Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl išsprūdusių žodžių teisėjams teko aiškintis Teisėjų etikos ir drausmės komisijai

Šiandien Nacionalinėje teismų administracijoje vykusiame Teisėjų etikos ir drausmės komisijos posėdyje buvo svarstomi du skundai dėl drausmės bylų iškėlimo teisėjams, susiję su teisėjų pasisakymais teismo posėdžiuose.
Teisėjas
Teisėjas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Apsvarsčiusi Kauno miesto apylinkės teismo teisėjo Bronislovo Liatuko išnagrinėtos baudžiamosios  bylos dalyvio ir nuteistojo skundą, kuriame skundžiamas teisėjo elgesys ir viešas pasisakymas teismo posėdžio metu, nusprendė, kad teisėjo padarytas pažeidimas mažareikšmis, todėl apsiribota jo svarstymu.

Komisijai pateiktame skunde nuteistasis nurodė, kad teisėjas B.Liatukas netinkamai vedė teismo posėdį, nesilaikė procesinių reikalavimų, netinkamai bendravo ir kalbėjo. Dėl išsprūdusių žodžių savo kaltės teisėjas B.Liatukas neneigė: „Labai gailiuosi, kad posėdžio metu nesusivaldžiau ir reaguodamas į kaltinimus, esą esu korumpuotas, netinkamai replikavau. Žinau, kad teisėjas turi tvardytis, kad ir kaip būtų provokuojamas kaltinamojo. Skelbdamas sprendimą byloje dėl savo žodžių atsiprašiau visų bylos dalyvių ir posėdyje dalyvavusių kolegų“, – teigė teisėjas.

Išanalizavusi Kauno miesto apylinkės teismo pirmininko atlikto tyrimo išvadas ir išklausiusi teisėjo paaiškinimų, Komisija konstatavo, kad vesdamas posėdį ir nagrinėdamas bylą teisėjas laikėsi procesinių reikalavimų, tačiau savo pasisakymu pažeidė Teisėjų etikos ir drausmės kodeksą. Komisija pabrėžė, kad teisėjai savo darbe privalo laikytis šiame kodekse nustatyto pavyzdingumo principo – teismo posėdžio metu nerodyti susierzinimo, pykčio, vengti balso pakėlimo, posėdžio metu būti oficialūs, kantrūs ir mandagūs.

Išnagrinėjusi panašaus pobūdžio advokatų skundą, gautą dėl Vilniaus apygardos teismo teisėjos Leonardos Gurevičienės kalbėjimo teismo posėdyje, Komisija nustatė, kad teisėja pasisakė dėl teismo proceso dalyvių veiksmų, jų teisėtumo ir galimų teisinių pasekmių. Komisija nusprendė, kad teisėjas privalo užtikrinti tinkamą ir operatyvų bylų nagrinėjimą ir būti principingas, reaguoti į kitų asmenų daromus pažeidimus, todėl gali vertinti jų elgesį dėl proceso reikalavimų vykdymo ir nurodyti ar įspėti dėl galimų teisinių pasekmių. Atsižvelgdama į tai Komisija nusprendė, kad nenustatyti tokie teisėjos veiksmai, kuriuose būtų etikos pažeidimo požymiai ir drausmės bylą kelti atsisakyta.

Komisija pateikia duomenis, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį gaunamų skundų dėl teisėjų elgesio nemažėjo ir juos teikė įvairių institucijų atstovai: antstoliai, advokatai, prokurorai. Per pirmąjį ketvirtį Komisija iš viso gavo 70 skundų, prašymų ir teikimų dėl teisėjų darbo ir elgesio. 51 iš jų buvo grąžintas, nes juose buvo prašoma peržiūrėti teisėjų priimtus procesinius dokumentus ir jie nebuvo susiję su teisėjų etikos ar drausmės klausimais. 22 teikimai Komisijos posėdžiuose buvo išnagrinėti: 4 atvejais iškeltos drausmės bylos, 5 – konstatuoti mažareikšmiai pažeidimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius