Fotomodeliu prisistatanti italė Vilniaus apylinkės teisme raudonavo dėl vagystės

Antradienį ryte studentei iš Italijos Paolai P. teko apsilankyti Vilniaus miesto apylinkės teisme, kuriame turėjo aiškintis, kodėl parduotuvėje pro kasininkes praėjo nė nestabtelėjusi. Tuo tarpu policijos pareigūnai nepasivargino iškviesti vertėjo ir pernelyg skubėjo užfiksuoti pažeidimą.
Vilniaus miesto apylinkės teismas
Vilniaus miesto apylinkės teismas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sausio 5 dieną 15min pasiekė informacija, jog teismas nusprendė, kad įvyko nesusipratimas.

„<...>numatyto administracinio teisės pažeidimo teiseną nutraukti nenustačius P.P. veikoje šio pažeidimo įvykio ir sudėties“, – rašoma Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartyje.

Nuo rugsėjo mėnesio dvidešimtmetė užsienietė pusmečiui tapo Kazimiero Simonavičiaus universiteto studente Vilniuje. Semestras studijų svetur artėja prie pabaigos, o Paola jau nusipirko lėktuvo bilietus atgal į Italiją. Tačiau užsienietės laukia nebaigti reikalai teisme. Po to, kai vieną lapkričio vakarą ji įkliuvo „Iki“ parduotuvės prieigose.

Apsaugininkų dėmesį italė patraukė tada, kai pro kasas praėjo ne tik nesumokėjusi, bet nesustojusi. Dėl to mergina buvo iškart sulaikyta, kol į įvykio vietą vyko policijos pareigūnų ekipažas. Tarp jos krepšyje buvusių prekių – šalta arbata, šampūnas ir kiti maisto produktai. Panašu, kad mergina ruošėsi gaminti salotas, o bendra prekių vertė tesiekė 23,89 euro.

Ar mergina pavogė šias prekes ar nesumokėjo už jas tik per savo žioplumą?

Toks klausimas nekilo nei merginą sulaikiusiems apsaugininkams, nei ją apklausti turėjusiems policijos pareigūnams, tačiau jis buvo akivaizdus Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjui Mindaugui Striaukui.

Bylą nagrinėjančiam teisėjui atrodė absurdiška, kad užsienietę, nešnekančią kitomis kalbomis, tik italų ir anglų, pareigūnai lietuviškai įtikino pasirašyti ant pažeidimo protokolo. Tikėtina, nė gerai neišsiaiškinę aplinkybių, kadangi protokole nebuvo įrašyta gyvenamoji italės vieta.

Į įvykio vietą turėjo būti iškviestas vertėjas, kuris būtų užtikrinęs sklandžią komunikaciją. Kitaip tariant, italė turėjo suprasti, kuo yra kaltinama. Tačiau tai nebuvo padaryta, nors apsaugininkai informavo policiją, kad sulaikyta įtariamoji nešneka lietuviškai.

Susijaudinusi mergina, savo ruožtu, teismo posėdžių salėje aiškino tą lapkričio vakarą supratusi, kad jai teks atvykti į teismą, tačiau teisėjui M.Striaukui to nepakako.

„Surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas neatitinka keliamų reikalavimų, esami trūkumai esminiai, jie trukdo nagrinėti bylą iš esmės, todėl ji grąžintina protokolą surašiusiai institucijai pažymėtiems trūkumams pašalinti“, – paskelbė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas M.Striaukas.

Toks sprendimas turėjo pradžiuginti Paolą, tačiau mergina akivaizdžiai sumišo. Teisėjui italė paaiškino, kad jau gruodžio pabaigoje išvyksta iš Lietuvos. „Ar nepavyktų kaip nors visko išspręsti dabar?“ – jau po paskelbto nutarimo klausė Paola.

Surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas neatitinka keliamų reikalavimų

Teisėjas M.Striaukas italei paaiškino, kad jei ji neturės galimybės grįžti į Lietuvą, bylos medžiaga bus perduota Italijos teisėsaugininkams. Tuomet jie spręs, kaip nubausti už prekes nesumokėjusią dvidešimtmetę merginą.

Labiausiai italei kelia nerimą, kad šios nuobaudos žymė išliks visą likusį gyvenimą, tačiau ji buvo nuraminta, kad už svetimo turto pasisavinimą taikoma tik administracinė atsakomybė.

Bet kuriuo atveju pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus „Erasmus“ studentei gresia iki 260 eurų siekianti bauda. Už italės padarytą pažeidimą yra numatytas ir administracinis areštas, kurio metu tektų nuo 10-ies iki 30-ies dienų praleisti už areštinės grotų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius