Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 17 /15:56

Demaršu prieš teisėją protestavę riaušių bylos dalyviai grįžo reikalaudami A.Bilotaitės, R.Požėlos, A.Pociaus

Teismas Vilniuje toliau sunkiai nagrinėja baudžiamąją bylą dėl riaušių, 2021 m. vasarą vykusių prie Seimo. Trečiadienio popietę sulaukta naujos staigmenos: iki pietų iš salės demonstratyviai išėję asmenys, įskaitant Antaną Kandrotą-Celofaną, lyg niekur nieko grįžo į teismo salę. Pasipylė prašymai, akimirksniu ir vėl įklampinę visą proceso su keliais šimtais dalyvių. O pavakarę teisme ir vėl prireikė greitosios.
Antanas Kandrotas
Antanas Kandrotas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Kandrotas-Celofanas iškart ėmėsi toliau savotiško šešėlinio vadovavimo procesui.

Kaltinamasis pareiškė reikalavimą iškviesti į teismą bei apklausti generalinį policijos komisarą Renatą Požėlą.

„Jis per televiziją pasakė, kad riaušių nebuvo. Tai nesuprantame, kuo esame kaltinami“, – argumentavo kaltinamasis.

Taip pat į teismą iškviesti bei apklausti prašoma vidaus reikalų ministrę ir tuometį Viešojo saugumo tarnybos vadą.

Vienas kaltinamųjų pareiškė, kad salėje nemato „pagrindinių nusikaltėlių“ – kas davė nurodymus ir įsakymus pulti, provokuoti.

„Pasižiūrėjus vaizdo medžiagą, kyla be galo daug klausimų“, – pareiškė kaltinamasis Celofanas.

Vienas kaltinamųjų pareiškė, kad salėje nemato „pagrindinių nusikaltėlių“ – kas davė nurodymus ir įsakymus pulti, provokuoti, purkšti ašarinėmis dujomis susirinkusius prie Seimo dujomis.

Taip klampiai šią trečiadienio popietę Vilniaus miesto apylinkės teismas toliau bando nagrinėti rezonansinę baudžiamąją bylą, kurioje 87 asmenys kaltinami dėl riaušių prie Seimo ir kitų nusikalstamų veikų.

Suprasti akimirksniu

  • Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.
  • Bylos duomenimis, organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos bei Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.

Norim iškviesti Renatą Požėlą ir Agnę Bilotaitę, jau prokuroro prašiau. R. Požėla žiniasklaidai pasakė, kad riaušių nebuvo, tai mes nesuprantam, kuo kaltinami esam. R. Pocių generolą irgi – jis turi daug vertingos informacijos, apklaustas byloje nebuvo“, – teismui trečiadienį sakė A.Kandrotas.

Prokurorai šiam prašymui pritarė, tačiau jie taip pat pageidavo, kad kaip liudytojai būtų apklausti buvę Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovai – buvęs viršininkas Saulius Gagas ir jo pavaduotojas Mindaugas Stravinskas.

„Jie gal įneštų aiškumo“, – sakė prokuroras Remigijus Matevičius.

Teismas spręs dėl šių pareikštų prašymų.

Policijos ir VST vadovai neapklausti

„Ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas dėl riaušių (pagal Baudžiamojo kodekso 283 straipsnį) ir kitų tyrimo metu išaiškėjusių nusikalstamų veikų. Riaušes malšinusių tarnybų veikimas nebuvo šio tyrimo objektas“, – BNS anksčiau yra sakęs tyrimui vadovavęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Romualdas Betingis, paklaustas, kodėl nebuvo apklausti policijos ir VST vadovai.

Buvęs VST vadas R. Pocius anksčiau kaltino ministrę A.Bilotaitę nekompetencija, neryžtingumu nesiimant veiksmų, jog dėl neramumų prie Seimo būtų paskelbtas planas „Vėtra“, taip pat tvirtino, kad su juo buvo susidorota.

Po šių pareiškimų Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad buvęs VST vadas taip bando pridengti savo melagingą informacijos teikimą, nebuvimą darbo vietoje ir nepasiekiamumą.

A. Bilotaitė generolo teiginius vadino „liguistais kliedesiais“. Ministrė pareiškė, kad plano „Vėtra“ malšinant masinius neramumus ateityje planuojama atsisakyti kaip sovietinės atgyvenos. Tuo metu policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, kad Viešojo saugumo pasitelkimo per 2021 metų rugpjūtį prie Seimo kilusias riaušes raštiškas neįforminimas buvo policijos ir jo kaip įstaigos vadovo klaida.

Ryte surengė demaršą

Kaip skelbta, ryte Celofanas ir dar keliolika šios bylos dalyvių surengė demaršą – demonstratyviai apleido salę, išgirdę, kad teisėjų kolegijos dirbantis Mindaugas Striaukas nenušalintas ir pats nuo proceso nenusišalins.

„Mes išeinam“, – pareiškė A. Kandrotas, kai kiti teisėjai paskelbė nutartį, jog kaltinamųjų pareiškimas dėl nušalinimo atmetamas kaip nepagrįstas ir M. Striaukas nebus nušalintas nuo bylos nagrinėjimo. Ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

„Negalima to daryti, kartoju, negalima to daryti“, – bandė drausminti teisėjas.

„Nors kaltinimasis pareiškė nušalinimą, tačiau nenurodė įstatyme numatytų pagrindų, dėl kurių teisėjas turi būti nušalinamas, taip pat nenurodė ir įstatyme numatytų motyvų“, – BNS citavo teisėją Jeugenijušą Jaglinskį.

Jis sakė, kad 2020-aisiais dėl M. Striauko reputacijos nepriekaištingumo pasisakė Teisėjų taryba ir jam leista vykdyti pareigas.

Išgirdę pastarąją frazę, kai kurie kaltinamieji ėmė juoktis ir netrukus pasišalino iš salės.

„Negalima to daryti, kartoju, negalima to daryti“, – įspėjo teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis. Jis įspėjo, kad kaltinamiesiems gali būti taikoma atsakomybė už tokį elgesį.

„Parodom vienybę, ar neparodom?“, – į kitus kaltinamuosius kreipėsi A.Kandrotas-Celofanas.

Popietę Celofanui su būriu bendražygių grįžus ir salėje nuskambėjus dar keliems prašymams, teisėjai paskelbė esantys priversti daryti dar bent valandos pertrauką.

Po pertraukos teismas informavo, kad dalis prašymų tenkinta, dalis atmesta.

„Šioje proceso stadijoje šis prašymas atmestinas“, – apie A.Bilotaitės, R.Požėlos, A.Pociaus šaukimą į teismą pasisakė kolegija.

Dalį prašymų, tokių, kaip masinis blaivumo patikrinimas arba vandens dalybos, teismas atmetė.

„Šioje proceso stadijoje jis (prašymas – BNS) atmestinas, įrodymų tyrimo dar nepradėjome. Tačiau iš kaltinamųjų, be abejo, neatimama galimybė teikti šį prašymą vėliau“, – motyvavo teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis.

Dėl dalies kaltinamųjų pageidavimų teismas pasisakė neoficialiai, ta prasme, kad jų apskritai nevertino kaip procesinių prašymų, mat toks jų turinys nėra numatytas. Pavyzdžiui, teisėjai bandė žmogiškai paaiškinti, kad deguonies stygiumi salėje arba vandens buteliukų dalybomis teisiamiesiems kolegija pasirūpinti negali, nes tokios pareigos neturi, o teismas, kaip institucija, neturi finansinių galimybių įrengti kondicionieriaus arba nupirkti visiems vandens.

Kaltinamiesiems leidžiama nusipirkti vandens patiems ir esant nenumaldomam troškuliui – salėje jį vartoti.

Taip pat teisėjai paaiškino, kad toks siūlymas, kaip kiekvieno teisėjo ir bylos dalyvio blaivumo patikrinimas prieš kiekvieną posėdį – netikslingas. Pirmiausia, tokios patikros nenumato joks reglamentas. Be to, net jei organizuoti tai buitiškai -labai ilgai užtruktų, brangiai kainuotų. Teisėjas pridūrė, kad jei ateityje kiltų abejonių ten kažkurio asmens blaivumo, šis klausimas būtų sprendžiama atskirai.

Pavakarę teisme kilo nauja sumaištis, kai viena kaltinamoji nulipo nuo laiptų prie teisėjų kolegijos ir pareiškė nebegalinti čia būti. Moteris skundėsi sveikatos būkle, ji atsisėdo ant konferencijų salės pakylos.

Pasigirdo šūksniai kviesti greitąją. Kilo nesutarimai, kas turėtų padėti nukentėjusiajai išeiti iš salės, kurioje iš tiesų beveik nėra, kuo kvėpuoti.

Advokatai, teisėjai, policininkai žiūrėjo vieni į kitus, nesutardami, kas turi padėti šiai kaltinamajai. Iniciatyvos liepta imtis pareigūnams.

Trečiadienį visų prašymų ir pasisakymų teismui išklausyti nepavyko dėl nustojusių veikti mikrofonų – didelėje salėje proceso dalyviai su teismu bendrauja per mikrofoną.

Po 16 val. salėje išsijungė garso aparatūra. Be mikrofono kolegija dirbti negali, tad paskelbta priverstinė posėdžio pertrauka. Visi proceso dalyviai lengviau atsikvėpė ir skubėjo skirstytis iš teismo rūmų. Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas kitą dieną.

Teismo posėdis bus tęsiamas gegužės 24 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius