Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biržai gaudžia: mieste siaučia nusikalstamos grupuotės, kurių atstovams policijos pareigūnai spaudžia rankas

Paauglio mirtis Biržuose atvėrė gilias, ne vienus metus miestą smaugiančias problemas. Paaiškėjo, kad gyventojai visiškai nepasitiki vietos teisėsaugos institucijomis ir netgi įtaria, kad policininkai veikia išvien su narkotikų platinimu ir prekyba žmonėmis užsiimančiais rajono banditais.
Susitikimo akimirka
Susitikimo akimirka / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

„Aš esu vyras moters, kuri buvo nužudyta liepos 7 dieną. Apie 20 val. žmona išėjo į parduotuvę. Negrįžo vieną valandą, galvoju, gal užtruko, žinau, kad moterims patinka apsipirkinėti. Tačiau kai negrįžo antrą valandą, sėdau ant dviračio ir apmyniau visą miestą“, – pasakojo antradienį į bendruomenės susitikimą su policijos generalinio komisaro pavaduotoju Renatu Požėla atėjęs Virginijus Čepulis.

Prie parduotuvės „Maxima“ vyras išvydo kraupų vaizdą: „Suknežinta raudona mašina. Pamačiau savo mašinos numerius ir supratau, kad neturiu žmonos, nebėra jos. Po tokios avarijos, kai mašina taip sudaužyta, niekas negali likti gyvas“, – jausmingai kalbėjo 50 metų vyras.

Jis iškart išskubėjo į greitosios pagalbos ligoninę. „Klausiu, ar atvežė moterį ar ne? Pas jus ar ne? Atsiklaupiau ant kelių. Tačiau man pasakė, kad nieko nežino, davė išgerti valerijono“, – įvykių seką prisiminė biržietis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Susitikimo akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginijus Čepulis.

Pareigūną kvotė klūpodamas

Apie 23 val. jis nuvyko į Biržų policijos komisariatą: „Budinčiojo klausiu, kur mano žmona, kas jai nutikę? Kodėl man niekas nieko nepraneša?“

Komisariate budėjęs policijos pareigūnas kažkam paskambino ir galiausiai liepė V.Čepuliui vykti pas A.Jankauską. (laidojimo namų savininkas – red. past.)

„Tačiau jis man nepareiškė gilios užuojautos dėl žmonos netekties. Kodėl man nebuvo pranešta, nepasakyta? Juk avarija įvyko už 600–700 metrų nuo mūsų namų“ – retoriškai klausė vyras. Jis prisipažino jautęsis beviltiškai ir prašo vaizdo įrašo, kuriame turėtų būti užfiksuota, kaip jis atsiklaupęs ant kelių kvotė pareigūną, tačiau supratingumo nesulaukė.

„Negi pareigūnai nemato, kaip jaunimas perka alkoholį ir neša glėbiais? Kaip prisigėrę laksto gatvėmis? Negi jie nežino apie naktinius pasivažinėjimus J.Janonio aikštėje? Iš ryto randame išartą veją, nes lanksto 150 km/val. greičiu“, – klausimus policijos atstovas žėrė V.Čepulis.  

Teismas paleido į laisvę

Portalas 15min.lt primena, kad liepos 7 d. apie 20.40 val. buvusių policijos pareigūnų sūnus Alvaras Jonikas Biržuose, Vytauto gatvėje, važiuodamas automobiliu „VW Golf“, viršijo leistiną greitį, nesuvaldė mašinos ir trenkėsi į šalikelėje stovėjusį „Renault Laguna“.

Eismo įvykio metu žuvo automobilio „Renault Laguna“ vairuotoja I. Č. (gimusi 1968 m.). Susidūrimo metu moteris į bagažinę krovė pirkinius (parduotuvės aikštelė remontuojama, todėl pirkėjai mašinas stato gatvėje), ji atsidūrė tarp automobilių. Smūgis buvo toks, kad į priekį nublokštas „Renault“ trenkėsi į medį.

„VW Golf“ vairuotojas A.Jonikas iš įvykio vietos pasišalino. Jaunuolis jau buvo 9 kartus baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, tačiau ir toliau siautėjo Biržų gatvėse bei apylinkių keliuose.

Panevėžio apskrities VPK nuotr./Alvaras Jonikas
Panevėžio apskrities VPK nuotr./Alvaras Jonikas

Po tragiškos avarijos ieškotas A.Jonikas į pareigūnų rankas pateko tik po dviejų parų. Jis aiškino, kad dvi paras buvo ne pasislėpęs, o apalpęs.

Nors Panevėžio apylinkės teismas įtariamąjį buvo leidęs suimti dviem mėnesiams, A.Jonikas už grotų neišbuvo net vieno.

Gynėjas suėmimą apskundė, o apygardos teismas jį panaikino. Biržietis paleistas su rašytiniu pasižadėjimu neišvykti ir registruotis policijoje.

Apygardos teismas aiškina, jog įtariamąjį paleido, nes A.Jonikas po kelių parų policijai prisistatė pats, todėl esą neliko pagrindo manyti, kad vykstant tyrimui jis slėpsis ar bėgs. Sprendimas neskundžiamas.

Kodėl pareigūnai paauglio neieškojo pagal telefono buvimo vietą?

Išklausęs žmonos netekusio biržiečio pasakojimą R.Požėla viešai atsiprašė dėl galbūt netinkamų pareigūnų veiksmų, pranešant apie netektį.

„Vaizdo įrašą, jei toks iš tikrųjų yra, pridėsime prie ikiteisminio tyrimo medžiagos“, – pažadėjo R.Požėla.

Kodėl jie nepasinaudojo šiuolaikinėmis technologijomis berniuko buvimo vietai nustatyti, juk jo telefonas buvo įjungtas? Negi iš tikrųjų reikėjo laukti, kol prašvis?

Iš salės pasigirdo klausimas, kaip suvaldyti Biržuose siaučiančias nusikalstamas grupuotes, jei policijos pareigūnai jų nariams spaudžia rankas?

„Ar tiesa, kad A.Jonikas sėdės pareigūnų kalėjime?“ – iš salės teiravosi Biržų gyventoja.

„O ar jis buvo policijos pareigūnas?“ – klausimu į klausimą atsakė R.Požėla.

Tada moteris ėmė domėtis policijos veiksmais po šeštadienį Biržuose nuaidėjusių šūvių.

„Ką padarė pareigūnai? Kodėl jie nepasinaudojo šiuolaikinėmis technologijomis berniuko buvimo vietai nustatyti, juk jo telefonas buvo įjungtas? Negi iš tikrųjų reikėjo laukti, kol prašvis?“ – policijos sistemos atstovą prie sienos rėmė moteris.

„Policija pranešimą apie šūvius gavo po trijų valandų, tai kur mūsų pilietiškumas? Niekas nematė, negirdėjo, o gal nepanorėjo?“ – garsiai svarstė R.Požėla.

Pavyzdžių nepateikia, nes nori gyventi

Iš auditorijos nuskambėjo pareiškimas, kad Biržuose klesti nusikalstamos jaunimo grupuotės, kurios užsiima narkotikų platinimu ir prekyba žmonėmis.

„Policija tikrai žino, kad vienas prekybos narkotikais taškas yra prie teismo, kitas – Vėjo gatvėje. Net baisu pagalvoti, kas dedasi mokyklose“, – informavo gyventojai.

Aš žinau, kad narkotikų pardavėjai čia klesti, tačiau aš gyventi noriu, du vaikus turiu.

„Gal turite konkrečių pavyzdžių?“ – į gyventojus kreipėsi R.Požėla.

„Aš žinau, kad narkotikų pardavėjai čia klesti, tačiau aš gyventi noriu, du vaikus turiu“, – į detales nesileido biržietė.

Po portale 15min.lt publikuojamais straipsniais interneto komentatoriai rašo, kad „viskas yra susiję su narkotikų biznu arba kontrabandinėmis prekėmis.“

Patys biržiečiai gaudžia, kad miestą valdo jaunų nusikaltėlių banda. Esą ji ir išstūmė iš Biržų paauglio nužudymu įtariamą Dainių Miliuką. Praradęs įtaką gimtajame mieste jis pasitraukė į Vilnių.

Policijos versija: reaguota tinkamai

Panevėžio apskrities policijos atstovės Rasos Černauskaitės išplatintame pranešime teigiama, kad kriminogeniniu atžvilgiu Biržai – ne išskirtinis miestas, o miestą sukrėtusi tragedija – ne grupuočių konfliktas, baigęsis susišaudymu.

Pranešime teigiama, kad  rugpjūčio 24-osios vakarą Biržų rajono policijos komisariate dirbo papildomos policijos pajėgos. Jos siųstos į mieste ir rajone vykusius renginius.

Pirminiais duomenimis, policijos pareigūnai į įvykį reagavo tinkamai. Visos aplinkybės paaiškės atlikus tarnybinį patikrinimą.

Rugpjūčio 24-osios nakties Biržų policijos darbo chronologija:

23 val. 12 min. Pabiržės seniūnijoje triukšmas, konfliktas tarp grupės asmenų;

23 val. 55 min. Biržų rajono policijos komisariatui pranešama, kad Biržuose iš važiuojančio automobilio jaunuolis plika galva pneumatiniu šautuvu šaudo į praeivius;

23 val. 57 min. į įvykio vietą išsiunčiamas Biržų rajono policijos komisariato patrulių ekipažas ir operatyvinės grupės ekipažas;

0 val. 14 min. pradedama įvykio vietos apžiūra ir asmenų paieška;

1 val. 17 min. gaunamas piliečio D. P. pranešimas telefonu, kad išdaužtas buto lango stiklas;

1 val. 25 min. operatyvinė grupė, baigusi asmenų, šaudžiusių į praeivius, paiešką vyksta į įvykio vietą pagal piliečio D. P. pranešimą;

1 val. 36 min. įvykio vietoje atliekami procesiniai veiksmai;

2 val. 28 min. J. Janonio g. iš automobilio garsiai sklinda muzika;

2 val. 29 min. baigiamas darbas įvykio vietoje, kurioje pagal pranešimą buvo šaudoma į praeivius. Nukentėjusių asmenų nerasta;

6 val. 11 min. gaunamas pranešimas telefonu, kad Vilniaus g. rastas negyvas vaikas;

6 val. 14 min. į įvykio vietą išsiunčiamos policijos pajėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius