Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Kazakas slaptai nufilmuotame įraše teigė visada pasitikrinąs, ar pas jį nėra mikrofonų

Antradienį Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme buvo žiūrima ir klausomasi jo ir kito savivaldybės nario – Audriaus Butkevičiaus baudžiamojoje byloje esančių slaptų pokalbių įrašų.
G.Kazakas
G.Kazakas / „Scanpix“ nuotr.

Papirkimu kaltinamas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Gintaras Kazakas slaptai užfiksuotame vaizdo įraše gyrėsi, kad visada pasitikrina, ar pas jį nėra mikrofonų.

Viename iš įrašų, anot prokuroro Gedgaudo Norkūno, užfiksuotas 2008 metų sausį atliktas G.Kazako bandymas paveikti tuometinį opozicijos narį .

Tada, kaip anksčiau yra sakęs prokuroras G.Norkūno, buvęs „tvarkietis“ norėjo per konservatorių Vidą Urbonavičių paveikti Privatizavimo komisijos narę konservatorę Birutei Galinienę, kad ši balsuotų už bendrovės „Corpmanagement“, kuri per viešą konkursą buvo nusipirkusi Misionierių ligoninės patalpas, atleidimą nuo 2 mln. litų delspinigių.

Kaltintojas tvirtino, kad kyšiui buvo skirta 10 tūkst. litų, kuriuos konservatoriai turėjo pasidalyti per pusę.

Klausė, ar nėra slapto mikrofono

Vaizdo įraše užfiksuotas šių savivaldybės narių susitikimas darbo kabinete. Jo metu V.Urbonavičius klausė G.Kazako: „Kas čia, laiškas Birutei?“

G.Kazakas patvirtino. V.Urbonavičius tuomet paklausė, ar pas G.Kazaką nėra mikrofono.

„Nėra. Aš pats visada pasitikrinu“, – šiam atsakė buvęs „tvarkietis“.

Vėliau konservatorius teigia, kad „trūksta vieno popierėlio“. Įraše matoma, kaip G.Kazakas skaičiuoja šūsnį 200 litų kupiūrų.

Po to voką su pinigais su teisėsauga bendradarbiavęs V.Urbonavičius įsideda į palto kišenę.

„Suskaičiuok. Jei kas nors ne taip, pasakyk“.

Kitame teismo posėdžio metu parodytame vaizdo įraše buvo rodoma filmuota medžiaga, kuri, anot prokuroro, turėtų patvirtinti, kad A.Butkevičius V.Urbonavičiui 2007 metų rugpjūčio pabaigoje savo kabinete savivaldybės pastate davė 5000 litų kyšį, kad šis balsuotų už buvusio „tvarkiečio“ Olego Gluchovo skyrimą sutarties su bendrovės „Vilniaus pramogų parkas“ vykdymo priežiūros komisijos pirmininku.

Šiame užfiksuotame pokalbyje A.Butkevičius konservatoriui perduodamas galimai „duoklę“ sako: „Suskaičiuok. Jei kas nors ne taip, pasakyk“.Įraše matoma, kaip G.Kazakas skaičiuoja šūsnį 200 litų kupiūrų. Po to voką su pinigais su teisėsauga bendradarbiavęs V.Urbonavičius įsideda į palto kišenę.

Pasak G.Norkūno, šiame epizode A.Butkevičius perdavė V.Urbonavičiui voką su pinigais, nors įraše to aiškiai nėra matoma. Teisėjui Gintarui Dzedulioniui prokuroras sakė, kad tai patvirtina bylos metu surinkta operatyvinė informacija.

Tuo tarpu tiek kaltinamieji, tiek advokatai piktinosi, kad vaizdo įrašuose vaizdas ir garsas nesutampa – vaizdas vėluoja.

Kaltinimai dėl papirkinėjimo

Teisėsaugos pareigūnai G.Kazako ir A.Butkevičiaus baudžiamąją bylą baigė tirti ir teismui perdavė praėjusių metų gruodžio pabaigoje.

A.Butkevičiui inkriminuojamas vienas galimas papirkimo epizodas, G.Kazakui kaltinimas pateiktas pagal keturias nusikalstamas veikas dėl papirkimo.

Kiti du epizodai kuriuos inkriminuoja G.Kazakui teisėsauga, susiję su bendrovės „Lazdynų būstas“ privatizavimu ir su bandymu neva persivilioti V.Urbonavičių į Nepriklausomą frakciją.

2007–ųjų rugsėjo pabaigoje, anot konservatoriaus, su juo susisiekęs buvęs „tvarkietis“ pasiūlė susitikti Vilniaus Fabijoniškių mikrorajone. V.Urbonavičiui atvykus, G.Kazakas pasiūlė jam pasivaikščioti ir pakalbėti.

Pasak konservatoriaus, G.Kazakas tvirtino supratęs, kad susitikimo tikslas buvo sutartis dėl bendrovės „Lazdynų būstas“ privatizavimo. Tuometinis valdančiosios daugumos atstovas opozicijos nariui sakė, kad šios sutarties sudarymu suinteresuoti „su jo (G.Kazako – BNS) chebra susiję žmonės“, o J.Imbrasas nesutinka sutarties pasirašyti. Liudytojas teigė supratęs, kad vadinamoji „chebra“ – esą „Rubicon group“ atstovai.

V.Urbonavičius tvirtino, kad G.Kazakas tuomet jo paprašė paveikti B.Galinienę, kad ši balsuotų už privatizavimo sutartį. Už tai, pasak konservatoriaus, jam siūlytas atlygis, kurį jis turėjo pasidalyti su Privatizavimo komisijos nare.

Siūlė apie pusę milijono litų kyšių?

2008 metų kovą už atėjimą į Nepriklausomą frakciją konservatoriui G.Kazakas, pasak V.Urbonavičiaus, siūlė suteikti sostinės vicemero postą ir pinigų – 150 tūkst. litų. Vėliau liudytojas tvirtino esą G.Kazakas žadėjo sumokėti 50 tūkst. litų iš karto, o likusius – dalimis.

V.Urbonavičius pasakojo, kad balandžio mėnesį per susitikimą jo bute Kalvarijų gatvėje G.Kazakas paklausė, kaip jis žiūri į Europos Sąjungos valiutą. Paskui ant stalo sostinės politikas paliko 14,5 tūkst. eurų (per 50 tūkst. litų). Apie tai konservatorius tvirtino išsyk pranešęs teisėsaugos pareigūnams.

Kyšininkavimu įtariamo buvusio Vilniaus miesto vicemero ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ nario Evaldo Lementausko byla taip pat nagrinėjama Vilniaus miesto 1–ąjame apylinkės teisme.

Bylos duomenimis, būdamas Vilniaus vicemeru E.Lementauskas savivaldybės tarybos nariui konservatoriui V.Urbonavičiui iš viso siūlė apie pusę milijono litų kyšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius