Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eksinspektorius teisme: striptizo erelis ar valdžios sąmokslo auka?

Muilo opera su erotikos ir siaubo elementais. Taip galima būtų apibūdinti Vilniaus teisme narpliojamą istoriją apie vilniečio Evaldo Jablonsko karjerą Valstybinėje ne maisto produktų inspekcijoje (VNMPI). Dėl neįtikėtinų nuotykių „inspekcijos erelio“ reputaciją pelnęs buvęs valstybės tarnautojas jau du sykius buvo išmestas iš darbo. Tačiau teismuose inspektorius sėkmingai įrodinėja savo teisumą.
Evaldas Jablonskas beveik metus nedirba inspekcijoje, tačiau vis dar bylinėjasi su buvusiais viršininkais.
Evaldas Jablonskas beveik metus nedirba inspekcijoje, tačiau vis dar bylinėjasi su buvusiais viršininkais. / Martyno Vidzbelio/„Scanpix“ nuotr.

34 metų E.Jablonskas mina Vilniaus apygardos administracinio teismo slenkstį, nes siekia panaikinti keletą jam nepalankių buvusių darbdavių nutarimų. Jų esmė – VNMPI sostinės skyriaus vadovybė neigiamai įvertino E.Jablonską ir privertė išeiti iš darbo. Buvęs inspektorius tokį savo karjeros posūkį vertina kaip kerštą už principingus tyrimus ir nesitaikstymą su negerovėmis.Ta proga vakar pademonstravo kažką panašaus į erotinį šokį: atsistojęs prie mano stalo kraipė klubus ir suko iškeltą ranką, – pirmajame skunde rašė garbaus amžiaus inspekcijos darbuotoja O.Grabauskaitė.

Savo ruožtu inspekcijos atstovai E.Jablonsko tarnybinę veiklą vertino nepatenkinamai, o asmeninių savybių tiesiog negalėjo pakęsti.

E.Jablonskas sykį jau buvo išmestas iš darbo – 2007 metų pavasarį. Tačiau teisme jis įrodė buvęs atleistas neteisėtai, todėl rudenį grįžo į tarnybą. Po Naujųjų jo veiklą darbdaviai vėl įvertino itin prastai, todėl E.Jablonskui pasiūlyta „persiauklėti“, pereinant į žemesnes pareigas. E.Jablonskas su pažeiminimu nesutiko ir išėjo į kitą darbą.

Vis dėlto E.Jablonskas toliau ieško teisybės teisme, nes ir pastaruosius darbdavių sprendimus laiko susidorojimu. Ketvirtadienį teismas baigė nagrinėti šią bylą, sprendimas bus skelbiamas gruodžio 12 dieną.

Pribloškiami priekaištai

Prie Ūkio ministerijos veikiančios inspekcijos viršininkas Ramūnas Lebedys ketvirtadienį teisme pasakojo, kad Evaldas atėjo į inspekciją labai jaunas, jam buvo sudarytos galimybės tobulėti ir siekti karjeros. „Bet laikui bėgant pastebėjome etikos pažeidimų“, – prasitarė vadovas.

E.Jablonskas užverstas neįtikėtinais kaltinimais. Vien dviejuose jo kolegės Onos Grabauskaitės skunduose (žr. fotogalerijoje) aprašytų epizodų užtektų daugiaserijinės muilo operos intrigoms.

Erotinis šokis, švilpavimas, dainavimas, šildymo įjungimas šiltuoju metu laiku, mužikiški įžeidimai – tai tik dalis inspektoriaus nuodėmių, apie kurias vadovybei raštu raportavo 58 metų buvusi kolegė.

Susidorojo už principingumą?

E.Jablonskas mano, kad su juo susidora už principingumą: „Kai man liepia ko nors netikrinti, aš vis tiek tikrinu!”

Be to, E.Jablonskas vadovybės nemalonunę galėjo  užsitraukti už pareiškimus, kad tarnybines mašinas turintys inspektoriai turėtų liautis jas naudoję asmeninėms reikmėms: „Kai paliečiau tą temą, iškart prasidėjo didžiulė neapykanta man.”

E.Jablonskas, kaip ir daugelis kitų valstybės tarnautojų, užpernai buvo padavęs inspekciją į teismą dėl neindeksuotų atlyginimų.

Detektyvas dėl blaivumo

Kai E.Jablonskas buvo atleistas iš tarnybos pirmą sykį, VNMPI vadas R.Lebedys motyvus išdėstė taip: „Atleidžiu už tai, kad nesirašydamas pranešimo apie tarnybinį nusižengimą, nepateikdamas pažymos iš Priklausomybės ligų centro, 2007 vasario 23 dieną nepagarbiai, netolerantiškai, nemandagiai, nelojaliai ir neetiškai elgdamasis su Vilniaus skyriaus vedėjo pavaduotoju Jonu Majumi, vyriausiąja valstybine inspektore Nijole Juršiene, inspekcijos viršininko pavaduotoju Romučiu Četvergu, vyriausiaja inspektore personalui Eugenija Vencloviene, žemino jų orumą, diskreditavo valstybės tarnybą.”Pavyzdžiui, šiandien dirbant kompiuteriu, jis prisigretino ir neatsitraukdamas stebėjo mano darbą. Paprašytas pasitraukti, jis dar kartą atkišo diktofoną ir piktdžiugiškai maivėsi, – antrajame skunde pasakojo inspektoriaus kolegė.

E.Jablonsko versija kitokia: esą nugertas brendžio butelis į stalčių jam buvo pakištas, o kolegų neįžeidinėjo, tik audringai diskutavo. Buvusį inspektorių nustebino ir pasiūlymas vietoje tikrintis girtumą „pučiant į švarią stiklinę“ ar tarnybiniu automobiliu pačiam vykti pas medikus. Beje, vis dėlto pažymą iš Priklausomybės ligų centro Apsvaigimo nustatymo kabineto E.Jablonskas turi, joje įrašyta: „Blaivus.“

Grįžo, bet tik trumpam

Kolegų karas inspekcijoje tęsėsi ir teismui nutarus grąžinti inspektorių į darbą. Nors sprendimas jau buvo įsiteisėjęs, inspekcijos patalpose kurį laiką dar kabodavo skelbimai, nurodantys neįleisti E.Jablonsko.

„Kai buvo atleistas, Jablonskas ateidavo į tarnybines patalpas, trukdydavo inspekcijos darbą“, – minėjo vadovas R.Lebedys.

„Į darbą turėjau vaikščioti, nes laimėjau teismą“, – replikavo E.Jablonskas.

Kai pernai rugsėjį E.Jablonskas grįžo į tarnybą, iki metų pabaigos jam pavyko atlikti vos 4 tyrimus. Inspekcijos vadovybė įvertino tai kaip prastą rezultatą, o E.Jablonskas teisinosi, jog darbo jam paprasčiausiai niekas nedavė.

Tačiau šių metų pradžioje valstybės tarnautojų vertinimo komisijos išvados apie E.Jablonsko profesinius pasiekimus buvo neigiama. Vertintojai akcentavo ir buvusio inspektoriaus charakterio savybes.

„Noriu palinkėti Evaldui labai rimtai pagalvoti apie savo elgesį. Sakyčiau, kad tai neatlaikytas išbandymas valdžia ir įgaliojimais“, – sakydamas baigiamąjį žodį, teisme svarstė R.Lebedys.

Jo teigimu, valstybės tarnautojui svarbu ne tik tinkamai atllikti savo pareigas, bet ir laikytis etikos kodekso, būti pavyzdžiu visuomenei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius