Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cigarečių kontrabandininkai tebesirenka kelius iš Baltarusijos

Pernai Lietuvos pasieniečiai sulaikė pustrečio milijono pakelių kontrabandinių cigarečių. Tai yra populiariausia į šalį bandoma gabenti kontrabandinė prekė. Išliko tendencija, kad dažniausiai rūkalus bandoma gabenti iš Baltarusijos, kur jų pakelio kaina nesiekia 2 litų.
Kartais kontrabanda gabenama ir taip
Kartais kontrabanda gabenama ir taip / VSAT nuotr.

Kaip rašoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešime, 2013 m. pasieniečiai iš viso sulaikė 2 mln. 536 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių. Tai 4 proc. daugiau nei 2012 -aisiais, kuomet į VSAT pareigūnų rankas pateko 2 mln. 428 tūkst. pakelių.

Pastaraisiais metais smarkiai mažėja bandymų gabenti kontrabandinius rūkalus iš Rusijos. Pernai šiame ruože pasieniečiai perėmė 116 tūkst. pakelių cigarečių. 2012 m. šis skaičius siekė 132 tūkst. pakelių, 2011 m. – 295 tūkst., 2010 m. – 637 tūkst., 2009 m. – 920 tūkst. pakelių.

Kontrabandos priežastys išlieka tos pačios kaip ir ankstesniais metais. Pagrindinė jų –tabako gaminių kainų skirtumai tarp Europos Sąjungos ir jai nepriklausančių kaimyninių šalių. Pavyzdžiui, Baltarusijoje populiariausių rūšių cigarečių pakelis kainuoja apie 1,7 lito. Neteisėtai atgabentas į Lietuvą jis juodojoje rinkoje pabrangsta 3-4 kartus. Beje, Rusijoje populiarių cigarečių pakelis kainuoja apie 3 litus.

Tai, kad VSAT savo atsakomybės ruože pasienyje su Rusija taip pavyko pažaboti kontrabandos srautus, yra tiesiogiai susiję su pastaraisiais metais čia atliktais sienos apsaugos stiprinimo darbais ir įdiegta modernia sienos kontrolės įranga. Techninėmis priemonėmis šiuo metu ištisą parą bet kokiomis oro sąlygomis yra kontroliuojamas visas Nemunu einantis sienos ruožas, todėl čia kontrabandininkai retai ryžtasi iš Kaliningrado srities į Lietuvą gabenti cigaretes. Užfiksavus įtartiną judėjimą VSAT ekipažams tereikia nuvykti į tą vietą ir sulaikyti pažeidėjus.

Tai viena priežasčių, kodėl kontrabandininkai savo veiklą perkėlė į pasienį su Baltarusija. 2013-aisiais šiame rytiniame Lietuvos pasienyje VSAT pareigūnai sulaikė 1 mln. 365 tūkst. pakelių cigarečių. Užpernai prie sienos su Baltarusija sulaikyta 1 mln. 290 tūkst. pakelių, 2011 m. – 1 mln. 49 tūkst., 2010 m. – 375 tūkst., 2009 m. – 264 tūkst. pakelių rūkalų.

Daugėjant bandymų cigaretes gabenti iš Baltarusijos, Lietuvos juodojoje rinkoje įsitvirtino šioje šalyje pagamintų rūkalų kontrabanda. Iš Baltarusijos į Lietuvą dažniausiai kontrabanda gabenamos Gardino „Neman“ tabako fabrike gaminamos „Fest“, „Minsk“, „Premier“, „Queen“, „NZ“ rūšių cigaretės. Šios baltarusiškos cigaretės Lietuvoje pakeitė anksčiau ypač populiarius „Saint George“ rūkalus, gaminamus Rusijoje.

VSAT pareigūnai pernai iš viso išaiškino 409 kontrabandos atvejus, arba 20 proc. mažiau nei 2012-aisiais, kuomet nustatyta 512 tokių nusikalstamų veikų. Daugiausiai tokių atvejų – 258 – pernai užfiksuota prie sienos su Baltarusija.

2013 m. pasienyje su Rusija VSAT pareigūnai užkardė 50 kontrabandos gabenimo atvejų, 2012-aisiais – 62. Dar 100 kontrabandos atvejų pasieniečiai praėjusiais metais fiksavo šalies viduje.

2013 m. pasieniečiai iš viso sulaikė 540 kontrabandą gabenusių asmenų.

Atsižvelgiant į tai, kad pernai kontrabandinių rūkalų, nors ir nežymiai, sulaikyta daugiau, o bendras kontrabandos atvejų skaičius sumažėjo penktadaliu, pastebima, jog per sieną bandoma gabenti vis didesnius cigarečių krovinius. Pavyzdžiui, 2012 m. vidutiniškas vieno pasieniečių sulaikyto krovinio dydis buvo 4926 pakeliai. Pernai vidutiniškai toks krovinys jau išaugo iki 6437 pakelių.

Kontrabandos priežastys išlieka tos pačios kaip ir ankstesniais metais. Pagrindinė jų –tabako gaminių kainų skirtumai tarp Europos Sąjungos ir jai nepriklausančių kaimyninių šalių. Pavyzdžiui, Baltarusijoje populiariausių rūšių cigarečių pakelis kainuoja apie 1,7 lito. Neteisėtai atgabentas į Lietuvą jis juodojoje rinkoje pabrangsta 3-4 kartus. Beje, Rusijoje populiarių cigarečių pakelis kainuoja apie 3 litus.

Kitomis kontrabandos priežastimis taip pat įvardinamas nedarbas Lietuvoje, maža jos gyventojų perkamoji galia, visuomenės tolerancija kontrabandai, palanki Lietuvos geografinė padėtis tokiam nelegaliam verslui ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius