-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 26 /12:30

Nufilmuota, kaip nusikaltėliai braunasi į vilniečių namus: nustatyti įtariamieji, o panaši vagystė Pilaitėje jau buvo

Du vaikinai, šiek tiek užsimaskavę išvaizdą ir apsiginklavę geležiniu įrankiu, vidury dienos sostinės Pilaitės rajone pabandė įsilaužti į vilniečių namus. Policija praneša nustačiusi visus įtariamuosius, tačiau kol kas jie nėra sulaikyti. Aiškėja, kad tai ne pirmas panašus nusikaltimas Pilaitėje, o dėl vakarykščių policijos veiksmų bus pradėtas tarnybinis patikrinimas.
Užfiksuoti įtariamieji
Užfiksuoti įtariamieji / Kadras iš filmuotos medžiagos
Temos: 2 Vagystė Pilaitė

Nusikaltimas nufilmuotas antradienį prieš vidurdienį Pilaitėje, I.Simonaitytės gatvėje.

Įvykio liudininkas 15min pasakojo, kad iš pradžių šie įtartinai besielgę ir atrodę vaikinai nuėjo patikrinti būsto durų laiptinėje. Matyt, įsitikinę, kad namuose nieko nėra, o šarvo durys jiems neįveikiamos, jie išėjo į lauką.

Kaip viskas atrodė 4 aukštų daugiabučio pirmajame aukšte, užfiksuota filmuotoje medžiagoje. Policija apie šį nusikaltimą buvo informuota nedelsiant, bet pareigūnai įtariamųjų įvykio vietoje nesulaikė.

Jų apranga ir elgesys išdavė: tai – nusikaltėliai. Stebėjau juos ir netrukus pradėjau filmuoti.

„Vakar pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo įvykdyti vagystę. Įtariamieji, galimai padarę šį nusikaltimą, nustatyti, šiuo metu ieškomi“, – trečiadienį ryte paskelbė policija.

Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo įvykdyti vagystę.

VIDEO: Vidury dienos kaimynas užfiksavo nepavykusį bandymą įsilaužti į būstą Pilaitėje

Užfiksavo kaimynas

„Jų apranga ir elgesys išdavė: tai – nusikaltėliai. Stebėjau juos ir netrukus pradėjau filmuoti“, – 15min pasakojo pilietiškas I.Simonaitytės gatvės gyventojas.

Filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kad įtariamieji elgiasi kaip bebaimiai – nors jie viešoje vietoje ir šviesiu paros metu, pernelyg nesislapsto ir neskuba.

„Vienas jų turėjo kažkokį įrankį, tai buvo nedidelis laužtuvas arba didelis atsuktuvas. Juo vaikinas bandė laužti būsto duris į kiemelį“, – pasakojo vyras.

Įvykio liudininkas paviešino šį vaizdo įrašą ir Pilaitės bendruomenės grupėje socialiniame tinkle „Facebook“. Nufilmuoti vaizdai sukėlė audringą aktyvumu garsėjančios bendruomenės narių reakciją ir diskusijas.

Laukia tarnybinis patikrinimas

Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas 15min teigė, kad pranešimą apie įvykį policijos pareigūnai gavo 11 val. 58 min, o įvykio vietoje buvo praėjus beveik 40 min. – 12 val. 36 min.

„Pirmiausia, čia buvo B kategorijos įvykis, kuriam nustatytas reagavimo laikas – iki 20 min., o patrulių ekipažas nuvyko per 10 min., bet buvo daug kitų įvykių. Mūsų operatyvaus valdymo skyriaus ieškojo artimiausio ekipažo, kuris galėtų vykti. Ekipažas atsilaisvino, kuris jau turėjo iškvietimą ir po to įvykio vyko tenai. Taip ir išėjo tas papildomas tarpas“, – sakė T.Bražėnas.

Patruliai ieškojo įtariamųjų, kad galėtų juos apklausti, patikrinti, ar nė vienas iš jų nėra paieškomas, tačiau jų rasti nepavyko, nes, pasak policijos atstovų, buvo nurodytas blogas adresas.

„Patruliai įvykio vietoje apžiūrėjo namą, užėjo į laiptinę, nieko įtartino nepastebėjo (paaiškėjo, kad žmogus pasakė ne tą adresą, jis pranešė, kad įvykis buvo I.Simonaitytės g. 7 name, o iš tiesų jis vyko I.Simonaitytės g. 6), todėl pareigūnai apžiūrėjo ne tą namą“, – „Facebook“ pranešė policija.

Anot policijos atstovo, pareigūnai negalėjo pasitikslinti informacijos su pranešėju, nes BPC duotas numeris buvo neteisingas.

„Čia BPC galėtų plačiau paaiškinti <...> Telefono numeris buvo su daug skaičių, realiai neegzistuojantis. Su pranešėju susisiekti taip ir nepavyko“, – sakė T.Bražėnas.

Vėliau į įvykio vietą atvykę Nusikalstamų veikų registravimo skyriaus specialistai perkvalifikavo įvykį kaip pasikėsinimą įvykdyti vagystę ir pradėjo ikiteisminį tyrimą. „Įtariamieji jau nustatyti. Kai juos sulaikys ir apklaus, bus aišku, koks tikslas ten buvo – ar jie iš chuliganiškų paskatų darė, ar jie norėjo apvogti tą butą“, – sakė T.Bražėnas.

Policija „Facebook“ pranešė, kad bet kuriuo atveju Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas. Bus siekiama išsiaiškinti, ar pareigūnai tinkamai elgėsi reaguodami į įvykį.

Gyventojas pats ieškojo policininkų

Įsilaužimą filmavęs 15min pašnekovas teigė, kad anksčiau neturėjo reikalų su policija, todėl nuvyko prie naujojo pastato Pilaitės prospekte, šalia kurio matydavo daug tarnybinio transporto. Tačiau sužinojo, kad čia „paprastos“ policijos nėra, o įsikūrę tik respublikinės ir sostinės kelių policijos padaliniai.

Kelių policininkai patarė Pilaitės gyventojui kreiptis į jo gyvenamąją teritoriją aptarnaujantį policijos padalinį – Vilniaus m. 5-ąjį komisariatą.

Liudininkas po kelių valandų pats nuvažiavo į komisariatą, kur pasijuto beveik trukdantis: „Ačiū, ačiū, ateityje ši medžiaga gal pravers, o dabar nusikaltimo nėra.“

Maža to, pareigūnai susisiekė su kolegomis ir pasiteiravo, kur konkrečiai vyras gali ateiti. Jam buvo nurodytas tyrėjos vardas ir kabinetas.

Kai Pilaitės gyventojas atvyko į 5-ąjį komisariatą, budėtojas jį įleido be problemų, nes, kaip pats sakė, „faktiškai aš buvau susitaręs“.

Po šio apsilankymo 104-ame kabinete į viešąją erdvę per Pilaitės feisbuko puslapį buvo ištransliuotas tam tikras nusivylimas pareigūnų veiksmais.

„Apie įvykį policijai pranešta – sakė laukti jų atvykstant, bet taip ir neatvyko. Liudininkas po kelių valandų pats nuvažiavo į komisariatą, kur pasijuto beveik trukdantis: „Ačiū, ačiū, ateityje ši medžiaga gal pravers, o dabar nusikaltimo nėra.“ Apie bandymą įsilaužti pranešta ir nufilmuoto buto savininkams. Pareigūnai sako, jog čia dar nėra nusikaltimo. Pilaitėje vagystės iš butų ir namų tik dažnėja. Surasti vagis ar jų pavogtus daiktus po nusikaltimo yra beveik nerealu“, – buvo rašoma „Facebook“.

Tyrimo eigą vadina sparčia

5-ojo PK viršininkas Vitalijus Karpukas trečiadienį 15min teigė, kad jo pavaldiniai vakarykščio tyrimo pradžioje elgėsi tinkamai.

Gal žmogus mums kažkokią fantaziją atnešė? Taigi, ir šiuo atveju turėjome patikrinti.

Pasak komisaro, filmuotą medžiagą pateikęs asmuo panoro likti anonimu, be to, jis tebuvo liudininkas, o ne nukentėjusysis. Pilaitės gyventojas pažadėjo vakare užsukti pas kaimyną ir išsiaiškinti, kokią žalą jis patyrė ir kaip ketina toliau elgtis po šio bandymo įsilaužti į jo būstą.

„Tyrėja priėmė pateiktą medžiagą ir surašė apie tai tarnybinį pranešimą. Baudžiamojo proceso kodeksas numato 10 dienų terminą, per kurį turi būti patikslinta informacija apie galimą nusikaltimą. Gal žmogus mums kažkokią fantaziją atnešė? Taigi, ir šiuo atveju turėjome patikrinti. Šįkart pagal gautą filmuotą medžiagą pareigūnams iškart pavyko nustatyti įtariamuosius, todėl esame labai dėkingi ją pateikusiam žmogui. Be to, vakare į mus kreipėsi ir pats nukentėjęs gyventojas, todėl tą patį antradienio vakarą buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Neprireikė 10 dienų – užteko tik 6 valandų“, – pabrėžė komisariato viršininkas V.Karpukas.

Prieš 2 savaites apvogė kitą butą?

Netrukus vienas gyventojas įkėlė nuotrauką, kurioje užfiksuoti du tie patys vaikinai. Apie jaunuolių nusikalstamus „gabumus“ galima spręsti vien iš to, kad ir prieš keletą savaičių po Pilaitę, dienos metu dairydamiesi grobio, jie slampinėjo vilkėdami tuos pačius drabužius. Šioje nuotraukoje abu vaikinai užfiksuoti per įsilaužimą į vieną butą, esantį taip pat Pilaitės rajone, Karaliaučiaus gatvėje.

Vilniaus apskrities policijos atstovas patvirtino, jog panašus įvykis Pilaitėje, Karaliaučiaus gatvėje buvo užfiksuotas. Balandžio 13 d. buto gyventojas pastebėjo, kad įsilaužta į butą ir pavogtas planšetinis kompiuteris, įvairūs papuošalai ir grynieji.

Įsibrovėlių padarytą žalą vilnietis įvertino 1360 eurų, o policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vagystės.

15min skaitytoja Simona teigė, kad tikimasi sujungti šį tyrimą su jaunuolių vakarykščiu bandymu įsibrauti į taip pat pirmajame aukšte buvusį butą.

„Dėl šio incidento jau vyksta tyrimas, nes su manim jau keliskart buvo susisiekęs 5-to komisariato darbuotojas, taip pat buto savininkai, kurie jau informavo policiją. Tikimasi sujungti šį tyrimą su vakarykščiu įvykiu I.Simonaitytės gatvėje“, – sakė Simona.

Kiek vėliau su 15min redakcija susisiekė vilnietis Justinas, kuris gyvena Viršuliškėse, gerokai toliau nei minėtų vagysčių vietos, tačiau nusikaltimo braižas – praktiškai identiškas. Į pirmajame aukšte esantį vilniečio butą įsilaužta išspyrus plastikines duris, pavogta turto už daugiau nei 2 tūkst. eurų.

Trečiadienį vilnietis kreipėsi į policiją ne tik dėl panašių nusikaltimo aplinkybių. Policijos tyrėjams pavyko nustatyti, kad į Justino butą įsibrovę asmenys avėjo „Nike“ sportbačius – kaip vaizdo įraše užfiksuoti jaunuoliai. Justas sako esąs „beveik įsitikinęs“, jog nukentėjo nuo tų pačių vaikinų.

Nuotrauka iš Pilaitės bendruomenės „Facebook“ profilio/Užfiksuoti įtariamieji
Nuotrauka iš Pilaitės bendruomenės „Facebook“ profilio/Užfiksuoti įtariamieji

Policijos pareigūnai visuomet pabrėžia, kad vien teisėsaugos pastangomis turtas negali būti apsaugotas, svarbu ir pačių gyventojų pastangos, o ypač – saugios kaimynystės ir bendruomeniškumo principai.

„Dar kartą dėkojame pilietiškam vyrui, užfiksavusiam įvykį ir pranešusiam policijai. Neabejojame, kad įtariamieji bus sulaikyti ir turės atsakyti už savo veiksmus“, – „Facebook“ rašė policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius