Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusio vilkiko puspriekabėje – cigaretėmis kimštos grindys ir lubos

Muitinės kriminalinės tarnybos ir Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai antradienį Lavoriškių kelio poste sulaikė baltarusio vairuojamą krovininį vilkiką. Automobilio puspriekabėje įrengtose slėptuvėse pareigūnai aptiko 359 tūkst. Lt vertės įvairių baltarusiškų rūkalų kontrabandos.
Kontrabandinės cigaretės vilkike
Kontrabandinės cigaretės vilkike / MKT nuotr.

Kaip rašoma Muitinės kriminalinės tarnybos pranešime, Baltarusijos Respublikos piliečio V.R. vairuojamas vilkikas Scania į Lavoriškių kelio postą atvažiavo apie 11.30 val. Automobilio puspriekabė-šaldytuvas buvo tuščia, o vairuotojas sakėsi vykstąs į Lietuvą paimti krovinio.

Tačiau muitinės pareigūnai nusprendė patikrinti minėtą puspriekabę-šaldytuvą: ne paslaptis, jog būtent tokio tipo puspriekabėmis į Lietuvą dažnai bandoma įvežti nelegalius rūkalus.

Taip buvo ir šį kartą – paaiškėjo, kad puspriekabės grindys ir lubos prikimštos cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis – „Fest“, „Minsk“, „Viceroy“.

Iš viso Scania vilkiku mėginta įvežti 49 tūkst. 390 pakelių nelegalių rūkalų, kurių vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – 359 tūkst. Lt.

Vairuotojas buvo sulaikytas dviem paroms, Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo sprendimu jis buvo suimtas penkiolikai parų.

MKT Vilniaus skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 22 str. 1 dalį (Pasikėsinimas padaryti nusikalstamą veiką), 199 str. 1 dalį (Kontrabanda) ir 199-2 str. 1 dalį (Neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis).

MKT analitikai pažymi, kad gerokai padidėjo atvejų, kai kontrabandinės cigaretės krovinių vilkikų puspriekabėse vežamos specialiai tam įrengtose slėptuvėse. Šitaip iš 24 šiemet pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl tabako gaminių kontrabandos, 12 atvejų rūkalai slėpti aukščiau minėtose slaptavietėse (anksčiau cigaretes dažnai teslėpdavo po „priedangos kroviniu“ – paprasčiausiai teapkraudami legaliai gabenamomis prekėmis).

Tai liudija apie kontrabandos organizatorių pastangas išvengti muitinės kontrolės.

Dera pastebėti ir tai, jog tarp Lietuvoje sulaikytų nelegalių rūkalų vis didesnę dalį sudaro Baltarusijoje gaminamos cigaretės. Jei 2009 m. tarp sulaikytos cigarečių kontrabandos baltarusiškų tebuvo vos 1, 14 proc. (75 tūkst. pakelių), tai 2010 m. tokių buvo jau 9, 6 proc. (1 mln. 150 tūkst. pakelių).

Šiemet per pirmuosius tris metų mėnesius Lietuvos muitinė, preliminariais duomenimis, jau sulaikė 920 tūkst. pakelių. 14, 4 proc. (135 tūkst. pakelių) iš sulaikytų rūkalų buvo būtent baltarusiškos cigaretės.

Iš baltarusiškų rūkalų į Lietuvą dažniausiai vežamos Gardino „Neman“ tabako fabrike gaminamos „Fest“, „Minsk“, „Premier“, „Queen“, „NZ“ rūšių cigaretės.

Skirtingai nuo rusiškų kontrabandinių rūkalų, kurių nemaža dalis (pvz., „Jin Ling“) gabenama Vakarų Europos rūkaliams, nelegalios baltarusiškos cigaretės visų pirma skirtos Lietuvos juodajai rinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius