Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 04 /10:50

Buvusiam Vilniaus valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos vadovui Aleksui Česoniui pačiam teks trinti teisiamųjų suolą

Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėja buvusio Vilniaus valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos (VVGTPT) direktoriaus Alekso Česonio baudžiamąją bylą.
Pinigai
Asociatyvinė iliustracija: pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Nors to neprašė nei prokuratūra, nei nuteistasis, nei jo advokatas, Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienio rytą paskelbė, kad buvusio Vilniaus valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktoriaus baudžiamojoje byloje iš naujo atliks įrodymų tyrimą. Aukštesnės instancijos teisėjų vertinimu, pirmosios instancijos teisme šios baudžiamosios bylos tyrimas atliktas pernelyg formaliai, liko neištirtos kai kurios reikšmingos bylos aplinkybės.

Praėjusį kovą Vilniaus miesto apylinkės teismas A.Česonį yra pripažinęs kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba, nuosprendžiu nuteistajam uždrausta 3 metus ir 6 mėnesius dirbti valstybės tarnyboje.

A.Česonis kaltintas ir dėl jam patikėto turto išvaistymo, tačiau byla šioje dalyje buvo nutraukta suėjus senačiai.

Dėl šio nutraukimo skundo niekas nerašė, apeliacinis procesas vyksta tik dėl kaltinimų A.Česoniui pagal Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio (Piktnaudžiavimas tarnyba) 2 dalį.

A.Česonis buvo teisiamas dėl bemaž 30 000 litų vertės turto iššvaistymo. Sykį už mokesčių mokėtojų lėšas valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyboje buvo perkami net ausų krapštukai.

15min.lt primena, kad Teisingumo ministro įsakymu už šiurkštų tarnybinį nusižengimą Vilniaus valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorius A.Česonis atleistas iš pareigų dar 2007 metų rudenį.

Tuomečio ministro Petro Baguškos sudaryta komisija buvo ištyrusi, kad A.Česonio vadovaujamoje įstaigoje trūksta nemažai valstybinio turto, neveikia kai kurios neva įdiegtos brangios naujovės.

Komisijos surinkta medžiaga sudomino ir prokurorus, jam iškelta baudžiamoji byla.

Apylinkės teisme A.Česonis buvo teisiamas dėl bemaž 30 000 litų vertės turto iššvaistymo.

Pagal kaltinamąjį aktą, A.Česonis pasirašė sutartį su statybų bendrove, kuriai už VVGTPT patalpų remontą sumokėta apie 29 000 litų, bet darbų už tokią sumą neatlikta.

Be to, A.Česonis už parduotuvėje „Maxima“ pirktas buitinės chemijos priemones pateikė 520 litų sąskaitą-faktūrą VVGTP tarnybos buhalterijai.

Sykį už mokesčių mokėtojų lėšas valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyboje buvo perkami net ausų krapštukai.

Tikrintojai tarnyboje buvo pasigedę šviestuvų, mikrobangų krosnelių, dulkių siurblio, net šaldytuvo.

A.Česonis jokios savo kaltės nepripažino, visiško išteisinimo jis siekia ir Apeliaciniame teisme.

„Atsiprašome, kad be mantijų posėdžiaujame, bet mūsų mantijos nepritaikytos tokiam karščiui. Kai 30 laipsnių karštyje sėdime su mantijomis, po pietų jau tampame nedarbingi“, – į proceso dalyvius posėdžio pradžioje kreipėsi kolegijos pirmininkas Viktoras Kažys, šią bylą nagrinėjantis su kolegomis Valdimaru Bavėjanu ir Svajūnu Knizleriu.

Teisėjai iškart teiravosi bylą prokurorės nuomonės, ar verta atlikti įrodymų tyrimą, ar pakanka įvertinti pirmajame teisme surinktus įrodymus bei patikrinti dar neįsiteisėjusį A.Česonio nuosprendį. 

„Ankstesnis teismas išsamiai ištyrė įrodymus, todėl galima apsiriboti įrodymų vertinimu“, – sakė prokuratūros atstovė. 

„Nereikia“, – ilgo ir išsamaus proceso šioje byloje nepageidavo ir apeliacinį skundą rašęs nuteistojo advokatas. Jis tik prašo panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį ir jo ginamąjį išteisinti, nes nėra nusikalstamos veikos požymių, nebuvo padaryta didelė žala.

Vis dėlto teismas, kaip minėta, laikėsi kitokios pozicijos.

Įrodymų tyrimą nutarusi atlikti kolegija informavo, kad į kitą posėdį apklausai bus kviečiamas pats A.Česonis, be to, parodymus teismui iš naujo teks duoti ataskatą apie padėtį tarnyboje rengusiai specialistei, netgi ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikusiai policijos tyrėjai.

Atsisveikindamas teisėjų kolegijos pirmininkas prasitarė, kad dėl atostogų meto ir bendro teismo užimtumo kitą posėdį šioje byloje pavyks surengti tik kitąmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius