Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos jūroje pasieniečiai ir kariškiai surengė laivo sulaikymo pratybas

Pasieniečiai ir kariškiai Baltijos jūroje sulaikė vienos neramumų krečiamos valstybės laivą, kuriame buvę asmenys bandė nelegaliai patekti į Lietuvos teritoriją. Laivas buvo konvojuotas į Klaipėdos uostą.
Laivo sulaikymo pratybos
Laivo sulaikymo pratybos / VSAT nuotr.

Trečiadienį Lietuvos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje ir Klaipėdos uoste vyko pratybos. Jose dalyvavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) Kopgalio ir Specialiosios paskirties užkardų, Sienos kontrolės, Kriminalinės žvalgybos bei Kinologijos skyrių pareigūnai, greitaeigis kateris „Boomeranger“ ir laivas “Kihu” su įgulomis bei Karinių jūrų pajėgų (KJP) operatyviniai budėtojai, laivų apžiūros grupė bei laivai P11 „Žemaitis“ ir „Šakiai“, praneša VSAT.

Pagrindiniai pratybų tikslai buvo praktiškai patikrinti PAR ir KJP kovinį pasirengimą, turimų žmogiškųjų išteklių bei techninių priemonių galimybes bendrų operacijų metu bei tobulinti profesinius įgūdžius ekstremalių situacijų atveju.

Pagal pratybų legendą kaimyninėje „X“ valstybėje kylant nedarbo lygiui labai padidėjo nusikalstamumas. Šios valstybės atstovai paskelbė apie šalies bankrotą, kuris sukėlė chaosą bei sugriovė konstitucinę tvarką. Šalyje kilo riaušės, dideli ginkluoti susidūrimai bei kita netvarka. Neramumai sukėlė realią grėsmę Lietuvos Respublikai. Padidėjo valstybės sienos pažeidimų jūroje tikimybė, kilo grėsmė, kad į Lietuvos teritoriją jūra gali bandyti patekti pažeidėjai.

Dėl to buvo būtina sugriežtinti Lietuvos teritorinių vandenų kontrolę, pasiruošti užkardyti veiksmus, susijusius su nelegalia migracija ir kita neteisėta veika pasienio ruože. Buvo įvestas valstybės sienos priedangos režimas, aktyvuotos jungtinės PAR pajėgos, pasitelktos KJP.

VSAT Pakrančių apsaugos rinktinė gavo informacijos, kad į Lietuvos teritorinius vandenis gali įplaukti laivas, gabenantis nelegalius asmenis. Šią pažeidėjų plaukiojimo priemonę imitavo KJP laivas „Šakiai“. PAR pasieniečiai laivo pažeidėjo sustabdymui pasitelkė KJP laivą P11 „Žemaitis“.

PAR laivų apžiūros grupė su tarnybiniu šunimi nuvyko į krantinę, kurioje pasirengusi laukė PAR laivo „Kihu“ įgula. Šios pajėgos, kaip ir PAR greitaeigio katerio „Boomeranger“ įgula, nuskubėjo prie kariškių sustabdyto laivo pažeidėjo.

PAR ir KJP laivų apžiūros grupės jūroje įsilaipino į laivą pažeidėją, kuriame buvo aptikti nelegaliai į Lietuvos teritoriją norėję patekti asmenys. Pasieniečių laivas „Kihu“, pasitelkęs KJP, konvojavo sulaikytą laivą į Klaipėdos uostą.

Pratybų metu siekta derinti ir tobulinti bendrus pasieniečių ir kariškių veiksmus įvedus griežčiausią valstybės sienos apsaugos režimą bei patikrinti tokio plano veiksmingumą. VSAT Pakrančių apsaugos rinktinė ir Karinės jūrų pajėgos buvo skyrusios ekspertus, kurie vertino pratybų dalyvių veiksmų ir sąveikos efektyvumą, privalumus ir trūkumus atliekant užduotis, pratybų komunikaciją bei standartines procedūras.

Pratybų pabaigoje vykusio aptarimo metu buvo konstatuota, kad iškelti uždaviniai buvo įvykdyti.

Šios pratybos buvo 2014 m. bendradarbiavimo tarp Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Lietuvos kariuomenės priemonių plano renginys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius