Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs ištikimiausias Kedžio sekėjas Marius Kuprevičius: prisipažinau dėl grasinimų Žiobienei bijodamas, kad mane nužudys kaip Drąsių

Teisme dėl baisios žinutės feisbuke surengta vilniečio Mariaus Kuprevičiaus ir vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės akistata. Ir grasinimų sulaukusi nukentėjusioji, ir per įvykius Garliavoje išgarsėjęs kaltinamasis teismą tikino bijoję būti nužudyti.
M.Kuprevičių atvesdino policija, popietę į posėdį atvyko ir E.Žiobienė (antrojoje eilėje).
M.Kuprevičių atvesdino policija, popietę į posėdį atvyko ir E.Žiobienė (antrojoje eilėje). / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Ketvirtadienį nuo ryto iki vakaro buvo nagrinėjama Mariaus Kuprevičiaus baudžiamoji byla dėl grasinimo socialiniame tinkle „Facebook“ vaiko teisių apsaugos kontrolierei Editai Žiobienei.

Į rytinį posėdį Vilniaus miesto 3-iame apylinkės teisme neatvykus nei kaltinamajam, nei nukentėjusiajai, procesas vyko konstruktyviai. Tuo tarpu popietę susirinkus beveik visiems kviestiems asmenims prasidėjo tikras nervų karas.

Į teismą policijos pareigūno atvesdintas M.Kuprevičius nuo pat pradžių neslėpė nepasitenkinimo, kad šiandien jam nebuvo leista slaugyti bjaurią virusinę ligą pasigavusios mažametės dukters.

„Norėjau atsinešti čia, kad apvemtų prokurorę“, – dar prieš posėdį tėškė 30 metų M.Kuprevičius.

Posėdžio pradžioje kaltinamasis pareiškė: „Man nereikalingas advokatas! Aš ginsiuos pats.“

Ankstesniame posėdyje teismas buvo nutaręs skirti M.Kuprevičiui valstybės samdomą gynėją, nes kaltinamasis sakė neturįs pinigų privačiam advokatui.

Be to, M.Kuprevičius anksčiau aiškino, kad nenori matyti šioje byloje jokio kito teisininko, išskyrus byloje dėl Berneen sumušimo išgarsėjusio Nerijaus Ulčino. Tačiau šis advokatas yra nuteistas ir netekęs licencijos.

„Ačiū, advokate, jūs esate laisvas“, – pasakė teisėja, tad valdiškam teisininkui, kuris buvo pasirengęs ginti M.Kuprevičių, beliko susirinkti daiktus ir išeiti.

„Supratau, kad būsiu nužudyta ar panašiai...“

Kaip žinoma, teisėsaugos nemalonę M.Kuprevičius užsitraukė dėl to, kad socialiniame tinklalapyje „Facebook“ pernai rugpjūčio 26 dieną pasirodė grasinanti žinutė: „Atvirai pareiškiu – jeigu padėsi vaiką grąžinti Stankūnaitei, tai prapulsi... nežinau, ką prieš tave turi VSD, o gal tik naudojasi tavo sužeista psichika, bet tu esi baisiau už Čikatilą, kuris sąmoningai žudė žmones, už Lietuvos vaikų ašaras aš tave asmeniškai bausiu“.

BFL/Karolio Kavolėlio nuotr./E.Žiobienės teigimu, ji neieakojo jokio politinio užnugario ir savo veikloje labai aiakiai atskyrė teisę nuo politikos.
Edita Žiobienė

Pirmiausia bylą nagrinėjanti teisėja Alberta Baltušytė nutarė apklausti nukentėjusiąją.

E.Žiobienė minėjo kaltinamąjį įsidėmėjusi per įvykius Garliavoje, kai antstoliui buvo neleista įteikti teismo dokumentų dėl mergaitės grąžinimo jos motinai Laimutei Stankūnaitei: „Kuprevičius buvo pats aktyviausias, įsiminiau šį žmogų.“

Anot vaiko teisių apsaugos kontrolierės, tų pačių metų rugpjūčio 24 dieną į jos puslapį feisbuke iš Mariaus Kuprevičiaus vardo profilio atskriejo žinutė: „Žinau, kad buvote gerbiama dėstytoja, o tapote nekenčiama kontroliere. Kam jums tokios pareigos?“

Pasak E.Žiobienės, ji pakvietė interesantą užsukti į kontrolierės įstaigą ir pasikalbėti akis į akį.
Tačiau po dviejų dienų atskriejo kitas pranešimas, dėl kurio E.Žiobienė kreipėsi į policiją.

Moteris teisme pasakojo supratusi tris svarbiausius žinutės akcentus: „Kad aš prapulsiu. Kad esu lyginama su žmogumi, kuris žudė kitus žmones. Ir kad būsiu baudžiama – supratau, kad tai galėtų būti fizinis susidorojimas.

Teisėja pasitikslino, kaip nukentėjusioji suprato žodį „prapulsi“.

„Labai aiškiai – fiziškai. Supratau, kad prapulsiu, pradingsiu, būsiu nužudyta ar panašiai“, – dėstė E.Žiobienė.

Kaip ji jautėsi, gavusi tokią žinutę?

Aš supratau, kad tai yra labai aiškus reikalavimas – kad mergaitė nebūtų grąžinta motinai. Dar daugiau – tai buvo kaip paskatinimas daryti viską, kad ji nebūtų perduota, nes kitaip aš prapulsiu.

„Pradžioje buvo labai nejauku. Manau, niekam nebūtų jauku“, – sakė kontrolierė ir priminė, kad 2009 metų rudenį jos vadovaujamos įstaigos būstinėje nugriaudėjo sprogimas, o tuometinei kontrolierei Rimantei Šalaševičiūtei buvo skirta apsauga.

E.Žiobienė pridūrė: „Aš supratau, kad tai yra labai aiškus reikalavimas – kad mergaitė nebūtų grąžinta motinai. Dar daugiau – tai buvo kaip paskatinimas daryti viską, kad ji nebūtų perduota, nes kitaip aš prapulsiu...“

Priekaištavo, kad darbo metu naudoja „Facebook“

Gavęs teisę užduoti nukentėjusiajai klausimus, M.Kuprevičius prisiminė garsiąją spaudos konferenciją, kurios metu E.Žiobienė pranešė apie atsistatydinimą, tačiau ne dėl „violetinės minios“ spaudimo. „Kai tada pareiškėte, kad yra pradėta baudžiamoji byla, jūs sakėte, kad neišsigandote. Tai kada melavote? Ar tada, kai sakėte, kad neišsigandote, ar dabar, kai sakėte, kad išsigandote.“

„Tada pasakiau, kad tai nebuvo pagrindas man atsistatydinti“, – atsakė kontrolierė.

Kaltinamasis oponentei turėjo dar vieną dūrį: „Ar dažnai, kai tokia sunki padėti vaiko teisių srityje, darbo metu sėdite socialiniame tinklalapyje „Facebook“?

„Aš nesėdžiu“, – kontrolierė paaiškino tądien laukusi svarbaus elektroninio laiško, o į feisbuką įėjusi tik tada, kai pašte atsirado pranešimas apie jai paliktą grėsmingąją žinutę.
  
M.Kuprevičius kartojo nepripažįstantis kaltinimo. „Kaltinimai buvo išlaužti ir piršto, siekiant  sutrukdyti man nušalinti nekompetentingą vaiko teisių kontrolierę“, – sakė jis.

Vyras plėtojo teoriją, kad feisbuke siųsta žinutė ir dėl jos kilęs skandalas buvo naudinga pačiai vaiko teisių kontrolierei: „Šia žinute buvo sustabdytas visas mano judėjimas, siekiant ją nušalinti. Parašiusio žinutes reikia ieškoti prokurorės arba Žiobienės aplinkoje!“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marius Kuprevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marius Kuprevičius

Anot M.Kuprevičiaus, pareigūnės nekompetenciją jis įžvelgė nuo pat jos paskyrimo į šį postą, įvertinti gabumus jam užteko E.Žiobienės viešų pasisakymų.

Pats M.Kuprevičius, jo teigimu, jau daug metų dirba su vaikais ir žino, kaip saugomos jų teisės ir ko iš tiesų reikia.

„Manau, kad esu labai puikus vaikų teisių specialistas, galbūt geresnis ir už Žiobienę!“, – pareiškė M.Kuprevičius.

„Na, bet kuklumu nepasižymite“, – nesusilaikė nereplikavusi teisėja.

„Na, nepasižymiu“, – bene vienintelį sykį per visą pusdienį teisėjai pritarė M.Kuprevičius.

Kaltės pripažinimas – gynyba?

Teisėja nutarė priminti kaltinamajam 2010 m. rugpjūčio 30 d. ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus, kuriuose M.Kuprevičius visiškai pripažino kaltę.

Prisipažinime rašoma, kad savo profiliu feisbuke jis naudojosi apie pusmetį. Pažymima, kad jis nuolat aktyviai reiškia savo nuomonę vaiko teisių gynimo klausimais, organizuoja piketus, įvairias akcijas tam, kad būtų atstatydinta E.Žiobienė kaip nekompetentinga vaiko teisių specialistė.

Ypač M.Kuprevičius buvo nusivylęs dėl pareigūnės minties apie tai, jog geriausia globėja niekada nebus vaikui svarbesnė už blogiausią tikrą mamą.

Galų gale, M.Kuprevičius prisipažino siuntęs minėto turinio žinutę E.Žiobienei, parašu patvirtino visą nusikalstamos veikos padarymo scenarijų.

„Tendencingai melavau. Pagal situaciją. Tai buvo mano gynybinė pozicija“, – ketvirtadienį teisme pareiškė kaltinamasis.

Teisėja aiškinosi: jei M.Kuprevičius ryžosi prisiimti svetimą autorystę, kaip jis suprato tos žinutės turinį? „Turėjau omeny, kad ji prapuls kaip pareigūnė, praras pasitikėjimą žmonių akyse.“

O kaip suprasti frazę, dėl kurios autorystės jis taip pat buvo prisipažinęs, jog „aš tave asmeniškai bausiu“?

„Pareigūnui didžiausia bausmė yra viešumas ir jo darbo broko parodymas. Piketai ir akcijos bus organizuojamos dar aktyviau, aš jiems vadovausiu. Sieksiu, kad būtų atstatydinta nekompetentinga vaiko teisių apsaugos kontrolierė“, – taip, lyg vis dėlto pats būtų rašęs tą žinutę, teismui aiškino kaltinamasis.

„Rastų mane pasikorusį...“

M.Kuprevičiui į atmintį įsirėžė jo sulaikymas. Būtent dėl jo aplinkybių vyras teigia nutaręs verčiau prisipažinti dėl žinutės.

„Pusę šešių ryto į namus įsiveržė trys augaloti pareigūnai. Namuose buvo pusantrų metukų vaikas. Atsisveikinau su žmona ir galvojau, kad paskutinį kartą matau ją ir dukrytę.

Paėmė kompiuterį ir mane išsivežė“, – posėdžio metu prisiminimais dalijosi M.Kuprevičius.

Tada aš melavau, nes bijojau dėl savo gyvybės. Rastų mane pasikorusį arba nusižudžiusį. Todėl aš apkalbėjau save.

Jis kalbėjo toliau: „Tada aš melavau, nes bijojau dėl savo gyvybės. Jei čia būtų dėl žinutės, galėjo padaryti viską paprasčiau. Buvo baisu, kad nebūtų fiziškai susidorota, kaip su Drąsiumi Kedžiu. Rastų mane pasikorusį arba nusižudžiusį. Todėl aš ir apkalbėjau save.“ 

„Facebook“ – be apsaugos?

Prokurorė kaltinamojo klausė, ar kažkada jis galėjo būti prisijungęs prie „Facebook“ tinklalapio iš savo giminaitės Dainos M. kompiuterio Biržų rajone.

„Turbūt esu prisijungęs“, – neslėpė vyras, tačiau nieko nesukonkretino.

Prokurorė kamantinėjo smulkiau: „Ar esate užsiregistravęs feisbuke?“

„Taip. Bruce Lee mano vardas!

„Kaip?“ – perklausė solidaus amžiaus teisėja.

„Bruce Lee. Legendinio kovotojo vardu“, – atsakė M.Kuprevičius.

Jis aiškino, kad marių kuprevičių feisbuke yra 12 ar 14. Todėl jis kuria kitokius profilius, pavyzdžiui, dar vienas yra Tony Montana.

Tiesa, M.Kuprevičius prisipažino, jog maždaug prieš trejus metus buvo užsiregistravęs ir tikruoju vardu bei pavarde. „Mariaus Kuprevičiaus sukūriau ir iškart nesinaudojau, nes pamiršau prisijungimus“, – tikino kaltinamasis.

Prokurorė vėl klausė jo nuomonės: ar galėjo kažkas kitas prisijungti ir rašyti žinutes jo vardu?

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Prokurorė Vita Gedvilienė
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Prokurorė Vita Gedvilienė

„Nežinau, gal kompiuterių specialistai pasakys“, – svarstė jis.

„Ar pasakėt kam nors slaptažodžius?“ – konkretumo siekė prokuratūros atstovė.

M.Kuprevičius aiškino, jog tai nebūtina, siekiant užvaldyti svetimą feisbuko profilį. „Aš galiu rasti žmogų, kuris per dvi valandas atidarys jūsų profilį ir rašinės iš ten, ką norės!“ – prokurorei pareiškė M.Kuprevičius.

„Žmonės kūnais dengė vaiką, o kontrolierė ragino skirstytis“

Kaltinamasis aiškino, jog nebūtų rašęs tokio turinio žinutės E.Žiobienei, nes puikiai išmano, kad vaiko teisių kontrolierė neturi galimybės daryti įtakos teismų sprendimams.

15min.lt skaitytojo nuotr./Įvykiai prie Kedžių ir Venckų namų
15min.lt skaitytojo nuotr./Įvykiai prie Kedžių ir Venckų namų

Jei žinojo, kad kontrolierė neįtakinga, kodėl M.Kuprevičius jie ją nušalinti iš pareigų.

„Nes ji kišosi ne į savo reikalus. Ji darė spaudimą visai visuomenei, kad jūs elgiatės neteisingai. Tie žmonės savo kūnais dengė vaiką, kad neatiduotų, o kontrolierė ragino skirstytis ir jį atiduoti. Nors, kaip vaiko teisių kontrolierė, galėjo apginti tą mergaitę“, – priekaištus Garliavoje susirinkusiems mergaitės gynėjams prisiminė M.Kuprevičius.

Apklausė kompiuterio šeimininkę

Bylos duomenimis, žinutė E.Žiobienei rašyta iš vieno kaimo Biržų rajone, kur gyvena kaltinamojo artimieji.

Visi jie – dvi merginos ir keturi nepilnamečiai, į posėdį sostinėje iš Biržų rajono taip pat buvo atvesdinti su policija.

Pareigūnams pradėjus tyrimą, pirmąja įtariamąja buvo tapusi Daina M.

Bylos duomenimis, žinutė E.Žiobienei rašyta iš vieno kaimo Biržų rajone.

Su vaiku į teismą atvykusi jauna moteris negalėjo pasakyti nieko konkretaus, todėl teisėja pagarsino ikiteisminio tyrimo metu jos duotus parodymus. Jų esmė – ji feisbuku net nesinaudoja, tačiau prie jos kompiuterio bent keletą sykių užpraėjusią vasarą buvo prisėdęs M.Kuprevičius, kurio niekas nekontroliavo.

„Tai parašėte jūs žinutę Editai Žiobienei?“ – netikėtu klausimu išmušti iš vėžių liudininkę pabandė teisėja.

„Aš?! Ne, nerašiau!“, – kategoriška buvo Daina.

Teisėja toliau citavo ankstesnį jos liudijimą, kuriame nurodoma, kad baisiąją žinutę galėjo parašyti Marius Kuprevičius, o kiti jos kompiuteriu besinaudoję žmonės – vargu, mat niekas kitas nėra tokių pažiūrų, kaip garsusis Garliavos įvykių aktyvistas.

Trumpam užvaldė teismo salę

M.Kuprevičius liudytojos klausė, ar ją išgąsdino Biržų rajone pareigūnų surengtas šturmas. „Tikrai labai išsigandau. Ir verkiau, ir drebėjau“, – prisiminė Daina M.

Toks prisipažinimas sukėlė teisėjai minčių replikuoti, jog po tos nemalonios patirties jauna moteris tikriausiai nebeleidžia visiems iš eilės naudotis jos vardu registruotu kompiuteriu.

Liudytoja patvirtino, kad tikrai taip, o M.Kuprevičius suprato, kad teisėjos replika buvo konkrečiai apie jį. Būtent tada kaltinamasis posėdyje ir sukėlė audrą, po kurios iš salės išsilakstė ir teisėja, ir procesą stebėję studentai. M.Kuprevičiaus priekaištus teisėja priėmė kaip oficialų reikalavimą nusišalinti ir išėjo rašyti nutarties, o kaltinamasis tuo metu spontaniškai paskaitė studentams paskaitą apie Lietuvos teisinės sistemos ydas. Pamokslo pagrindiniu akcentu tapo tokia M.Kuprevičiaus mintis: baigsite Romerį – dirbsite žuvies fabrike!

VIDEO: 15min.lt - Mariaus Kuprevičiaus improvizuota paskaita teisme
Nervingos apklausos

Teisėja nuo bylos nenusišalino. Specialioje salėje buvo apklausti keturi nepilnamečiai liudytojai.
Jų apklausos vyko dar nervingiau, nes M.Kuprevičius buvo įsiaudrinęs dėl konflikto su teisėja.

Ir posėdžio šeimininkė, ir bylą kuruojanti prokurorė ne sykį ramino kaltinamąjį, tačiau nesėkmingai.

Nepadėjo net teisėjos įspėjimas, kad jis gali būti nubaustas už nepagarbą teismui arba pašalintas iš liudytojų apklausos.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Marius Kuprevičius
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Marius Kuprevičius

„Tai aš iš viso galiu išeiti!“, – nenusileido M.Kuprevičius.

Teisėja neminėjo vaikų vardų, nes esą saugojo juos nuo žiniasklaidos. Teisėja pakvietė kaltinamąjį prieiti ir parodė pirštu į liudytojų sąrašą, kuris vaikas šiuo metu yra atskirame liudytojų kambarėlyje ir rodomas posėdžių salėje per ekraną. „Man sunku uždavinėti liudytojui klausimus, kai jų neskiriu. Tie vaikai vienodi“, – piktinosi M.Kuprevičius.

Vieno mažamečio jis netikėtai paklausė: „Ar tau nepanašus visas šitas procesas į cirką?“

„Negaliu vaiko to klausti“, – sakė teisėja, turinti pakartoti klausimą į mikrofoną.

„Aš čia jums tą klausimą adresuoju!“ – pareiškė kaltinamasis.

Teisėja jam paaiškino: „Jūs man klausimų uždavinėti negalit.“

„Jūs jau parašėt nuosprendį akivaizdžiai, kam tas šou“, – toliau piktinosi M.Kuprevičius.

Teismas nutarė ketvirtadienį dėl vėlyvo meto ir laiko stokos nebeapklausti į posėdį atvykusio vieno specialisto, jis paprašytas atvažiuoti dar sykį. Teismo procesas atidėtas iki gruodžio 12 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius