-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsių medikų sūnus teisme pripažino: parduodamą kokainą maišydavo su kepimo milteliais

Už prekybą kvaišalais ilgam nuteistas kaunietis Lietuvos apeliaciniame teisme surengė savotišką šou, nes visomis išgalėmis stengiasi išgelbėti brolį.
Andrejus (dešinėje) bei jį gelbėti bandantis brolis Vitalijus teisme slėpė veidus.
Andrejus (dešinėje) bei jį gelbėti bandantis brolis Vitalijus teisme slėpė veidus. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

15min.lt jau pasakojo, kad Apeliaciniame teisme nagrinėjama žinomų Kauno medikų Tokerių sūnaus Andrejaus byla dėl prekybos narkotikais.

Į šio trečiadienio posėdį iš kolonijos, kur turi praleisti 12 metų, buvo atvesdintas A.Tokerio jaunesnysis brolis Vitalijus.

Pastarasis maldavo teismą patikėti jo parodymais, kurie palengvintų jo brolio padėtį. Viena vertus, V.Tokeris demonstravo atgailą bei atskleidė skandalingus savo narkotikų verslo užkulisius, tačiau tuo pačiu metu nevaldė emocijų: pliekė prokurorą, tyrėjus, šaipėsi iš žiniasklaidos ir mokė dirbti teisėjus.

VIDEO: Brolius Tokerius atveda į teismą

„Gal bent dabar patikėsite?“

„Ten mano nuosprendis, tik prirašytas naujas vardas ir pavardė“, – V.Tokeris teisme pareiškė, kad broliui Andrejaus pateiktuose kaltinimuose mato tik savo veiksmus, o A.Tokeriui ta pati byla neva tik „prisiuvinėjama“.

Teisėjų kolegija iškart replikavo, jog V.Tokerio parodymai dviejose byloje skirtingi kaip diena ir naktis: viena jis aiškino, kai buvo teisiamas pats, visiškai kita – ktai teisia jo brolį. „Buvau pasirinkęs tokią taktiką, nes siekiau išvengti baudžiamosios atsakomybės. Bet niekas manimi netikėjo – nei tyrėjai, nei prokuroras, nei teismai. Tai gal bent dabar galite patikėti?“ – Temidės tarnų prašė Vitalijus.

Jis taip pat pareiškė, jog tikrąjį istorijos vaizdą neva iškraipo žurnalistai: „Romanų rašytojai, prirašo nesąmonių!“

VIDEO: Prasideda A.Tokerio teismo posėdis

Kvaišalus slėpė net kompiuteryje

Teismas suteikė V.Tokeriui šansą: pasiūlė prisiminti ir viską atvirai papasakoti apie 2004-ųjų lapkričio 13-ąją, kai jis buvo sulaikytas tėvo garaže su kalnu narkotikų už 2 milijonus litų.

„Buvau įgijęs tas medžiagas, kad jas platinčiau. Tuo užsiėmiau beveik dvejus metus. Ir tada buvau atvykęs į garažą tam pačiam reikalui“, – pasakojo Vitalijus.

Teisėjas Linas Šiukšta pasitikslino, kam priklausė toks kiekis narkotikų.

„Dalinai mano, dalinai to asmens, kuriam dar buvau skolingas už juos“, – slapudavo V.Tokeris.

Teisėjas kraipė galvą atkreipęs dėmesį, kad sulaikymo metu V.Tokeriui buvo tik 19 metų. „Jūs norite pasakyti, kad jau nuo 17 metų prekiaudavote?" Vitalijus neslėpė: „Taip, užsiimdavau narkotikais, tik ne tokiais kiekiais. Kai būdavo mažesni kiekiai, slėpdavau namuose: kompiuteryje, po spinta.“Ir tėčiui buvo pardavęs, ir mamai. Ir „Audi“ buvo ne pačiam naudotis, o pardavimui, – Vitalijus aiškino, kad jo brolis į užsienį važinėdavo pirkti automobilių, o ne narkotikų.

V.Tokeris tikino, kad vyresnysis brolis apie jo „bizniuką“ net nenutuokavo, todėl ir teisti jo nėra už ką. Tačiau A.Tokeris yra nuteistas kalėti 11 metų, todėl ir pateikė skundą Apeliaciniam teismui.

„Jei iš šalies klausytumėte savo parodymų – ar tikėtumėte?“ – klausė V.Tokerio teisėjas.

Tokerio mašinų prekyba: mamai, tėčiui...

V.Tokeris pasakojo, kad brolis Andrejus likus porai dienų iki pareigūnų reido į garažą išvyko į užsienį. „Jis prekiavo mašinomis“, – apie brolį sakė Vitalijus.

„Ar bent vieną yra nupirkęs ir parvežęs?“ – pasitikslino teisėjas L.Šiukšta.

„Taip, ir tėčiui buvo pardavęs, ir mamai. Ir Audi buvo ne pačiam naudotis, o pardavimui“, – pasakojo V.Tokeris. Jo minėtą Audi A4 automobilį, bylos duomenimis, A.Tokeris naudodavo narkotikų pervežimams.

Vitalijus buvo paprašytas papasakoti ir apie tai, kokių reikalų su broliu turėjo dėl narkotikų. „Gal vieną ar du kartus paprašė, kad paimčiau ar nupirkčiau jam kokaino, kurį jis vartojo“, – aiškino V.Tokeris.

Liudijo kokaino mėgėjas

Bylos medžiagoje yra nemažai telefoninių pokalbių išklotinių, tarp jų ir V.Tokerio su kauniečiu Mariumi Bieliniu. Šį veikėja buvo nutarta kviesti liudyti į šios dienos posėdį.

„Bielinį pažįstat?“ – prieš apklausą pasitikslino teisėjų kolegijos pirmininkas.

V.Tokeriui atsakius teigiamai, teisėjas pasidomėjo, iš kur pažįsta.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Kokaino pirkėjas M.Bielinis bei jo palydovė irgi vengė vieaumo.
Kokaino pirkėjas M.Bielinis bei jo palydovė irgi vengė viešumo.

„Susipažinau“, – labai „išsamiai“ atsakė V.Tokeris.

„Kas jus jungia?“ – kitaip paklausė teisėjas.

„Esu jam pardavęs kokaino...“ – į vatą nebevyniojo Vitalijus.

Patys nebesupranta savo pokalbių

Tokerius demaskuoti padėjo operatyvininkų užfiksuoti jų telefoniniai pokalbiai. „Paukštiena“, „pupos“, „sašos“, „šepečiai“, „lūženos“, „kelnės“, „smirdalynė“ – taip dėl konspiracijos telefonu buvo vadinami narkotikai.

„Apie ką tuose pokalbiuose eina kalba?“ – šansą išdėstyti savąją versiją teismas suteikė V.Tokeriui.

„Saša“ galėjo reikšti kokainą“, – svarstė jis.

„O kas tos luženos?“ – klausė teisėjas.

„Gal pinigai?, – improvizavo liudytojas.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Bylą kuruojantis prokuroras
Bylą kuruojantis prokuroras

„Sakėt, kad pardavėt porą šimtų lūženų“, – tęsė mintį teisėjas.

„Neprisimenu, negaliu pasakyt“, – nebefantazavo V.Tokeris.

Teisėjas L.Šiukšta replikavo, jog nebūtų sunku paaiškinti pokalbių turinio, jei Vitalijus su Andrejumi būtų bendravę paprastai, be konspiracinio žodyno. „Tai dabar žinosiu, kad tik taip ir galima šnekėt“, – pareiškė V.Tokeris, niekuo gyvu nenorėjęs pripažinti, kad sutartiniais žodžiais bendraudavo apie kvaišalus.

Teisėjas toliau spaudė jį į kampą: juk ir kitose narkotikų prekeivių bylose figūruoja tie patys netiesioginiai kvaišalų pavadinimai.

„O kas tos lūženos, gal jūs tada man galit pasufleruot?“, – staiga susidomėjo V.Tokeris. „Šiandien mes jūsų klausinėjame“, – sakė teisėjas L.Šiukšta.

Ar atviras buvo svarbusis liudytojas?

Į salę duoti parodymų buvo pakviestas jau minėtas kaunietis kokaino mėgėjas M.Bielinis. „Žaisdavome krepšinį, futbolą“, – apie pažintį su broliais Tokeriais pasakojo jaunas vyras, teismo įspėtas apie atsakomybę už melagingus parodymus.

Teisėjas L.Šiukšta priminė, jog abu broliai nuteisti už narkotikus, ir pasiteiravo, ką apie tuos reikaliukus žino M.Bielinis.

„Skaičiau laikraščiuose!“, – pareiškė liudytojas, iškart sulaukęs pastabos nebendrauti su teismu „mandrai“.

„Pats vartojote?“ – paklaustas M.Bielinis.

„Esu pabandęs...“ – nesureikšmino jis.

„Kokią medžiagą?“ – pasitikslino teisėjas.

„Pas mane rado namie amfetamino“, – prisiminė liudininkas, kurio galų gale buvo tiesiai paklausta – ar kažkuris iš brolių Tokerių yra jam pardavęs narkotikų? „Žinokit, neprismenu. Velnias žino... Būčiau žinojęs, kad reikės čia ateiti – būčiau prisiminęs“, – kalbėjo M.Bielinis.

Teisėjas vėl citavo slaptai įrašytų pokalbių išklotines, kuriuose M.Bielinis prašo Tokerių „nuodų“, „šepečių“, „gero“, „pupų“, „mažų kelnių“, „paukštienos“.

„Nežinau, gal išgėręs buvau. O „kelnės“ ir reiškia kelnes...“, – nevykusiai bandė aiškinti M.Bielinis.

„Nuo kada paukštiena yra laikoma kažkokia narkotine medžiaga?! Paukštiena yra paukštiena – mėsa!“ – nesusilaikė neįsikišęs bausmės bandantis išvengti A.Tokeris.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Tokerių advokatas
Tokerių advokatas

Klientus „išdūrinėdavo“

Andrejų ginantis advokatas brolio Vitalijaus teiravosi: „Kokius maišelius naudodavai narkotikų fasavimui?“

„Pirkdavau urmo bazėje ir laikydavau namuose“, – atsakė V.Tokeris.

Gynėjo klausimas piršo mintį, jog Andrejaus pirštų atspaudai ant maišelių su narkotikais galėjo atsirasti atsitiktinai, broliams gyvenant tėvų namuose.

Kitas advokato klausimas V.Tokeriui buvo apie jo pardavinėtą kokainą, kurio kokybė buvo aptarinėjama telefonu: „Buvo pokalbių, kad negera produkcija. Gryną pardavinėjote?“

„Būdavo, kad ir pamaišydavau su kepimo milteliais“, – teisme nematė reikalo slėpti Vitalijus.

Apeliacinis teismas šioje byloje padarė pertrauką, iki kito posėdžio viliamasi gauti reikiamą medžiagą iš Olandijos pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius