Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugėja pražūtingų gaisrų

Smarkiai atšalus orams, padaugėjo gaisrų ir juose žuvusių žmonių. Vien tik per 3 šios savaitės paras gaisruose žuvo 8 Lietuvos gyventojai, net 7 iš jų – Varėnos rajone, Valkininkų seniūnijoje. Skaudžiausia, kad dviejuose pastaruosiuose gaisruose žuvo net po 3 žmones.
Gaisras
Gaisras / „Scanpix“ nuotr.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama,  kad pernai gruodžio mėnesį gaisrai pasiglemžė 35 gyventojų gyvybes. Taip yra todėl, kad atšalus orams gyventojai daugiau laiko praleidžia namuose, naudoja šildymo įrenginius, elektrinius buitinius prietaisus, kuriuos nesaugiai eksploatuojant dažnai ir kyla gaisrai. Kita tragiškų gaisrų priežastis – neatsargus rūkymas, girtavimas, neatsargus elgesys su ugnimi.

Atsižvelgdamas į pastaruoju, ypač šaltu, laikotarpiu didėjantį gaisrų ir aukų juose skaičių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas nori dar kartą priminti bei patarti gyventojams, kaip saugiai elgtis intensyvaus šildymo sezono metu.

Kai kūrenasi krosnis, židinys ar dega dujinė viryklė, neišeikite iš namų, nepatikėkite jų priežiūros mažamečiams vaikams. Palėpėse ir kitose gaisro atžvilgiu pavojingose patalpose dūmtraukiai ir sienos su dūmų kanalais turi būti išbalinti. Gaisrai namuose, šildomuose krosnimis, kyla, kai jos yra perkaitinamos, atsiranda plyšių kaminų, židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis, taip pat kai prakurui naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jos įrengti nedegų pagrindą. Negalima malkų ir kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių. Tuo pačiu primename, kad dūmtraukius būtina išvalyti kas ketvirtį, tačiau intensyvaus kūrenimo metu rekomenduojame tai daryti dažniau. 

Kita aktuali problema – patalpų šildymas elektriniais prietaisais. Atminkite, kad pavojinga į elektros tinklą iškart jungti kelis tokius prietaisus, nes perkraunama elektros instaliacija, kaista laidai, gali įvykti trumpas jungimasis, dėl ko dažnai ir kyla gaisrai. Elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti ant nedegaus paviršiaus, toliau nuo užuolaidų bei baldų. Nepalikite ant jų padžiautų rūbų, o išeidami iš namų šildymo prietaisus būtinai išjunkite. Naudokite tik gamyklinius šildymo prietaisus, prieš tai gerai susipažinę su jų eksploatavimo taisyklių reikalavimais.

Tuo pačiu patariame gyventojams nelaukiant nelaimės įsigyti bei gyvenamosiose patalpose įsirengti autonominius dūmų signalizatorius, kurie įspėtų apie gaisro pavojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius