Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 03 /16:57

Britų teisėsauga: dingo „Snoro“ savininkai V.Antonovas ir R.Baranauskas, kurie turi būti išduoti Lietuvai

Jungtinės Karalystės Karūnos prokuratūra negali atsakyti, kur šiuo metu yra įtariamieji Raimondas Baranauskas ir Vladimiras Antonovas, kuriuos dviejų instancijų šios valstybės teismai yra sutikę perduoti Lietuvai. Tokia informacija pasiekė Lietuvos generalinę prokuratūrą. Prokurorų žiniomis, jie iš Didžiosios Britanijos išvyko nežinoma kryptimi.
Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas
Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Abiejų, preciziškai detaliai vykdytų, teisminių nagrinėjimų metu buvo pripažinta, kad Lietuvos prokurorai pateikė teismams visus reikiamus dokumentus ir išsamiai pagrindė savo prašymą perduoti įtariamuosius Lietuvai.

Bylos teisminio nagrinėjimo Jungtinėje Karalystėje metu vyko ir tebevyksta aktyvus bendradarbiavimas su šios valstybės teisėsauga, įskaitant ir priminimus apie tai, kad Lietuvoje teismas yra nusprendęs, kad šie asmenys turėtų būti suimti, todėl šiandien susidariusi situacija vertinama kaip didelė ir apmaudi Jungtinės Karalystės teisėsaugos nesėkmė.

Jungtinės Karalystės institucijos taip pat informavo, kad ėmėsi visų veiksmų užtikrinant, kad susidariusi situacija būtų išsiaiškinta ir nagrinėjimas teisme būtų baigtas patenkinant Lietuvos prokuratūros prašymą. 

Lietuvoje teismas yra nusprendęs, kad šie asmenys turėtų būti suimti, todėl šiandien susidariusi situacija vertinama kaip didelė ir apmaudi Jungtinės Karalystės teisėsaugos nesėkmė.

Ikiteisminis tyrimas dėl banko „Snoras“ galimo turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo, turto iššvaistymo ir pinigų plovimo buvo pradėtas 2011 m. lapkričio 14 d. Šių asmenų atžvilgiu buvo išduoti ir dabar galiojantys Europos arešto orderiai.

Šių metų gegužės 6 d. Jungtinės Karalystės Aukštasis teismas paliko galioti dar 2014 metų sausio mėnesį Vestminsterio Magistratų teismo priimtą sprendimą, kuriuo buvo pilnai patenkintas Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros prašymas perduoti nusikalstamomis veikomis įtariamus R.Baranauską ir V.Antonovą Lietuvai.

Po šio teismo sprendimo įtariamieji pasinaudojo galimybe atidėti jų perdavimo Lietuvai procedūrą, pateikdami prašymus leisti jiems pateikti teismui dar vieną skundą aukščiausios instancijos teismui.

Įtariamieji, turimomis žiniomis, išvyko iš Jungtinės Karalystės pažeisdami jiems skirtas kardomąsias priemones. 

Tačiau Jungtinės Karalystės teisėsaugai nespėjus priimti sprendimo, ar toks prašymas turėtų būti tenkinamas, ir tinkamai neužtikrinus šių asmenų buvimo vietos kontrolės, įtariamieji, turimomis žiniomis, išvyko iš Jungtinės Karalystės pažeisdami jiems skirtas kardomąsias priemones. Manoma, kad jie persikėlė į Rusiją.

Gavus informaciją apie tai, kad įtariamųjų vieta nežinoma, Generalinėje prokuratūroje, bendradarbiaujant su FNTT ir atsakingais už asmenų paiešką pareigūnais, priimti sprendimai dėl  būtinų procesinių veiksmų ir kitų priemonių šiame ikiteisminiame tyrime.

Įtariami pasisavinę beveik pusę milijardo eurų

BNS primena, kad Lietuvos prokurorai po gegužės 6 dienos teismo sprendimo teigė tikintys, kad V.Antonovas ir R.Baranauskas Lietuvai bus išduoti artimiausiu metu. Juos grąžinus į Lietuvą, būtų tęsiamas 2011 metų pabaigoje pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris vėliau turėtų būti perduotas teismui.

Lietuvos prokurorai yra pateikę Europos arešto orderį dėl V.Antonovo ir R.Baranausko suėmimo, jie įtariami pasisavinę apie 490 mln. eurų „Snoro“ turto. Prokurorai taip pat yra apriboję jų nuosavybės teises į 233 mln. eurų vertės turtą.

Prokurorai tvirtina, kad buvę banko savininkai apskaitos įrašuose buvo sukūrę netikrų sąskaitų ir kitų dokumentų, o 2011 metų liepą V.Antonovas pasirūpino, kad centriniam bankui būtų pateikta tikrovės neatitinkanti informacija.

2011 metų lapkritį – tuo pat metu, kai buvo uždarytas bankas – iš Lietuvos pabėgęs buvęs „Snoro“ valdybos pirmininkas R.Baranauskas ir vienas jo akcininkų V. Antonovas iki šiol gyveno Jungtinėje Karalystėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius