Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs sostinės mero pavaduotojas E. Lementauskas neišvengė atsakomybės už korupciją

Antradienį Vilniaus apygardos teismas atmetė Evaldo Lementausko apeliacinį skundą ir paskelbė, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas pagrįstai pripažino jį kaltu dėl pasiūlymo ir pažado duoti kyšį kitam Vilniaus miesto tarybos nariui už politinį palaikymą tuometinio Vilniaus mero interpeliacijos metu ir priimant kitus sprendimus, praneša Vilniaus apygardos teismas.
Evaldas Lementauskas
Evaldas Lementauskas / 15min.lt nuotr.

Teismo nuomone, apylinkės teismas ištyrė visas bylai reikšmingas aplinkybes, nepažeisdamas įstatymų išdėstė nuosprendyje įrodymų vertinimą ir pagrįstai priėmė apkaltinamąjį nuosprendį dėl E. Lementausko veikų. Anot teismo, nuteistojo kaltė visiškai įrodyta.

Buvęs politikas įrodinėjo, kad jo atžvilgiu buvo neteisėtai taikomos operatyvinės priemonės, tačiau apygardos teismas mano, jog procesinių prievartos priemonių panaudojimas nuteistojo atžvilgiu buvo sankcionuotas pagal galiojusius įstatymus ir buvo teisėtas.

Apylinkės teismo 2007 ir 2008 m. nutartimis tam tikriems asmenims, įskaitant miesto tarybos narį, buvo leista užmegzti ryšius su E. Lementausku, slapta daryti pokalbių įrašus, leisti minėtam tarybos nariui imituoti nusikaltimą, t.y. savo ar kitų naudai tiesiogiai ar netiesiogiai priimti kyšį iš paties E. Lementausko ar tarpininkų už veikimą E. Lementausko interesais. Dalis tyrimo vyko per tuometinio Vilniaus mero interpeliacijos procesą 2008 m. pavasarį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./V.Mazuronio rinkimų štabe
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./V.Mazuronio rinkimų štabe

Teismo vertinimu, E. Lementauskas nebuvo provokuojamas ar kurstomas padaryti nusikaltimą. Nuteistasis visų susitikimų su minėtu tarybos nariu metu laikėsi ypatingos konspiracijos. T.y. jis buvo atsargus ir siekė sumažinti riziką išsiaiškinti nusikaltimą.

Taip pat apeliacine tvarka bylą nagrinėjęs apygardos teismas pašalino iš nuosprendžio aprašomosios dalies tam tikras nekaltumo prezumpciją pažeidžiančias formuluotes.

Primename, kad Vilniaus m. apylinkės teismas 2014 m. vasario 21 d. E. Lementauską pripažino kaltu dėl pasiūlymo ir pažado duoti kyšį 2007 ir 2008 metais ir paskyrė jam subendrintą 3 metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 2 metams.

Vyras bausmės vykdymo atidėjimo metu negalės išvykti iš gyvenamosios vietos be prižiūrinčios institucijos leidimo. E. Lementauskas, dirbdamas Vilniaus miesto tarybos nariu ir Vilniaus mero pavaduotoju, kitam politikui už politinę paramą pasiūlė kyšį, dalį jo perdavė. E. Lementauskas savo kaltės nepripažino. Buvęs politikas jau skundė apkaltinamąjį nuosprendį, jis buvo pakeistas, tačiau 2015 m. balandžio 16 d. kasacinis teismas Vilniaus apygardos teismo apeliacine tvarka priimtą nutartį panaikino ir grąžino bylą nagrinėti iš naujo.

Apeliaciniu skundu E. Lementauskas prašė jį išteisinti.

Ši Vilniaus apygardos teismo nutartis dar gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius