Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Butą pardavinėjęs aferistas sujaukė gyvenimą visam daugiabučiui

15min.lt tęsia garsaus sukčiaus Alfredo Grigučio kronikas: panašiai, kaip ir automobiliais, šis veikėjas „prekiaudavo“ butais jų net neturėdamas!
Nukentėjusieji ir liudytojai Grigučio byloje
Nukentėjusieji ir liudytojai Grigučio byloje / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Kaip žinoma, Vilniaus 1-ajame apylinkės teisme narpliojama baudžiamoji byla, kurioje įvairiomis aferomis yra kaltinamas hipnotizuojantis aferistas 49 metų A.Grigutis.

15min.lt jau pristatė šį veikėją ir išsamiai pasakojo apie bylos epizodus, susijusių su A.Grigučio automobilių „prekyba“, tarp jų ir visureigio BMW X3 pardavimu policininkui iš Elektrėnų.

Gyventojams – vieni vargai

Dėl A.Grigučio darbelių į teismą teko atvykti ir liudyti net 16-kai gyventojų iš sostinės Kalvarijų gatvėje 170-uoju numeriu pažymėjo daugiabučio.

„Įdomu, jei čia būtų dangoraižis...“, – apie tai, kiek liudytojų tektų kviesti į teismą, balsu pasvarstė teisėjas Petras Karvelis.

„Reikėjo bent konkretų butą pardavinėt!“ – replikavo vienas iš posėdžio dalyvių.

Visi teisme liudiję vilniečiai kartojo tą patį: buto jie niekada nepardavinėjo, jokio A.Grigučio nepažįsta.

Liudininkams dėl niekniekio teko atvykti ne tik į teismą: ikiteisminio tyrimo metu kiekvienas jų buvo iškviestas ir davė parodymus policijoje.

62 metų vilnietis Janas vylėsi, kad daugiau nei į komisariatą, nei į teismą jam važinėti nereikės. Kalvarijų gatvėje jis net negyvena, tačiau vyksta į apklausas pavaduodamas savo 93 metų tėvą Ivaną.Už butą, kurio net nematė, vilnietė sumokėjoi aferistui iš viso 118 000 litų.

Nepasitenkinimą tokiais iškvietimais teisme reiškė ir 80-metis vilnietis Vilius. 71 metų Genovaitė teisėjui taip pat guodėsi, kad jos amžiuje ir su jos sveikata tampytis po teismus – didžiulis iššūkis: „Ar daugiau nebebūsiu kviečiama? Aš antros grupės invalidė, man labai sunku keliauti...“

„Ačiū, šioje byloje jūsų daugiau nekviesime“, – dažną liudytoją panašia fraze išlydėjo teisėjas.

Vaidmuo: kelių džentelmenas

Kokiu būdu A.Grigutis visus šiuos žmones įvėlė į savo aferas? Apie tai teisme pasakojo nukentėjusieji.

„Mes su dukra 2008 metų pavasarį važiavom į Centrinę universalinę parduotuvę. Pakeliui užgesinom mūsų mašiną, kadangi ten, kur akumuliatorius, buvo pilna vandens“, – teisme istorijos pradžią pasakojo 51 metų vilnietė Jadvyga.

Netikėtai prie moterų, bandančių kažką įžiūrėti po atidarytu variklio dangčiu, sustojo prabangus A.Grigučio vairuojamas automobilis. Vyriškis ne tik padėjo damoms susitvarkyti – vėliau netgi rekomendavo puikų meistrą, pašalinusį gedimą.

„Dabar būsite man skolinga kavos!“ – Jadvygai pareiškė geradaris A.Grigutis.

„Kadangi žmogus padėjo, buvo nepatogu atsisakyti, todėl sutikome“, – teisme sakė vilnietė.

Prie kavos puodelio A.Grigutis nutarė „rimčiau“ prisistatyti – padavė Vilniaus ekspertų tyrimo biuro direktoriaus vizitinę.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./alfredas grigutis, grigučio byla
Alfredas Grigutis

Jadvygai pasiteiravus, kuo tas biuras užsiima, A.Grigutis paaiškino, kad viskuo.

Vyriškis savo naujai pažįstamai vis paskambindavo. Moteris sykį prasitarė tvarkanti teisinius reikalus – A.Grigutis kaip mat rekomendavo gerą advokatą.

Panaudojo gudrybę su vekseliu

Įgavęs moters pasitikėjimą, vieną dieną A.Grigutis pažėrė viliojamą pasiūlymą: Kalvarijų gatvėje 170 parduodamas butas. Labai nebrangiai – vos už 130 000 litų. Mokėti esą galima netgi dalimis.

A.Grigutis nepamiršo pridurti, kad apsispręsti reikia greitai, nes būstą parduoda bankas, kuris ilgai nelauks.

„Jis pasakojo, kad tame bute parketas, kad padarytas remontas, nes žmogus ruošėsi ten gyventi, bet mirė. Sakė, kad labai gražus butas, kad antrame aukšte ir langai pakeisti“, – apie A.Grigučio viliones pasakojo nukentėjusioji.

Jai aferistas aiškino, kad kaina tokia gera, nes bankininkai parduoda už tokią sumą, kiek tas buvęs šeimininkas liko skolingas bankui.

Apžiūrėti buto esą negalima todėl, kad kol kas jis užplombuotas.

Moteris iškart sumokėjo aferistui 24 tūkst. litų. Ši suma turėjo tapti savotišku avansu. Dar 6000 litų A.Grigutis paprašė paskolinti jam asmeniškai. Šiuos pinigus žadėjo netrukus grąžinti arba įskaičiuoti į bendrą mokėjimą už būstą.

Gavęs dar vieną pirkėjos įnašą, A.Grigutis išrašė Jadvygai net 85 000 litų vekselį, nors pinigų tuo metu buvo sumokėta kur kas mažiau. „Aš prisiėmiau tokią atsakomybę, bet manau, kad jūs manęs neapgausit“, – savo aukai miglą į akis pūtė užtikrintai veikęs aferistas.Anot pardavėjo, prisistačiusio saugumiečiu, butas buvo konfiskuotas, todėl ir toks pigus – kainuoja vos 93 000 litų.

Pasiskolintus 6000 litų A.Grigutis vilnietei grąžino, tačiau už butą, kurio net nematė, Jadvyga buvo sumokėjusi aferistui iš viso 118 000 litų.

„Aš iš tikrųjų patikli...“

Pradėjusi įtarti, kad buto pirkimas stringa, Jadvyga ėmėsi savarankiško tyrimo. Nuvykusi prie Kalvarijų gatvės daugiabučio, pažymėto 170-uoju numeriu, moteris pamatė: visos laiptinės užrakintos.

Pirkėja nenuleido rankų ir į visas jas pateko, tačiau niekur nerado užplombuotų durų.

Netrukus Jadvyga nuvyko A.Grigučio vizitinėje kortelėje nurodytu adresu. Tačiau Kalvarijų gatvėje 4 jokio ekspertų biuro ji nerado, tik aptriušusį pastatą.

„Aš iš tikrųjų patikli. Ir ne kartą žmonės man yra padėję! Pavyzdžiui, kai užsienyje pamečiau pasą, mane pavežė iki sienos“, – teisme atviravo nukentėjusioji.

Buto plano kopija – įrodymas?

Dar vieną butą A.Grigutis „pardavė“ sostinės prestižiniame Antakalnio rajone, Šilo gatvėje gatvėje.

Anot pardavėjo, prisistačiusio saugumiečiu, butas buvo konfiskuotas, todėl ir toks pigus – kainuoja vos 93 000 litų.

Dviejų kambarių butu susiviliojo vilnietė Liudmila, su A.Grigučiu bendravusi visai kitokiu reikalu: „geradaris“ žadėjo jai pagalbą gelbėjant dukrą, prisivirusią košės su teisėsauga.

Būstą A.Grigutis Liudmilai pasiūlė lyg tarp kitko. Moteris susiviliojo. A.Grigutis iškart susižėrė 25 000 litų, likusią sumos dalį sutarta perduoti vėliau.

Liudmila su Alfredu bendraudavo dažnai, kone kiekvieną dieną. Norėdamas labiau įtikinti, kad butas apčiuopiamas, A.Grigutis netgi parodė pirkėjai kažkokio būsto plano kopiją.

Gavęs pinigus aferistas tikindavo jau tvarkantis būsto nuosavybės dokumentus Liudmilos vardu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius