-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Buvusį Viešvilės globos namų vadovą A.Liaudaitį siūloma nubausti lygtine bausme

Buvusį Viešvilės vaikų globos namų vadovą Algimantą Liaudaitį prokuratūra siūlo pripažinti dėl auklėtinių seksualinio išnaudojimo ir nubausti trejų metų ir dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausme.  Jos vykdymą prašoma atidėti dvejiems metams.
Pedofilija Viešvilės vaikų namuose: pagrindinis įtariamasis – direktorius Algimantas Liaudaitis
Pedofilija Viešvilės vaikų namuose: pagrindinis įtariamasis – direktorius Algimantas Liaudaitis / Viesvilesvaikai.lt nuotr.

Prokuroras taip pat mano, kad turi būti patenkinti apie 60 tūkst. eurų siekiantys šešių nukentėjusių jaunuolių ieškiniai.

Byla apie pusantrų metų nagrinėta uždaruose teismo posėdžiuose, apklausti liudytojai, nukentėjusieji, kaltinamajam atlikta psichiatrinė ekspertizė. Ji parodė, kad A.Liaudaitis gali atsakyti už savo veiksmus.

Pirmadienį vykusiame posėdyje pasisakė prokuroras, advokatė ir pats kaltinamasis.

„Bausmė turi būti skirta tokios rūšies, kuri pasiektų savo tikslus – auklėtų, atgrasytų nuo tolimesnių nusikaltimų. Bausmė negali būti paskirta formali“, – BNS sakė prokuroras Artūras Bartusevičius. Jis mano, kad A.Liaudaičio kaltė šioje byloje yra įrodyta.

Jurbarko rajono apylinkės teismas nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje anksčiau neteistam A.Liaudaičiui pateikti kaltinimai dėl jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimo, seksualinio priekabiavimo, vaiko įtraukimo girtauti bei disponavimo pornografinio turinio dalykais. Nukentėjusiems buvo skirta specialistų pagalba bei valstybės advokatai.

Tuo metu A.Liaudaitis save laiko sąmokslo auka, esą sąmokslą įvykdė globos namų darbuotojai ir auklėtiniai. Jis sako, kad kaltinimai jam yra išgalvoti. Pirminiuose parodymuose vyras savo kaltę pripažino.

Nuosprendis bus skelbiamas balandžio 27 dieną.

Byla teismą pasiekė dar 2015 birželį, tačiau jos ilgai nepavyko išnagrinėti – teismo posėdžiai vyksta su didelėmis pertraukomis.

Kaltinamajam buvo skirtos dvi psichiatrinės ekspertizės – ambulatorinė ir stacionari, abi yra atliktos. Ekspertai nustatė, kad vyras gali stoti prieš teismą ir atsakyti už savo veiksmus.

2015 metų birželį prokuratūra teismui perdavė bylą, siūlydama ją baigti baudžiamuoju įsakymu, tačiau bylą gavusi teisėja nusprendė surengti bylos nagrinėjimą.

A.Liaudaičiui pripažinus kaltę, Kauno prokurorė pasiūlė jį nubausti paprastesne, baudžiamojo įsakymo tvarka. Kaltę pripažinusiam vyrui buvo siūloma 5650 eurų piniginė bauda ir neatlygintini darbai globos įstaigose.

59 metų A.Liaudaitis kurį laiką buvo nušalintas nuo pareigų, jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, paimti dokumentai. Vėliau jis atleistas. 2015 metų balandžio viduryje tuometinė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė Viešvilės vaikų globos namų laikinajai direktorei Jūratei Bastienei skyrė pastabą, nes ji neinformavo ministerijos apie galimą nepilnamečio asmens tvirkinimą globos namuose ir neužtikrino, kad vaikams būtų laiku suteikta psichologinė pagalba.

J.Bastienė šiuo metu eina direktorės pavaduotojos pareigas socialiniams reikalams, o globos namams nuo 2015 metų rugsėjo 29 dienos vadovauja Nerijus Jarilinas, skelbiama įstaigos tinklapyje.

A.Liaudaitis du kartus ėjo Jurbarko rajono savivaldybės tarybos nario pareigas – 1990-1992 m. ir 1998-2000 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius