Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Bus teisiamas nelegalų gabenimo per Lietuvą organizavimu įtariamas Rusijos pilietis

Panevėžio apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas ir į teismą nagrinėti perduota baudžiamoji byla, kurioje 31 metų Rusijos Federacijos pilietis U. T. kaltinamas organizavęs neteisėtą žmonių gabenimą per Lietuvos Respublikos valstybinę sieną. Įtariama, kad jis galimai organizavo nelegalią 8-ių Vietnamo Respublikos piliečių kelionę iš Baltarusijos per Lietuvą į Vakarų Europą.
Pasienio pareigūnas
Asociatyvinė iliustracija: sienos pažeidėjus ir jų vedlį sulaikė VSAT pareigūnai. / VSAT archyvo nuotr.

Ankstų 2014 metų sausio rytą Ignalinos rajone patruliuojantys Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės pareigūnai pastebėjo sniege išmintą takelį, vedantį iš Baltarusijos į Lietuvos teritoriją. Pasitelkę tarnybinius šunis, pasieniečiai už puskilometrio nuo valstybinės sienos miške surado besislepiančius sienos pažeidėjus.

Paaiškėjo, kad tai aštuoni 22-37 metų Vietnamo Socialistinės Respublikos piliečiai bei 46 metų čečėnų tautybės Rusijos Federacijos pilietis R. A., gyvenantis Lenkijoje.

Pastarasis pareigūnams prisipažino, kad į nelegalų užsieniečių gabenimą per Lietuvą įsitraukęs, nes norėjęs užsidirbti pinigų. Jo pažįstamas tautietis U. T. , taip pat gyvenantis Lenkijoje, pasiūlęs pervesti grupę nelegalių migrantų per Baltarusijos-Lietuvos sieną, už kiekvieną asmenį pažadėjęs sumokėti po 1 tūkst. JAV dolerių. Vėliau ši užsieniečių grupė turėjo būti slapta išvežta į Lenkiją.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko VSAT Ignalinos rinktinės pareigūnai, o jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Robertas Diksa.

Pasak prokuroro R.Diksos, atliekant tyrimą dėl neteisėto žmonių gabenimo per Lietuvos valstybinę sieną, iš pradžių niekaip nepavyko rasti ir apklausti šio nusikaltimo organizavimu įtariamo U. T.

2015 metų šis asmuo Vokietijoje jau buvo nuteistas 4 metų laisvės atėmimo bausme dėl nelegalaus užsieniečių įvežimo į šalį.

Todėl ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu 2014 metų rugsėjį buvo išskirtas į atskirą, paskelbta įtariamojo paieška, išduotas Europos arešto orderis, rašoma Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus (Panevėžyje) vyriausiosios specialistės Rasos Stundžienės trečiadienį paviešintame pranešime.

„Bendradarbiaujant su Lenkijos ir Vokietijos teisėsaugos pareigūnais buvo gauta informacijos, kad U. T. 2015 metų liepą Vokietijoje buvo nuteistas 4 metų laisvės atėmimo bausme dėl versliško – 11 epizodų – nelegalaus užsieniečių įvežimo į šalį“, – sakė prokuroras R.Diksa. Vėliau pagal Europos arešto orderį U. T. perduotas Lietuvai ir ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu buvo tęsiamas. Šią savaitę, prokurorui surašius kaltinamąjį aktą, byla perduota nagrinėti į Panevėžio apygardos teismą.

Tuo tarpu antrasis šios bylos įtariamasis R. A. 2015 metų sausio 12-ąją Panevėžio apygardos teismo nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl neteisėto užsieniečių gabenimo per Lietuvos valstybinę sieną organizuotoje grupėje ir nuteistas 1 metų 2 mėn. laisvės atėmimo bausme.

Baudžiamasis kodeksas už nelegalų gabenimo per Lietuvos valstybinę sieną organizavimą numato laisvės atėmimą nuo 4 iki 10 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius