Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusio Lietuvos pašto vadovo bylą nagrinėjantis teismas nesulaukė prokuroro

Buvusio Lietuvos pašto vadovo Andriaus Urbono bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas posėdyje trečiadienį nesulaukė prokuroro.
Vilniaus apygardos teismas
Vilniaus apygardos teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kadangi nedalyvaujant valstybės kaltintojui bylos nagrinėti negalima, teismas buvo priverstas atidėti posėdį, nors į jį buvo gausiai susirinkę kiti proceso dalyviai - visi kaltinamieji, jų gynėjai ir nukentėjusieji.

Šioje byloje valstybinį kaltinimą palaiko Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Remigijus Matevičius. Teismo posėdžių sekretorė su prokuroru bandė susisiekti mobiliojo ryšio telefonu, tačiau prokuroras telefono nekėlė.

„Net nežinau ką ir pasakyti“, - stebėjosi bylą nagrinėjantis teisėjas Ryšardas Skirtūnas. Jo teigimu, prokuroras R.Matevičius apie teismo posėdį buvo informuotas pasirašytinai.

Kadangi įstatymai nenumato jokių alternatyvų dėl bylos nagrinėjimo be prokuroro, kaip tik atidėjimą, teismas net neklausė proceso dalyvių nuomonės dėl bylos nagrinėjimo ir bylą atidėjo rugpjūčio 2 dienai.

Paprastai procesai neįvyksta neatvykus kaltinamiesiems, jų gynėjams, liudytojams. Prokuroro neatvykimas į bylą be pateisinamos priežasties teismų praktikoje yra gana retas.

Žurnalistų kalbinti kiti Vilniaus apygardos teismo teisėjai teigė, kad, jų žiniomis, prokuroras R.Matevičius atostogauja. Tuo tarpu advokatai teigė, kad pastaruoju metu dėl prokurorų neatvykimo į bylą teko atidėti ne vieną posėdį.

Vilniaus apygardos prokuratūra baudžiamąją bylą dėl turto prievartavimo, sukčiavimo, asmens terorizavimo, kyšininkavimo, papirkimo ir komercinio šnipinėjimo perdavė kovo mėnesį. Vienas kaltinamųjų joje - buvęs bendrovės Lietuvos paštas vadovas A.Urbonas.

Prokurorai A.Urboną kaltina prievartavus didelės vertės svetimą turtą ir kėsinusis įgyti jį apgaule. Tuo tikslu jis subūrė organizuotą trijų asmenų grupę ir vadovavo jai, teigia prokuratūra.

Anot Vilniaus apygardos prokuratūros, veikdami išvien kaltinamieji surinko informaciją apie keturių įmonių finansinę padėtį, tarp jų - banko bei išperkamosios nuomos bendrovės sudarytas sutartis. Vienas iš grupės narių R.M., dirbęs to banko projekto vadovu, sąmoningai vilkino derybas tarp banko ir įmonių.

Įmonės vadovai, naudojant jų atžvilgiu psichinę prievartą ir grasinimus, buvo verčiami perduoti grupės nariams daugiau kaip 225 tūkst. litų - neva už tarpininkavimą pratęsiant transporto ilgalaikės nuomos sutartis, kurių terminai ėjo į pabaigą.

Šie nusikaltimai įvykdyti nuo 2009-ųjų liepos iki 2010-ųjų vasario.

Pareigūnų duomenimis, A.Urbono vadovaujamoje organizuotoje grupėje, didelės vertės turtą prievartavo ir kėsinosi apgaule jį užvaldyti vilniečiai R.M. bei M.R. ir panevėžietis A.G.

Be to, pastarasis bendrininkų grupėje su R.P. apgaule įgijo teisę į didelės vertės svetimą turtą. Vienam asmeniui 20 dienų paskolinęs 48 tūkst. litų, be vieno paprastojo vekselio, įkalbėjo tokiai pat sumai pasirašyti ir antrą - neva, laidavimo sumetimais. Šį vekselį pateikė antstoliui, kad tariamoji skola būtų išieškota. Skolininkui atsiskaičius jam buvo paaiškinta, kad papildomi pinigai - „bauda“ už pavėluotai grąžintą skolą. Po dviejų mėnesių analogišku būdu bendrininkų pora apgavo dar vieną asmenį, tiktai suma buvo kone dukart didesnė.

M.R. prokurorai taip pat kaltina terorizavus vieno banko departamento vadovą, grasinus fiziškai su juo susidoroti. Šiam kaltinamajam inkriminuotas ir asmens, pagal savo atliekamas funkcijas ir turimus įgaliojimus prilyginto valstybės tarnautojui - vienos kredito unijos paskolų komiteto pirmininko R.P. - papirkimas.

Nustatyta, kad davus 5 tūkst. litų kyšį M.R. proteguojamai įmonei suteikta 630 tūkst. litų paskola. Už kyšio priėmimą baudžiamoji atsakomybė gresia ir R.P.

M.R. taip pat kaltinamas, kad neturėdamas legalaus priėjimo prie komercinę paslaptį sudarančios informacijos, neteisėtai įgijo įvairaus formato bylas (failus) su duomenimis apie banko ir transporto įmonių sudarytas paskolų sutartis.

Kaltinimus dėl didelės vertės turto prievartavimo ir kėsinimosi apgaule jį užvaldyti veikiant organizuotoje grupėje, sukurstymo apgaule įgyti didelės vertės bei komercinio šnipinėjimo prokurorai pateikė ir A.G. Prieš teismą taip pat stos jam talkinęs buvęs banko paskolų tarnybos vadovas P.Č.

Šeši vyrai nuo 26 iki 39 metų, kurių dauguma turi aukštąjį išsilavinimą, savo kaltės nepripažįsta. Dauguma jų per ikiteisminį tyrimą atsisakė duoti parodymus.

Griežčiausia jiems gresianti bausmė (už didelės vertės turto prievartavimą) - laisvės atėmimas iki 10 metų.

A.Urboną prokurorai sulaikė praėjusių metų kovą. Tuomet jis ėjo bendrovės Lietuvos paštas direktoriaus pareigas.

Prieš tai A.Urbonas 12 metų dirbo bankininkystės srityje, vadovavo tuometinio „Hansabanko“ verslo bankininkystės tarnybai, buvo šio banko valdybos pirmininko pavaduotojas bei bendrovės „Hansa lizingas“ valdybos narys.

2009 metų balandžio pabaigoje jis tapo energetikos bendrovės „Leo LT“ antrinės bendrovės VST elektros tiekimo tarnybos direktoriumi, buvo atsakingas už klientams teikiamų paslaugų gerinimą bei su tuo susijusių procesų optimizavimą.

Lietuvos pašto valdyba A.Urboną bendrovės vadovu paskyrė 2009 spalio pradžioje. 2010 metų kovo pabaigoje jis atleistas iš šių pareigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius