Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl paramos teroristams Lietuvoje teisiamas airis prašosi į laisvę (papildyta 16.31 val.)

Dėl galimos paramos teroristams Lietuvoje teisiamo Airijos piliečio Michaelo Campbello (Maiklo Kembelo) gynyba prašo panaikinti suėmimą ir išleisti kaltinamąjį į laisvę.
Michaelas Campbellas Vilniaus apygardos teisme
Michaelas Campbellas Vilniaus apygardos teisme / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Terorizmas

Advokatų skundą ketvirtadienį išnagrinėjo Lietuvos apeliacinis teismas. Juo ginčijama rugpjūtį priimta Vilniaus apygardos teismo nutartis, kuria daugiau nei pusantrų metų už grotų Lietuvoje esančio airio suėmimo terminas pratęstas dar trims mėnesiams.

36 metų M.Campbellas kaltinamas kėsinimusi tiekti ginklus nuo Airijos respublikonų armijos (IRA) atskilusiai grupuotei „Real IRA“, kuri kaltinamajame akte įvardijama kaip teroristinė grupė. Šiai organizacijai, kovojančiai prieš Britanijos valdymą Šiaurės Airijoje, vadovauja teisiamojo brolis Liamas (Lajamas).

Bylą Vilniaus apygardos teismas atvertė rugpjūtį, bet įrodymų tyrimas bus pradėtas tik spalio mėnesį.

M.Campbello advokatė Ingrida Botyrienė ketvirtadienį Lietuvos apeliacinio teismo posėdyje sakė, kad apygardos teismas suėmimą pratęsė formaliai, atsižvelgęs tik į gresiančios bausmės dydį, ir neužtikrino Europos žmogaus teisių konvencijos garantuojamos teisės į laisvę.

„Teismas nenurodė jokių konkrečių aplinkybių, kurios pagrįstų, kad mūsų kaltinamasis galėtų bėgti ar slėptis nuo teismo“, – teisme sakė I.Botyrienė, pabrėžusi, kad M.Campbellas suimtas jau beveik 20 mėnesių.

Kaltintojas su tokiais argumentais nesutiko, pabrėžęs, kad kaltinamasis, išleistas į laisvę, iš tiesų galėtų bėgti ir slėptis nuo teismo. Prokuroro Mindaugo Bliuvo teigimu, suėmimas buvo pratęstas įvertinus visas svarbias aplinkybes, kurias yra suformavusi Lietuvos teismų praktika.

Pats M.Campbellas teismo posėdyje ketvirtadienį nedalyvavo. Nutartį Lietuvos apeliacinis teismas ketina paskelbti ketvirtadienį popiet.

M.Campbellas Vilniuje buvo sulaikytas 2008 metų sausio pabaigoje. Įtariama, kad airis Vilniuje, Kalvarijų gatvėje esančiose negyvenamose patalpose, neteisėtai įsigijo didelės sprogstamosios galios sprogmenų, didelį kiekį šaunamųjų ginklų.

„Real IRA“ yra sukarinta organizacija, kuri siekia Vieningos Airijos – Airijos Respublikos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos suvienijimo.

Papildyta 16.31 val.: Ketvirtadienį po pietų Lietuvos apeliacinis teismas atmetė M.Campbello prašymą paleisti jį į laisvę. Dėl galimos paramos teroristams Lietuvoje teisiamas Airijos pilietis Michaelas Campbellas (Maiklas Kembelas) lieka suimtas, pranešė agentūra BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius