Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Du žmones nužudęs biržietis Ernestas Kiškis pripažintas pavojingu recidyvistu

Subendrinus su anksčiau paskirta bausme, žudikui skirtas laisvės atėmimas 20 metų.
Gyvenimas pataisos namuose
Asociatyvi iliustracija: gyvenimas pataisos namuose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas patenkino Panevėžio apygardos prokuratūros skundą ir 35 metų biržietį Ernestą Kiškį pripažino kaltu dėl prieš keliolika metų įvykdytos žmogžudystės bei apiplėšimo. Žemesnės instancijos teismas šį vyrą pernai vasarį buvo išteisinęs.

2004 metų gegužę Biržuose, Vilniaus gatvėje esančiame savo bute buvo rastas negyvas garbaus amžiaus vyras surištomis rankomis ir kojomis, drabužiais uždengta galva. Vėliau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad šis biržietis, gulėdamas antifiziologinėje padėtyje, mirė dėl širdies veiklos sutrikimo. Iš anksčiau stomatologu dirbusio vyro namų taip pat dingo nenustatytas kiekis auksinių dantų karūnėlių, 1 tūkst. 300 litų, papuošalai.

Stomatologą apiplėšė ir nužudė

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai daugybę laiko praleido narpliodami šį apiplėšimą bei nužudymą. Kilo įtarimų, kad šį nusikaltimą galėjo įvykdyti keli biržiečiai, tarp jų – ir E.Kiškis. Vienas įtariamųjų (Andrėjus P.) po kiek laiko mirė, o E.Kiškio kaltei įrodyti įrodymų iš pradžių nepavyko rasti.

E.Kiškis susipyko su sugėrovu ir jį sumušė, o vėliau nutempė prie Apaščios upės ir panardinęs po vandeniu vyro galvą laikė tol, kol jis nuskendo.

Tačiau į teisiamųjų suolą pernai E.Kiškis sėdo kaltinamas ne tik minėtu buvusio stomatologo apiplėšimu, pasibaigusiu žmogžudyste, bet ir dar dėl vieno nužudymo 2009 metų vasario mėnesį.

Buvo įtariama, kad 2009 metų vasario 18 dieną girtaudamas viename bute Biržų mieste, E.Kiškis susipyko su sugėrovu ir jį sumušė, o apie 23 valandą nutempė prie Apaščios upės ir panardinęs po vandeniu vyro galvą laikė tol, kol jis nuskendo.

E.Kiškis po nelaimės pareigūnams tvirtino, kad per išgertuves susimušęs su draugu, tačiau susitaikęs ir abu ėję į degalinę nusipirkti alkoholio, o grįžtant atgal per upę, įlūžę. Jis iš properšos išsikapstęs, o bičiulis nuskendęs.

Įtarimų, kad biržietis ne nuskendo įlūžęs, o buvo nuskandintas, kilo tyrimą dėl biržiečio mirties perėmusiems Panevėžio apskrities VPK kriminalistams. Vietoje, kur E.Kiškio teigimu, abu vyrai netyčia įlūžo, upė tebuvo 59-69 centimetrai gylio, nuo properšos iki kranto – vos 1 metras. Be to, pats E.Kiškis buvo šlapias tik iki pusės, o sniege buvo matyti vilkimo žymės, nors įtariamasis teigė, kad draugas prie upės su juo ėjo savo noru.

Pirminį nuosprendį teko skųsti

Vis dėlto Panevėžio apygardos teismas, išnagrinėjęs šią bylą, 2016 m. vasarį E.Kiškį pripažino kaltu tik dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo – vėliau nuskendusio sugėrovo sumušimo. O dėl abiejų nužudymų ir plėšimo išteisino.

Tiesa, kadangi 2013 metų liepos mėnesį E.Kiškis buvo nuteistas už kitus sunkius nusikaltimus – nužudymą bei plėšimą, subendrinus bausmes jam skirta 15 metų laisvės atėmimo.

Ikiteisminį tyrimą kontroliavusi ir valstybinį kaltinimą teisme palaikiusi Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Valdemara Chodorcevičienė šį išteisinamąjį nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pripažino užkietėjusiu nusikaltėliu

Prokurorė apeliaciniame skunde nurodė, kad pirmos instancijos teismas nepagrįstai E.Kiškį išteisino dėl abiejų žmogžudysčių bei plėšimo, o teismo padarytos išvados neatitinka faktinių bylos aplinkybių.

Prokurorės nuomonei iš dalies pritarė ir Lietuvos apeliacinis teismas. Kovo 17 dieną` paskelbtu nuosprendžiu E.Kiškis pripažintas kaltu dėl garbaus amžiaus biržiečio nužudymo bei apiplėšimo. Subendrinus su anksčiau paskirta bausme, jam skirtas laisvės atėmimas 20 metų, bausmės pradžią skaičiuojant nuo nuosprendžio paskelbimo dienos. Be to, teismas nusprendė E.Kiškis pripažinti pavojingu recidyvistu, pasakojama Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės (Panevėžyje) Rasos Stundžienės pirmadienį paviešintame pranešime.

Pasak prokurorės V.Chodorcevičienės, apkaltinamasis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis – tai įrodymas, kad prieš 12 metų įvykdytus sunkius nusikaltimus narplioję Panevėžio kriminalistai padarė iš tiesų milžinišką darbą ir ėjo teisingu keliu. „Nors praėjo iš tiesų daug laiko nuo šių nusikalstamų veikų įvykdymo iki nuosprendžio, teisingumas buvo įvykdytas“, – sakė prokurorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius