-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Edgarui Dančenkovui, nuteistam dėl narkotikų, laisvės atėmimo bausmė sumažinta nuo dešimties iki penkerių su puse metų

Lietuvos apeliacinis teismas vakar atmetė 28-erių Edgaro Dančenkovo gynėjos apeliacinį skundą, kuriuo vyriškis buvo prašomas išteisinti, tačiau dėl ilgo proceso paskyrė jam mažesnę laisvės atėmimo bausmę – vyras turės kalėti pusšeštų metų.
Edgaras Dančenkovas teisme
Edgaras Dančenkovas teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos apeliacinio teismo duomenimis, anksčiau E.Dančenkovui buvo skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Tiesa, E.Dančenkovas labiau yra išgarsėjęs ne narkotikų, o krepšininko Arvydo Macijausko užpuolimo istorijoje – dėl to šis futbolininkas yra pripažintas kaltu kitoje byloje.

Kartu su E.Dančenkovu 5 metų laisvės atėmimo bausme buvo nuteistas ir jo bendrininkas 41-erių Dmitrijus Choroškovas, tačiau jo atžvilgiu nuosprendis nebuvo apskųstas.

E.Dančenkovas ne atsitiktinai buvo kartu su D.Choroškovu, su savimi turėjusiu paketą su psichotropine medžiaga, o jį vežė savo automobiliu, kartu ėjo į atokią vietą pasiimti palikto paketo su narkotinėmis medžiagomis

Teismas nustatė, kad nors E.Dančenkovas viso proceso metu neigė žinojęs apie bendrininko D.Choroškovo daromą nusikaltimą, tačiau atliekant papildomą įrodymų tyrimą buvo nustatyta, kad E.Dančenkovas ne atsitiktinai buvo kartu su D.Choroškovu, su savimi turėjusiu paketą su psichotropine medžiaga, o jį vežė savo automobiliu, kartu ėjo į atokią vietą pasiimti palikto paketo su narkotinėmis medžiagomis, t.y. suvokė, kad daro nusikaltimą ir buvo susitaręs veikti išvien.

Teismo sprendimas nuo dešimties iki penkerių su pusę metų nelaisvės sumažinti E.Dančenkovui  skirtą bausmę buvo priimtas todėl, kad teismų procesai vyko gana ilgai, dėl įvairių aplinkybių buvo daromos nemažos pertraukos. Šios aplinkybės leidžia daryti išvadą, kad teismo proceso trukmė viršijo įmanomai trumpiausią laiką. Tokiais atvejais įstatymas numato, kad nuteistajam dėl ypatingos aplinkybės – pernelyg ilgos proceso trukmės – bausmė gali būti mažinama. Teismas pabrėžia, kad procesą trikdė tai, jog neatvykdavo kviečiami svarbūs liudytojai, dėl ko vieną kartą beveik metams buvo sustojęs teismo procesas, proceso dalyvių ligos, o taip pat ir itin didelis teisėjų kolegijos narių užimtumas kitose bylose. Pats E.Dančenkovas proceso nevilkino, šaukiamas į posėdžius atvykdavo.

Dėl ilgo proceso E. Dančenkovas patyrė procesinių suvaržymų ir ilgą laiką buvo nežinioje dėl savo ateities. Europos žmogaus teisių teismas yra nustatęs, kad kai pripažįstama, jog teismo procesai užtruko per ilgai, viena tinkamiausių priemonių yra bausmės sumažinimas.

E.Dančenkovas kartu su draugu D.Choroškovu buvo sulaikyti policijos pareigūnų 2009 metų birželį. Pareigūnai sulaikė E.Dančenkovo automobilį „Mercedes Benz“ vykdydami jo sekimą  – jie turėjo duomenų, kad vyras turi narkotikų. Bylos duomenimis, kartu su E. Dančenkovu pastarojo automobiliu važiavęs D.Choroškovas su savimi turėjo baltos spalvos miltelių, kurių sudėtyje buvo 126,338 g psichotropinės medžiagos metamfetamino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius