-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 25 /22:54

Baltijos jūra grąžino, įtariama, nuskendusio jachtos kapitono Gintauto Mincės kūną

Baltijos jūra išmetė vyro skenduolį. Įtariama, kad tai prieš savaitę iš jachtos iškritusio ilgamečio buriuotojo Gintauto Mincės kūnas.
Laivų eismą saugojo vandens policija.
Vandens policija. / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

Istorijos pradžia: iškritusio iš jachtos kapitono ieškojo VSAT laivas ir sraigtasparnis.

Į krantą išmestas negyvas vyras rastas šeštadienį po pietų Smiltynės paplūdimyje, ties moterų pliažu. Kūną aptiko paplūdimyje budėjusios gelbėtojos. Apie tai rašo „Klaipėda“.

Negyvas vyras vilkėjo mėlynas kelnes su petnešomis – kombinezoną, marškinėlius trumpomis rankovėmis. Jis apie 45-50 metų amžiaus.

Apie įvykį buvo informuota policija. Į įvykio vietą buvo išsiųsti pareigūnai.

Kol kas oficialiai nepatvirtinama, kad jūros Smiltynėje išmestas negyvas vyras G.Mincė. Uostamiesčio policija pradėjo tyrimą dėl neatpažinto lavono.

Tačiau rūbai, kuriuos vilkėjo jūros išmestas skenduolis atitinka tuos, kuriuos nelaimės metu vilkėjo buriuotojas. Bus laukiama, kol rastą skenduolį atpažins artimieji, nustatyta mirties priežastis.

Papildyta 22.55 val. Į įvykio vietą važiavęs Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties darbuotojas 15min.lt teigė, kad buvo sudėtinga nustatyti skenduolio tapatybę. Nebuvo rasta jokių asmens tapatybės dokumetų. Taip pat iškart atpažinti asmenį buvo sudėtinga dėl ne vieną dieną vandenyje prabuvusio kūno pakitusios odos.

Tačiau Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai beveik neabejoja, kad tai garsaus buriuotojo G.Mincės kūnas, tačiau, tai dar turi patvirtinti ekspertizė.

Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki tvirtino, jog pastaruoju metu uostamiesčio pliažuose nenuskendo ir nedingo nė vienas žmogus. Tačiau buvo manoma, jog iš jachtos iškritusio G.Mincės kūnas bus išmestas Melnragės ar Girulių paplūdimiuose.Praėjusį šeštadienį su 9 žmonių ekipažu jachta „Marius BMW“ į jūrą išplaukė, bet iš jos nebegrįžo patyręs buriuotojas, „Kauno Žalgirio jachtklubo“ vienas iš akcininkų, Sovietų Sąjungos buriavimo čempionas Gintautas Mincė. Iki šiol kelta nemažai versijų, kodėl buriavimo meistrui paskutinė kelionė į jūrą tapo lemtinga: ar jis gelbėjo vieno iš jachtos keleivių keturkojį, o gal jam netikėtai sutriko sveikata?

Gelbėtojai tądien aptiko tik kapitono gelbėjimosi liemenę. Jo kūno jūra dar negrąžino. Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate Asmenų paieškos skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl G.Mincės dingimo. Pasak tyrėjos Ritos Bružinskienės, neaiškios šio įvykio aplinkybės, yra daug klaustukų. Pirmiausia tyrėja ketina apklausti devynis jachta plaukusius keleivius, kurie, kaip paaiškėjo, visi dirba vienoje įmonėje.

„Šis atvejis ypač skaudus, kadangi G.Mincė nedėvėjo gelbėjimosi liemenės. Tai įvyko tik išplaukus jachtai iš uosto. Bangos tuo metu siekė apie du metrus“, – įvykio aplinkybes pasakojo Pakrančių apsaugos rinktinės vado pavaduotojas, štabo viršininkas Žydrūnas Nesteckis.

Stokoja atsakomybės

Ž.Nesteckio teigimu, šiemet pakrančių apsaugos pareigūnai vyko į 12 gelbėjimo operacijų, pasitaikė, kad pagalbos šaukęsi nelaimėliai išsikapanojo patys. Dažniausiai iškvietimų pasitaiko esant prastoms meteorologinėms sąlygoms, kai žmonės praranda vandens transporto priemonių kontrolę.

„Šiemet tragedija pasibaigusių atvejų, išskyrus G.Mincės žūtį, kol kas daugiau nebuvo. Pernai buvo viena žūtis ties Kiaulės nugara: įkritusį į vandenį žmogų ištraukė patys laivo įgulos nariai, bet jis jau buvo miręs“, – kalbėjo Ž.Nesteckis.

Pasak jo, pagrindinė bėda ta, kad žmonės nesilaiko paprasčiausių saugumo taisyklių, nedėvi gelbėjimosi liemenių. „Laivavedys privalo imtis visų priemonių, kad ir jis pats, ir jo įgula būtų saugūs“, – sakė pareigūnas. Vienas iš atvejų, kai pučiant itin stipriam vėjui pramogautojai per daug pasitikėjo savo jėgomis, nutiko pirmadienį. Tądien greitaeigiu kateriu „Boomeranger“ pasieniečiai Kuršių mariose eilinį kartą skubėjo gelbėti pramogautojų, kurie į krantą negalėjo grįžti savo jėgomis. Už 2 km nuo Pervalkos pagalbos šaukėsi irkline valtimi plaukę du kauniškiai. Po pusvalandžio pasieniečiai aptiko irklinę plastiko valtį nurodytoje vietoje, o joje – nelaimėlius. Sunerimę 47-erių vyriškis ir 38-erių metų moteris pasakojo, kad jų valtis stipraus vėjo buvo nešama tolyn nuo kranto. Pasieniečiai pramogautojus saugiai parplukdė į krantą ir išlaipino prie Pervalkos.

Netiki versija dėl šuns

„Jei buriuotojai nesilaikytų taisyklių, mes žuvusiųjų turėtume kur kas daugiau. Incidentų nutinka visur: gatvėje, kalnuose, taip pat ir jūroje. Niekas nuo to neapsaugotas“, – buriuotojus užstojo sporto klubo „Ostmarina“ vadovas, jachtos „Lietuva“ kapitonas Osvaldas Kudzevičius.

Jo teigimu, pradedantieji buriuotojai nestoja prie vairo ir neplaukia, tačiau norintieji pažinti buriavimo skonį, gali ateiti į laivą ir paprašyti pasiplaukioti drauge, gal ir už mokestį,  to niekas nedraudžia. „Jiems privalomos gelbėjimosi liemenės, prieš išplaukiant kapitonas arba įgaliotas asmuo supažindina žmogų, kaip elgtis ant denio, kur jis turi būti, kur jo vieta, prie ko galima liestis, prie ko ne. Taisyklės yra ir internete, ir knygose. Laivas būna pasviręs, tad taisykles privalu žinoti, kitaip išbarstytų visus kaip žirnius“, – sakė patyręs buriuotojas.

Daugiausia atsakomybės esą tenka kapitonams. Nepaisant visų taisyklių, jie turi įvertinti aplinkybes ir oro sąlygas. O.Kudzevičiui pačiam teko nemenkas išbandymas šeštadienį, kai jis, plaukiodamas jachta netoliese, puolė ieškoti į vandenį įkritusio G.Mincės. O.Kudzevičius tądien plaukiojo su „žalia“, nepatyrusia įgula, mokė buriuoti. Pasak O.Kudzevičiaus, laive buvo ir šuo, tačiau buriuotojas abejojo, kad G.Mincė galėjo šokti dėl jo į vandenį: „Netikiu, kad G.Mincė šoktų pats gelbėti gyvūno, tikrai nebūtų šokęs už borto. Žmogui tiesiog galėjo atsitikti nelaimė, sveikata sušlubavo, paslydo. Gal jam širdį suėmė“, – svarstė buriuotojas. Anot jo, pradedantieji buriuotojai nėra atsargūs, o patyrę kartais pagalvoja, kad nieko nenutiks. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius