Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eksperimentas: kaip praeiviai reaguoja į vagystę?

Pernai vagišiai iš elektros ir dujų skirstymo tinklų išgrobstė turto už daugiau nei 100 tūkstančių eurų, o dėl šių vagysčių net 17 tūkst. gyventojų laikinai liko be elektros. Norėdama atkreipti gyventojų dėmesį į vagysčių problemą, bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atliko eksperimentą – Vilniuje, Dariaus ir Girėno gatvėje prie „Naujininkų“ autobusų stotelės buvo imituojama metalo vagystė iš elektros transformatorinės.
Tariama vagystė iš transformatorinės
Tariama vagystė iš transformatorinės / Stop kadras

Ketvirtadienį, 17 valandą, didžiausio eismo srauto metu du vagimis

persirengę ESO darbuotojai automobiliu „Mitsubishi“ privažiavo prie autobusų stotelės, ir iš elektros transformatorinės paskubomis į bagažinę ėmė nešti brangų metalą. Kol „ilgapirščiai“ darbavosi, suveikė transformatorinės signalizacija. Maždaug po pusės minutės, susikrovę metalą, „vagišiai“ sėdo į automobilį ir išvažiavo.

Praeiviai ir autobuso stotelėje laukiantys žmonės pastebėjo vagystę, tačiau jokių veiksmų nesiėmė. Vos vienas vyras nusprendė pranešti policijai. „Nesupratome, kas čia vyksta“, „ne, nieko nemačiau“, „pasirodė įtartini, bet nežinau, kas čia per pastatas“, gūžčiojo pečiais vagystės liudininkais tapę vilniečiai.

„Iš tiesų, praeiviui yra keblu suprasti, kad vyksta vagystė. Kai apiplėšiamas žmogus, tuomet viskas aišku, o kai vagiamas metalas ar alyva, atpažinti vagį sudėtingiau. Vis dėlto į transformatorinę įeiti gali tik aprangą su ESO arba įgaliotų įmonių skiriamaisiais ženklais vilkintys darbuotojai. Todėl jei pamatėte prie elektros tinklų, dujotiekio ar transformatorinės besisukiojančius įtartinus asmenis, prašome mus informuoti visą parą veikiančiu telefonu 1802“, - ragina ESO Tinklų eksploatavimo tarnybos vadovas Dalius Svetulevičius.

Anot ESO atstovo, bendrovė video eksperimento Vilniuje ėmėsi ne veltui. Dar šių metų pradžioje sostinėje, prie prekybos centro „Mandarinas“ Fabijoniškėse įvyko analogiška vagystė, kurios metu ilgapirščiai išsinešė apie 200 kg vario. Šios vagystės nuostolis – virš 3000 eurų. Manoma, kad vagys užtruko apie valandą, tačiau per tą laiką jokių pranešimų nesulaukė nei ESO, nei policija.

Daugiau informacijos apie tai, į ką derėtų atkreipti dėmesį ir kaip atpažinti nusikalstamus veiksmus – interneto svetainėje adresu www.eso.lt/saugienergija. Pastebėjus ar įtarus elektros arba dujų vagystę, apie ją galima konfidencialiai pranešti ESO visą parą veikiančiu telefonu 1802, pasirinkus temą „Pasitikėjimo linija“, elektroniniu paštu pasitikejimolinija@eso.lt arba interneto svetainėje www.eso.lt/pasitikejimo linija.

Apie šiuo metu vykdomą galimai nusikalstamą veiką pranešimų laukiama ir bendruoju pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius