Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dingusių vaikų pėdsakais: kriminalistų metodai, kelias į užsienį ir 5 metų paieškos terminas

Vien tik Vilniaus apskrityje policija įnirtingai ieško 18 be žinios dingusių vaikų. Vienas jų – mįslingai dingusi septyniolikmetė gimnazistė, kurios bevaisė paieška trunka daugiau nei dvi savaites. Policija neatmeta versijos, kad mergina gali būti atsidūrusi užsienyje, tačiau tarptautinė jos paieška kol kas nepaskelbta.
paieska
Asociatyvi iliustracija

Kai gegužės 14-osios dienos popietę septyniolikmetė vilnietė išėjo iš namų Fabijoniškėse, tai buvo paskutinis kartas, kai merginą regėjo tėvai.

Nuo tada ant kojų buvo sukeltos didžiulės policijos pajėgos, tačiau merginos paieškos Vilniuje buvo bevaisės.

Ar Vilniaus gimnazijos moksleivė dingo nepalikusi nė pėdsako?

Kaip į šį ir kitus klausimus atsakymo ieško sostinės policijos pareigūnai, 15min teiravosi Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate.

Nusikaltėlių ir vaikų paieška – vienoda

Didžiausias dingusių nepilnamečių paieškų krūvis tenka teritoriniams policijos komisariatams.

Tačiau išimtiniais atvejais paieškos organizavimą ir vykdymą organizuoja Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdyba (KPSNTV).

Šiame skyriuje dirbantys kriminalistai narplioja nusikaltimus, į kuriuos yra įsivėlę itin pavojingi ir žiaurūs nusikaltėliai, kurie neretai slapstosi nuo teisingumo.

Ilgametis KPSNTV pareigūnas atskleidė, kad ieškodami visuomenei grėsmę keliančių nusikaltėlių ir dingusių vaikų jie pasitelkia tuos pačius metodus.

Alytaus apskrities VPK nuotr./Paieška
Alytaus apskrities VPK nuotr./Asociatyvi iliustracija: paieška

„Visų policijos ieškomų asmenų paieškos turi bendrų metodinių ir organizacinių ypatybių“, – 15min sakė KPSNTV vyresnysis tyrėjas.

Trukdo netiksli informacija

„Didelę įtaką paieškos sėkmei turi kuo tikslesnis vaiko aprašymas – tiek paties vaiko, tiek jo rūbų ir turimų daiktų aprašymai“, – sakė tyrėjas.

Sunkius nusikaltimus narpliojantis tyrėjas teigė, kad tokią informaciją turi tik nepilnamečiui patys artimiausi žmonės.

„Niekas taip gerai nepažįsta ieškomo nepilnamečio, kaip jo tėvai, artimieji arba globos įstaigos administracija ir kartu gyvenantys kiti globotiniai“, – sakė tyrėjas.

Nors pareigūno praktikoje dar nėra buvę tokio atvejo, kai artimieji atsisakė bendradarbiauti su teisėsauga, kartais jų noras padėti gali tapti kliūtimi paiešką organizuojantiems tyrėjams.

„Netikslus vietovės, datos, ar net laiko nurodymas sutrikdo greitą informacijos rinkimą“, – sakė KPSNTV darbuotojas.

Gali atsidurti užsienyje

Surinkę reikiamą informaciją dingusių vaikų pėdsakais sekantys tyrėjai iškelia įvairias galimas jų dingimo versijas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Fabijoniškių rajone – dingusios gimnazistės paieškų ženklai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Fabijoniškių rajone – dingusios gimnazistės paieškų ženklai

Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai ieškomo nepilnamečio kryptis nėra žinoma. Tyrėjas neslepia, kad nepilnamečiai gali atsidurti net užsienyje be jokios tėvų žinios.

KPSNTV tyrėjo teigimu, jei yra įtarimų, jog ieškomas nepilnametis galėjo išvykti, ar gali išvykti, arba turi būti išvežtas iš šalies, nedelsiant skelbiama tarptautinė paieška.

„Sprendimas paskelbti asmens tarptautinę paiešką priimamas atsižvelgiant į vaiko dingimo aplinkybes“, – sakė tyrėjas.

Tačiau, 15min žiniomis, tarptautinė paieška yra paskelbta tik dėl vieno vienintelio Lietuvoje dingusio vaiko. Tai nėra mįslingai dingusi vilnietė gimnazistė.

Suėjus terminui paieškos nenutraukia

Jei dingęs nepilnametis nenusprendžia pats grįžti namo ar jo operatyviai neranda policijos pareigūnai, paieška gali trukti metų metus.

Nors techniškai egzistuoja paieškai skirtas terminas, tačiau sunkių nusikaltimų tyrėjas teigė, kad policija niekada nepraranda vilties rasti dingusio vaiko.

„Pagal šiuo metu nustatytus reikalavimus paieška turi trukti 5 metus, po to turi būti nutraukiama, tačiau savo praktikoje neturėjau atvejų, kad nepilnamečių paieška būtų nutraukta suėjus nustatytam paieškos terminui“, – sakė pareigūnas.

Jo teigimu, kartais paieškos atomazga būna tragiška, nes vaikas randamas jau nebegyvas, tačiau pareigūnai tokios paieškos nelaiko sėkminga.

„Laikome, jog visi sėkmingi atvejai yra, kai gyvą ir sveiką vaiką grąžiname tėvams ar globos įstaigoms, visus kitus atvejais laikome nesėkmingais, nors vertinat paieškos atžvilgiu jie yra surasti“, – sakė KPSNTV tyrėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius