sudėtis, karinių objektų schemos, karinė technika ir komunikacijos, Lietuvos kariuomenės ir tarptautinės karinės pratybos, Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgos, strateginę reikšmę Lietuvos nacionaliniam saugumui turinčios valstybinės įmonės ir jų įrenginiai.

A.Kurulenka taip pat ieškojo verbavimui tinkamų kandidatų Lietuvos karinėse pajėgose.

Taip pat VSD pastebi, kad temos ir objektai, kuriais Lietuvoje domėjosi Baltarusijos GRU, sutampa su Rusijos GRU žvalgybiniais interesais.

„Atsižvelgiant į glaudų Baltarusijos karinį bendradarbiavimą su Rusija, labai tikėtina, kad Baltarusijos GRU dalijosi gauta informacija su Rusijos GRU“, – teigiama ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius